Foto: Linda Kusiņa

Londonas grāmatu tirgus: otrā diena 0

Vispirms aicinājums: piektdien, 13. aprīlī, pulksten 12.45 ieslēdziet kanālu BBC: pirmo reizi pārskatāmā pagātnē (neuzdrošinos teikt nekad, jo latvieši, kā zināms, ir visur) tajā intervēs latviešu rakstnieci.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas 139
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā 55
Lasīt citas ziņas

Londonas grāmatu gadatirgus otrā diena, ja vien tas vispār iespējams, bijusi vēl piepildītāka nekā pirmā. Tā sākās ar literārām brokastīm, kurās piedalījās trīs latviešu (nē: Latvijas, jo starp viņiem bija arī grupas “Orbīta” pārstāvis Sergejs Timofejevs, kura bilingvāls krājums drīzumā arī tiks publicēts Lielbritānijā) dzejnieki, un līdz pat tirgus slēgšanai pulksten sešos vakarā nebija ne stundas, kad kādā sarīkojumā kādā plašās Olympia Hall malā nebūtu dzirdams kāds Latvijas dzejnieks, rakstnieks, tukotājs vai izdevniecības pārstāvis.

Īpaši aizraujošs izvērtās Britu Padomes rīkotais seminārs, kurā par bērnu literatūru Baltijas valstīs stāstīja trīs rakstnieki un viņu grāmatu izdevēji Lielbritānijā, taču tas neviļus izvērtās par Luīzes Pastores benefici: viņas svaigi iznākusī grāmata “Dog Town” (Velsas izdevniecība “Firefly” šādi interpretējis latviešu nosaukumu “Maskačkas stāsts”) izraisīja aizrautīgas diskusijas par tulkojumiem kopumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visemocionālākais dienas brīdis bija raksntieces Noras Ikstenas saruna ar Lielbritānijā ļoti pazīstamo kultūras žurnālisti Klēru Armitstedu. Pati rakstniece atzina, ka šis grāmatu tirgus bijis interviju pārpilns. Romāns “Soviet Milk” (“Mātes piens”) acīmredzami uzrunājis britu lasītājus, kuriem gan bijusi iespēja diezgan daudz lasīt par padomju realitāti, taču ne šādā ļoti personiskā aspektā. Tieši Noru Ikstenu piektdien intervēs BBC.

Savā pieredzē par mācību līdzekļu veidošanu Londonas grāmatu tirgus otrajā dienā dalījās izdevniecības “Zvaigzne ABC” digitālo mācību materiālu nodaļas vadītāja Sintija Buhanovska. Jāņem vērā, ka tikai iepriekšējā vakarā izdevniecība saņēma prestižo Izcilības balvu tieši mācību grāmatu jomā. Savukārt “The Bookseller Daily”, kas ir īpaši Londonas grāmatu tirgum veidots izdevums, 11. aprīļa numurā atvērums veltīts sarunai ar Viju Kilbloku, “Zvaigzne ABC” vadītāju, un tam dots teju biblisks virsraksts “Zvaigzne austrumos”.

Londonā bija ieradušies arī necenāti Jānis un Dina Zuzāni, kuri piedalījās grāmatas “Classical Modernism: Early 20th Century Latvian Painting” atvēršanā.

Savukārt diena noslēdzās ar fonda “Viegli” koncertu – Imanta Ziedoņa muzeja un fonda izdotās Imanta Ziedoņa dzejas izlases un ar viņa vārdiem tapušo dziesmu diska atvēršanas svētkiem. Tas izvērtās sirsnīgā sarīkojumā latviešiem, kuriem bija iespēja paklausīties Renāru Kauperu un Goran Goru. Bet tiem londoniešiem un pilsētas viesiem, kuri neapmeklē grāmatu tirgu, tik un tā bija lieliska iespēja pašā vakarā piedalīties aizraujošā literāri kinematogrāfiskā piedzīvojumā – kinoteātrī “Cine Lumiere” tika demonstrēta Ivara Tontegodes jaunā filma “Knutifikācija”, kas veltīta dzejniekam Knutam Skujeniekam.

Ceturtdien, 12. aprīlī, grāmatu tirgus noslēgsies, taču arī šī diena būs pārpilna aizraujošu notikumu, iespējams, pat vēl lielākā mērā nekā divas pirmās. Dienas centrālie punkti – rakstnieces Ingas Ābeles saruna ar rakstnieci, kultūras žurnālisti Nikoletu Džonsu un Luīzes Pastores satikšanās ar Noru Ikstenu Britu padomes rīkotajā seminārā “Bērna acīm” (“Through a Child’s Eyes”).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.