Mobilā versija
-0.8°C
Meta, Sniedze
Piektdiena, 2. decembris, 2016
23. oktobris, 2014
Drukāt

Švarcvaldes ķiršu kūka. Recepti piedāvā Mārtiņš Sirmais (5)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
Nepalaid garām!

Raidījumu sērijas "Sirmais. Kulta ēdieni" pirmo, Vācijas virtuvei veltīto, raidījumu varēs vērot 30. oktobrī, plkst. 21:15, LTV1.

Vai zināt, no kuras valsts kulinārā ziņā Latvijā esam iedvesmojušies visvairāk? No kurienes nāk pirmās šķovēto kāpostu, dažādu desiņu, šniceļu, rolmopšu, maizes, alus un lauku tortes receptes? – tā ir Vācija.

Vācu virtuves ietekme mūsu platuma grādos ir milzīga un daudzas stipri vāciskas kulinārās parādības bieži vien dēvējam par savām. Taču ir viena lieta, ko arī vācieši aizguvuši no citiem un uzskata par savu kulta ēdienu. Un, kā gan ne? – sparģeļu laiku Vācijā gaida gluži vai drebošām rokām.

Baltie sparģeļi Vācijā ir kulta kults. Un šo kultu tad arī iepazīsim – no dobes, līdz pat šķīvim.

Lai kulinārais ceļojums būtu vēl interesantāks un košāks, tiks iepazīts arī slavenās Švarcvaldes ķiršu tortes noslēpums. Tagad to pagatavot var jebkurš kulinārijas fans!

“Šo traki garšīgo un salīdzinoši vienkārši pagatavojamo kūkas recepti man parādīja Beatriče. Švarcvaldes ķiršu kūku viņa cep katru nedēļu. Turklāt cep divas variācijas: tradicionālo un bērniem domāto. Kāpēc bērniem atsevišķi? – tāpēc, ka tradicionālajā kūkā jāpievieno krietni daudz kreptīgā ķiršūdens,” atklāj šefpavārs Mārtiņš Sirmais.

“Švarcvaldes ķiršu kūku parasti tapina divos etapos – biskvītu uzcep iepriekšējā dienā, pilda nākamajā,” piebilst Mārtiņš.

Sastāvdaļas

16 gabaliņiem
Cepamformas diametrs – 28 cm

Kūkas pamatnei
8 olas (dzeltenumi atdalīti no baltumiem)
6 ēdamkarotes karsta ūdens
250 g cukura
200 g kviešu miltu
100 g kartupeļu cietes
50 g kakao pulvera

Pildījumam
250 g ķiršūdens (var aizvietot ar grapu)
½ l ķiršu kompota (bez kauliņiem)
25 g kartupeļu cietes
2 ēdamkarotes cukura
1 l saldā krējuma

Dekoram
½ tāfelīte tumšās šokolādes
17 ķirši (no kompota)

Pagatavošana

Biskvīts

Izklāj kūkas formu ar cepampapīru, vai iesmērē ar sviestu.

8 olas dzeltenumus sakul ar karstu ūdeni, kul apmēram 3 minūtes, tad pakāpeniski pievieno 250 g cukura, visu kul vēl kādas 15 minūtes, līdz iegūta viendabīga, krēmīga masa.

Citā bļodā sajauc kūkas pamatnes sausās sastāvdaļas – 200 g kviešu miltu, 100 g cietes, 50 g kakao pulvera. Sauso maisījumu iejauc uzkultajā olas dzeltenuma-cukura masā, tad visā maigi iecilā , stingrās putās sakultu, olas baltumu.

Cepšana – kopējais pamatnes cepšanas ilgums – 35 min.

Mīklu lej sagatavotajā cepamformā un liec, iepriekš uz 200C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties 20 minūtes. Pēc tam nogriez cepeškrāsns temperatūru uz 170 C grādiem un cep biskvītu 5 minūtes, pēdējās 10 minūtes kūkas pamatni cep 150 C grādu temperatūrā. Gatavo biskvītu ņem ārā no cepeškrāsns, atdzesē. To vēlams atstāt uz 12 stundām atpūsties.

Kūkas veidošana

Biskvītu pārgriez horizontāli trijās daļās. Nokās ķiršu kompotu, atdalot augļus no sulas. 17 ķiršus atliec trauciņā – tie būs nepieciešami kūkas dekorēšanai.

Pārējos ķiršus liec uz kūkas pamatnes apakšējās kārtas.

Tad pagatavo ķiršu ķīseli, ar ko pārliet kūkas pirmo kārtu. Savāri ķiršu sulu ar kartupeļu cieti un cukuru tā, lai izveidojas samērā stingra ķīseļveida masa – pudiņš.

Vēl karstu šo ķīseli lej uz kūkas pamatnes. Ļauj atdzist.

Kamēr ķiršu ķīselis dziest, uzkul putukrējumu ar cukuru un pāris šļukām ķiršūdens (vai grapas).

Klāj virsū atdzisušajai ķiršu ķīseļa kārtai kādas 5 – 6 ēdamkarotes uzkultā putukrējuma, pa virsu liec nākamo biskvīta kārtu, apslaki to kārtīgi ar ķiršūdeni, un noklāj ar apmēram 1,5 cm biezu putukrējuma kārtu. Tad liec virsū trešo biskvīta kārtu, arī to apslaki kārtīgi ar ķiršūdeni, tad klāj tortei virsū atlikušo putukrējumu. Ar putukrējumu apsmērē arī kūkas malas.

Švarcvaldes ķiršu kūka tiek dekorēta pēc stingri noteiktiem parametriem: uzspied uz kūkas malām 16 putukrējuma kaudzītes, vienu lielāku kaudzīti uzspied kūkas centrā. Katram putukrējuma dekoram pa virsu liec pa vienam ķirsim. Visbeidzot pārkaisi torti ar rīvētu šokolādi un liec uz 5-6 stundām ledusskapī ievilkties.

Baudi kopā ar īstu Švarcvaldes ķiršūdeni.

Pievienot komentāru

Komentāri (5)

  1. Šo kūku esmu gatavojusi vairākkārt, vienmēr gadās kaut kādi savi uzlabojumi, bet vienmēr ļoti garšīgi. Šodien kompota vietā bija svaigie ķirši ar želatīnu, putukrējumam (200 ml) klāt biezpiena paciņa un 300 g bezpiedevu jogurta, arī ar želatīnu. Pamatnei liku mazāk cukura – 200 gr, mūsu ģimenei vairāk garšo ne pārāk saldas kūkas.

  2. Grapa ir kandža, bet kas ir ķiršūdens?

  3. Receptē ir neprecizitāte. Par karstu ūdeni. Karsts ir no 50 grādiem (roka to jutīs kā karstu) līdz vārīšanās temperatūrai. Ja ūdens temperatūra pārsniegs apmēram 70 grādus, tad ir risks, ka ola kuļot var sākt sarecēt. Kādai jābūt karstā ūdens temperatūrai un kā jāveic kulšana, lai ola nesarec?

  4. Kas ir ķiršūdens???????

Draugiem Facebook Twitter Google+