S. Bolivars Angostūras kongresā.
S. Bolivars Angostūras kongresā.
S. Bolivars Angostūras kongresā.

1819. gada 15. februārī. Venecuēlas un Kolumbijas neatkarības sākumi 0

Pirms 200 gadiem Dienvidamerikas valstu neatkarības kustības līderis Simons Bolivars Angostūras pilsētā (tagad Sjudadbolivara Venecuēlā) atklāja tā saukto Angostūras kongresu, kas veidoja neatkarības konstitucionālo pamatu kā mūsdienās nemieru plosītajai Venecuēlai, tā virknei tās kaimiņvalstu.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Šajā kongresā tika pasludināta no Spānijas neatkarīgas “Lielkolumbijas” dibināšana ar ģenerāli Bolivaru kā prezidentu priekšgalā. Ar Lielkolumbiju bija domāta mūsdienu Venecuēlas un Jaunās Granādas (Kolumbijas) teritorija, kuras deputāti bija ieradušies uz kongresu. Vēlāk tai pievienojās arī tagadējās Ekvadora un Panama. Angostūras kongresa laikā lielākā daļa jaunpasludinātās valsts teritorijas koloniju statusā vēl atradās Spānijas rokās.

Neatkarības cīņu liktenis vēl nebija izšķīries. Bolivara piekritēji kontrolēja vien Venecuēlas dienvidus un Margaritas salu. Kongresa pirmajā dienā ģenerālis uzstājās ar Dienvidamerikas vēsturē svarīgu, programmatisku runu, izklāstot savu jaunās valsts redzējumu, kas bija republikāniskas un monarhistiskas iekārtas sajaukums ar akcentu uz aristokrātijas vadošo lomu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar plašām pilnvarām apveltītais valsts vadītājs tiktu ievēlēts uz mūžu, taču darbotos arī divpalātu parlaments, kura augšpalātu veidotu īpaši izraudzīti, cienījami ļaudis, sava veida “vecajo padome”. Vēlēšanu tiesības, turklāt atkarībā no mantas cenza, tiktu dotas tikai vīriešiem. Bolivars aicināja atcelt arī verdzību, taču deputātu vairākums šo ideju neatbalstīja.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.