11.septembris, 2011.gads. Ņujorka, ASV
11.septembris, 2011.gads. Ņujorka, ASV
Foto. Scanpix/AFP PHOTO / HENNY RAY ABRAMS

2001. gada 11. septembra terorakts ASV, 3000 bojāgājušo. Apsūdzētais netiks tiesāts – viņš esot ārprātīgs 58

Publiskota informācija, ka kāds vīrietis, kurš apsūdzēts par palīdzēšanu 11. septembra terorakta iecerētājam, nu ir atzīts par nepiemērotu stāšanai tiesā, jo viņam pēc CIP veiktās spīdzināšanas gadiem attīstījušies pēctraumatiskā stresa traucējumi un psihoze.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

51 gadu vecais Ramzi bin al Šibs bija viens no pieciem apsūdzētajiem, kuram draud nāvessods saistībā ar apsūdzībām, ka viņš palīdzēja plānot 2001.gada teroraktus, kuros gāja bojā gandrīz 3000 cilvēku ASV.

Pēc aresta Pakistānā 2002. gadā bin al Šibs gadiem ilgi tika turēts CIP kontrolētos objektos, kuru laikā viņš turēts pieķēdēts pie griestiem, spiests stāvēt bez miega trīs dienas, turēts kamerās uz atsperēm, spiests koncentrēties līdzsvara noturēšanai, vēsta The New York Times. Bin al Šibha advokāts Deivids Bruks apgalvo, ka CIP spīdzināšana ir padarījusi Jemenas ieslodzīto “ārprātīgu”, ziņo laikraksts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apsūdzētais tiek apsūdzēts par palīdzēšanu organizēt Al Qaeda šūnu Hamburgā, Vācijā, kas nolaupīja vienu no divām pasažieru lidmašīnām, kas ietriecās Pasaules tirdzniecības centrā Ņujorkā.

Pagājušajā mēnesī viņam tika diagnosticēts pēctraumatiskā stresa traucējums sindroms PTSS ar sekundāru psihotisku pazīmi.

Ceturtdien, vairāk nekā divas desmitgades pēc uzbrukumiem, tiesnesis Metjū Makkols diskvalificēja bin al Šibu no sazvērestības lietas, kurā bija iesaistīti vēl četri apsūdzētie. “Faktu kopums parāda, ka apsūdzētais pilnībā koncentrējas uz saviem maldiem,” rakstīja Makkols: “Viņa spēja palīdzēt aizstāvībai ir pasliktinājusies.”

Advokāts Tomass Durkins no Čikāgas, kurš iepriekš pārstāvēja bin al Šibu, laikrakstam The Telegraph sacīja, ka viņš bija izvirzījis jautājumu par viņa garīgo veselību jau sākotnējā apsūdzībā 2008. gada jūlijā. “Visbriesmīgākais ir tas, ka viņam vajadzēja būt atdalītam no šīs lietas uzreiz. Viņš nepārprotami cieta no PTSS un psihozes. Tiesā viņam būtu uzliesmojumi,” viņš teica.

“Viņš bija burtiski pieķēdēts pie tiesas zāles grīdas. Viņš bija vienīgais, pārējie vispār nebija pieķēdēti,” piebilda Durkins. “Viņš acīmredzami cieta no spīdzināšanas sekām. Bija ārkārtīgi grūti sazināties ar viņu. Manuprāt, tas ir apsveicami, ka vismaz šim tiesnesim bija drosme atzīt acīmredzamo.”

Prokurori bija mudinājuši tiesnesi noraidīt 24. augustā konstatēto, ka bin al Šiba kungam ir “garīga slimība vai defekts”, ka viņam ir “nespēja izprast pret viņu ierosinātās tiesvedības būtību vai saprātīgi sadarboties” ar savu juridisko komandu.

Reklāma
Reklāma

Apsūdzētais gadiem ilgi sūdzējās, ka viņam uzbrūk neredzami spēki, kas lika viņa gultai vibrēt un aiztikuši viņa dzimumorgānus, liedzot viņam miegu. Bruks tiesnesim sacīja, ka viņa klienta “sarežģītie maldi un halucinācijas” ir “vienmēr sastopami” juridiskajās sanāksmēs.

Bruks vērš uzmanību uz to, ka CIP spīdzināšanas programma nodarījusi nopietnu kaitējumu tai pakļautajiem cilvēkiem. Viņš piebilda, ka “viņš ir bijis tāds visu laiku, pagāja tik ilgs laiks, lai to atzītu.”

Militārās medicīnas padome 2008. gadā paziņoja, ka bin al Šiba kungam varētu būt “smaga garīga slimība”, un 2009. gadā prokurori tiesai paziņoja, ka viņš lieto “dažādas psihotropās zāles, ko lieto šizofrēnijas un/vai bipolāru traucējumu ārstēšanai”.

Saskaņā ar Komisijas 11. septembra ziņojumu bin al Šibs bija vēlējies mirt 11. septembra uzbrukumos, taču viņam nebija iespējas. Viņš bija iepriekš vairākkārt pieprasījis ASV vīzu, bet noraidīts, tā vietā kļūstot par galveno sakarnieku lidmašķinu nolaupītāju Mohammedu Atu un Al-Qaeda vadībā Afganistānā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.