Mobilā versija
+2.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
29. jūnijs, 2015
Drukāt

Sulīga sojas karbonāde fotoreceptē

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida
Sastāvdaļas:

• 2 strukturētās sojas plāksnītes

• 100 g labi kūstoša siera

• 20–30 ml sojas mērces

• 80 g zirņu miltu

• 2 ķiploka daiviņas

• Tējkarote krievu sinepju vai ½ tējkarotes maltu melno sinepju graudu

• ½ tējkarotes maltu melno piparu

• ½ tējkarotes kurkumas

• ½ tējkarotes sāls

Karstajās dienās, kad pusdienās gribas kaut ko vieglu, var uzcept gardu sojas karbonādi, kas kopā ar salātiem ir ideāla maltīte.

Daudziem ir aizspriedumi pret soju, jo tā garšojot pēc salmiem. Taču viss atkarīgs no pagatavošanas prasmes. Soja var būt tikpat garda kā tradicionālā karbonāde vai gulašs, jāzina tikai mazi knifiņi par garšvielām un vārīšanu.

Veikalā nopērkamas dažādu izmēru sojas granulas, gabaliņi un šķēlītes. Tā ir strukturētā soja, ko gatavo no sojas miltiem, atdalot taukvielas. Strukturētajai sojai parasti ir arī gaļas ēdienu nosaukumi – sojas gulašs, karbonāde, steiks, bifšteks, maltā gaļa utt. Tas ir koncentrēts olbaltumvielu avots, tāpēc ikdienā iesaka lietot ne vairāk par 150–200 gramiem. Sojas produktiem nav izteiktas garšas, tāpēc bagātīgi jāpievieno garšvielas: ķiploki, sīpoli, zaļumi, sinepes, dažādi pipari (Kajennas, čili, melnie), kurkuma, paprikas pulveris.

RECEPTE (4 porcijām)

 

1. Strukturētās sojas karbonādes gabali ir lieli un biezi, tāpēc tos nevis mērcē, bet uz lēnas uguns 25 minūtes vāra ūdenī, kam pievienoti zaļumi (seleriju, diļļu kāti, pētersīļi). Vāroties sojas gabaliņi kļūst divreiz platāki, tāpēc no viena gabala iegūst divas lielas karbonādes.

2. Kad soja izvārīta, ūdeni nolej, gaba­liņus liek uz virtuves dēlīša un nospiež lieko šķidrumu, lai karbonāde nebūtu ūdeņaina. Pārgriež gareniski uz pusēm.

3. Ar asu nazi katram sojas gabalam viducī izdara iegriezumu, lai tajā var ievietot labi kūstoša siera (piemēram, Krievijas, Zelta, Holandes un līdzīga) šķēli un smalki sakapātus ķiploka gabaliņus. Lai cepšanas laikā siers neiztecētu, sojas gabalu nedrīkst pilnībā pārgriezt uz pusēm.

4. Karbonādes gabaliņiem uzlej sojas mērci un liek vienu uz otra, lai no abām pusēm iesūcas mērce, kas dos pikantu, mazliet sāļu garšu.

5. Zirņu miltus (ja nav pieejami, var izmantot kviešu miltus) sajauc ar garšvielām un sāli. Pamazām lej klāt aukstu ūdeni un maisa.

6. Mērcei jābūt tādai, lai lēnām notek no karotes. Ja būs par šķidru, cepšanas laikā lielākā daļa nolīs no karbonādes, bet, ja pa stingru, apkārt būs it kā bieza maizes kārta.

7. Pannā uzkarsē eļļu, katru sojas gabaliņu no abām pusēm apviļā zirņu miltu mērcē un cep uz straujas uguns, līdz izveidojas zeltaini brūna garoziņa. Tā kā soja jau ir izvārīta, jācep mazliet, lai izkūst siers. Gatavojot uz lēnas uguns, lielākā daļa siera iztecēs un karbonāde būs sausa un sīksta. Soju nedrīkst pārvārīt un pārcept! Pasniedz ar zaļumiem un salātiem.

Padomi

• Lai izvairītos no ģenētiski modificētas sojas, ieteicams pirkt tikai bioloģiski audzētu soju (var sameklēt lielākajā daļā bioloģiski audzētas pārtikas veikalu). Otrs variants – veikalā jautāt pārdevējam sertifikātu, ka sojas produkcija nav ražota no ģenētiski modificētām pupiņām.

• Ja ir problēmas ar pākšaugu un sojas pārstrādi, ieteicams papildus pievienot fenheli, koriandru, kumīnu, diļļu sēklas vai ķimenes.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+