
Sastāvdaļas (4 porcijām) un pagatavošanas metode 9
– 1 kg Le Ratte kartupeļu (vai citi cietes bagāti kartupeļi, piemēram, arī Yukon Gold)
– 250 g auksta nesālīta sviesta, sagriezta kubiņos
– 250 ml karsta piena
– jūras sāls graudiņos, pēc garšas
Le Ratte kartupeļi ir īpaši ieteicami, jo tiem ir blīva, krēmīga tekstūra, kas ideāli piemērota biezenim. Ja tie nav pieejami, izvēlies citus cietes bagātus kartupeļus, piemēram, Maris Piper vai Russet.
Pagatavošanas metode
Lai pagatavotu “Michelin” kvalitātes kartupeļu biezeni, rūpīgi seko šiem soļiem:
– Vāri kartupeļus ar mizu un pievieno dažas šķipsnas jūras sāls.
– Pārlej kartupeļus ar aukstu ūdeni, lai kartupeļi būtu pilnībā pārklāti.
– Vāri uz vidējas uguns aptuveni 30 minūtes vai līdz kartupeļi ir mīksti (pārbaudi ar nazi vai dakšiņu).
– Nokās ūdeni un ļauj kartupeļiem nedaudz atdzist, bet ne pilnībā – tiem joprojām jābūt karstiem.
– Nomizo kartupeļus, kamēr tie vēl silti
– Lai vieglāk nomizot, veic vienu garenisku griezumu katram kartupelim un uzmanīgi noņem mizu, turot karsto kartupeli papīra dvielī.
– Sasmalcini kartupeļus, izmantojot kartupeļu spiedi vai smalku sietu, lai saspiestu kartupeļus pannā uz zemas uguns. Tas palīdz iztvaikot liekajam mitrumu, padarot biezeni vieglāku. Ja izmanto sietu, spied kartupeļus caur to ar karoti, lai nodrošinātu pilnīgi gludu tekstūru bez kunkulīšiem.
– Pārvieto sasmalcinātos kartupeļus atpakaļ pannā uz zemas uguns. Pakāpeniski pievieno aukstos sviesta kubiņus, nepārtraukti maisot, līdz sviests pilnībā izkusis un iestrādājies kartupeļos.
– Lēnām iemaisi karsto pienu, ātri putojot ar slotiņu, lai izvairītos no biezeņa sabiezēšanas.
– Pievieno sāli pēc garšas, pagaršojot, lai panāktu perfektu līdzsvaru.
– Pasniedz kartupeļu biezeni karstu, dekorējot ar kausētu sviestu, kraukšķīgiem bekona gabaliņiem vai svaigi sasmalcinātiem pētersīļiem. Tas lieliski sader ar desiņām, Jorkšīras pudiņiem, sautējumiem vai jebkuru citu rudens ēdienu.