Mobilā versija
-1.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
15. aprīlis, 2014
Drukāt

Puravs – viens no nedaudzajiem Latvijas augiem, kas vērtīgs augu gadu (1)

puravs3_Cropped

Puravs ir viens no nedaudzajiem Latvijā augošajiem dārzeņiem, kurš augu gadu saglabā kuplu vitamīnu un mikroelemetu buķeti. Turklāt pat šobrīd – pavasarī – to veikalos var lēti iegādāties. Ja vēlaties, lai vērtīgais dārzenis izaug arī jūsu dārziņā, ir pēdējais laiks to sēt.

Lai pārliecinātos par puravu piedāvājumu, iegriezos lielveikalos “Rimi” un “Maxima”. Abos šajos veikalos bija nopērkami Nīderlandē audzēti puravi. “Maxima” – par EUR 1,09 kilogramā, bet “Rimi” – par EUR 1,15 kilogramā. Nopirku vienu nelielu puraviņu un par to samaksāju astoņus eiro centus. Vitamīnu buķete gandrīz par velti!

Puraviem izšķir vasaras, ziemas un ziemāju šķirnes. Vasaras šķirnes sēj agrā pavasarī, ziemāju – izstāda vasaras beigās, atstāj pārziemot laukā, bet ražu vāc nākamā gada aprīlī vai maijā.

Vislabāk puravus audzēt no dēstiem, jo dīgst tie lēni un veģetācijas periods ir garš – 80 līdz 90 dienas. Sēklas kastītēs ieteicams sēt jau februārī vai martā. Optimālā dīgšanas temperatūra ir +20 – 25 grādi, turklāt vislabāk puravu sēklas sadīgst tumsā. Dažas šķirnes var sēt arī tieši laukā – tas tad jādara aprīlī. Laukā puravu dēstus stāda no aprīļa līdz maija beigām saulainā vietā 10 – 15 cm attālumā vienu no otra un ierok mazliet dziļāk, nekā tie auguši iepriekš. Augšanas sākumā ieteicams lietot papildmēslojumu. Pārējā audzēšanas laikā puravi īpašas rūpes neprasa – to saknēm vien ik pa laikam jāuzrauš zeme, jo tad puravu kakli veidojas resnāki, garāki, baltāki un garša – maigāka. Protams, kā visi dārzeņi, tie jāravē, zeme jāirdina un jālaista. Vienā vietā puravus ieteicams audzēt ne biežāk kā reizi trīs līdz četros gados.

Uzturā puravus var sākt lietot jau divus mēnešus pēc stādīšanas, bet novāc tikai novembra sākumā. Tie ir sala izturīgi un pacieš pat -7 grādu temperatūru. Ja puravus audzē uzglabāšanai, novāc sausā laikā. Pēc tam no kātiem notīra zemi, nogriež nodzeltējušās lapas. Ziemā puravus vislabāk turēt aptuveni -1 grāda temperatūrā stāvus, ievietotus mitrās smiltīs vai kūdrā. Lapas nedrīkst apbērt, citādi tās bojāsies.

Uztura speciāliste INESE SIKSNA teic:

– Sīpoli, ķiploki un puravi pieder vienai augu dzimtai – Amaryllidaceae. Tāpēc arī to īpašības ir līdzīgas – tie satur flavonoīdus un darbojas kā antioksidanti, kas pasargā asinsvadu sieniņas un cīnās ar brīvajiem radikāļiem, uzlabojot organisma vispārējo stāvokli. Atšķirībā no sīpola un ķiploka puravs ir ar maigāku garšu, tāpēc var būt tīkamāks tiem, kam sīpola un ķiploka spēcīgais aromāts neiet pie sirds.

Puravs patiešām ir vērtīgs dārzenis, kuru var ēst gan svaigu, gan arī pievienot, gatavojot ēdienu. Tomēr jāatceras, ka cepot, sautējot vai vārot, vērtīgo uzturvielu daudzums mazinās, tādēļ par vērtīgākiem tomēr uzskatāmi svaigi puravi. Tie satur apmēram 20% no dienā nepieciešamā C vitamīna un 2,1 mg dzelzs (sievietēm dienā nepieciešami 18 mg, vīriešiem – 11 mg), kā arī kalciju, magniju, mangānu un vēl citus cilvēka organismam noderīgus elementus. Taču dārzeņu uzturvērtība, kā zināms, ir tieši atkarīga no augsnes, kādā tie ir auguši, un no klimatiskajiem apstākļiem, tāpēc viens puravs no otra vērtīgo vielu satura ziņā var atšķirties.

Kā visi dārzeņi, arī puravi satur maz kaloriju, tādēļ tos it kā varētu ēst neierobežoti. Tomēr ikdienas uzturā nav ieteicams pārmērīgi daudz iekļaut nevienu produktu, arī puravus. Turklāt tiem ļaudīm, kam ir nierakmeņi vai žultsakmeņi vai tendence uz to veidošanos, ar puravu ēšanu nav ieteicams aizrauties. Puravos esošie oksalāti var veicināt šo akmeņu veidošanos.

Ko labu var pagatavot no purava? 


Avokado un puravu pastēte. Nogatavojušos, mīkstu avokado nomizo, izņem kauliņu, ar dakšiņu saspaida. Pievieno divu vārītu olu dzeltenumus, smalki sakapātu puravu saujiņu, mazliet sāls un citrona sulas. Ziež uz rupjmaizes.

Puravu un kartupeļu biezzupa. Katliņā sviestā 7 līdz 10 min sautē divus sagrieztus puravus. Atkarībā no tā, cik pikantu vēlaties baudīt virumu, puraviem pievieno divas vai vairāk ķiploka daiviņas un vēl brīdi pasautē. Pēc tam lej klāt vistas buljonu, ieber trīs līdz četrus kubiņos sagrieztus kartupeļus. Kad tie gatavi, virumu sablenderē. Pielej saldo krējumu, pieber mazliet sāls un maltos melnos piparus.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Es puravus audzinu pati, un lietoju diezgzn daudz.Man viņi garšo.

Draugiem Facebook Twitter Google+