
Saldumu slazds: 7 neparasti simptomi, kas liecina par cukura pārdozēšanu 0
Pārmērīga cukura lietošana uzturā ir izplatīta problēma, kas var radīt nopietnas sekas veselībai, sākot no svara pieauguma līdz hroniskām slimībām. Daudzi cilvēki neapzinās, cik daudz cukura viņi uzņem, jo tas ir paslēpts dažādos pārtikas produktos.
Organisms sūta signālus, kas norāda uz pārmērīgu cukura patēriņu, taču daudzi tos bieži ignorē vai nepareizi interpretē. Uztura speciālisti izceļ septiņus negaidītus simptomus, kas liecina par pārāk lielu cukura uzņemšanu, tā raksta Parade.
Cukura patēriņa normas un slēptie avoti
Cukurs ir kļuvis par neatņemamu mūsdienu uztura sastāvdaļu, jo to pievieno daudziem pārtikas produktiem, tostarp gāzētajiem dzērieniem, konditorejas izstrādājumiem, brokastu pārslām un pat it kā veselīgiem produktiem, piemēram, jogurtiem un uzkodu batoniņiem.
Amerikas Sirds asociācija (AHA) iesaka vīriešiem ierobežot pievienotā cukura uzņemšanu līdz deviņām tējkarotēm (aptuveni 36 grami) dienā, sievietēm – līdz sešām tējkarotēm (aptuveni 24 grami), bet bērniem – līdz mazāk nekā 10% no pieaugušo devas, kas atbilst aptuveni 3–6 tējkarotēm atkarībā no vecuma.
Piemēram, viena gāzētā dzēriena bundža (330 ml) var saturēt līdz 10 tējkarotēm cukura, kas jau pārsniedz dienas normu sievietēm. Šāda neapzināta cukura uzņemšana veicina veselības problēmas, tostarp aptaukošanos, 2. tipa diabētu un sirds slimības, kas ir vienas no biežākajām hroniskajām slimībām Rietumu pasaulē.