Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
18. februāris, 2014
Drukāt

Skābēti rāceņi
 – sena recepte (1)

raceni

Šī recepte nākusi no seniem laikiem, kad kartupeļi vēl nebija atceļojuši no Amerikas un arī sāls bija liels dārgums.

Rāceņus nomazgā, nogriež tievās saknītes jeb astītes. Lapām atstāj apmēram 10 cm garus kātiņus, jo skābēti tie ir garšīgi. Dārzeņus saliek katlā, aplej ar aukstu ūdeni un vienu diennakti patur, lai ūdens izvelk rūgtumu.

Pēc tam ūdeni nolej, rāceņus noskalo, aplej ar tīru ūdeni un katlu liek uz uguns. Sāli pievieno pavisam maz. Kad ūdens gandrīz uzvārījies, katlu noņem no ūdens, izņem rāceņus.

Senāk rāceņus skābēja māla podos, tagad izmanto trīslitru vai mazāka tilpuma stikla burkas. Siltus, nesagrieztus rāceņus sapilda burkās, aplej ar aukstu novārītu ūdeni un pāris dienu patur istabā, lai ieskābst, tad nes uz vēsāku pagrabu. Nekādas garšvielas, kā arī sāli klāt neliek.

Skābētiem rāceņiem jābūt cietiem. No tiem var gatavot dažādus ēdienus vai grauzt tāpat.

Recepte no Ilūkstes novada Bebrenes pagasta “Gulbju” mājām

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Šī recepte man ir zināma tikai šajā Sēlijas novadā [Ilūkste, Subate, Bebrene, Dviete]
    Tā ir mana un manas sievas dzimtene, tāpēc vēl joprojām audzējam un skābējam rāceņus un kad ziemā tiek vārīta zupa, praktiski visiem, kas pie mums ciemojas tā ir eksotika.
    Bēda kad ne vienmēr gadās nopirkt labas [pareizas]sēklas
    No visas sirds iesaku

Draugiem Facebook Twitter Google+