
4. Siera suflē 0
• 40 g sviesta
• 3 ēdamkarotes miltu (bez kaudzes)
• 150 ml piena (istabas temperatūrā)
• 60 g Jāņu siera
• 2 olas
• malti melnie pipari
• sāls
Siera suflē ir ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, sarežģītāk ir iemanīties pasniegt, pirms tas ieslīdējis atpakaļ formiņā. Šī uzkoda jāpasniedz karsta, tiklīdz izņemta no cepeškrāsns.
Lai pagatavotu siera suflē, vajadzīgs mīksts sviests un piens istabas temperatūrā. Ja piens ir auksts, to viegli sasilda. Sieru sarīvē skaidās uz rupjās rīves.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Sagatavo divas keramiskās cepamās formiņas (katra apmēram 150 ml), tās ieziežot ar mīkstu sviestu. Beigās sviestu izlīdzina ar otu gar formiņas sienām vertikāli uz augšu (tas palīdzēs siera suflē cepoties vienmērīgi celties augšup). Uzber sarīvēto sieru.
Katliņā gatavo bešamela mērci. Izkausē sviestu, pieber miltus un, maisot ar koka karoti, karsē apmēram 1 minūti, līdz masa kļūst viendabīga. Katliņu noņem no uguns un masai pielej pienu. Labi izmaisa, pēc tam katliņu liek atpakaļ uz uguns un turpina maisīt, līdz iegūta mērce. Katliņu atkal noņem no uguns.
Mērcei pievieno sarīvētu Jāņu sieru un maisa, līdz siers izkusis un mērce atkal ir viendabīga. Pēc garšas pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus. Tad virumu atdzesē.
Olām baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus sakuļ stingrās putās. Kad mērce atdzisusi līdz istabas temperatūrai, pa vienam pievieno olu dzeltenumus un katru reizi izmaisa, līdz mērce kļūst viendabīga. Tad liek klāt vienu karoti saputotā baltuma un izmaisa.
Mērci lej sakultajos baltumos un izcilā, līdz veidojas gluda un gaisīga mīkla. To pilda sagatavotajās formiņās, liek karstā cepeškrāsnī un cep apmēram 35 minūtes, līdz siera suflē labi uzcēlies (krāsns durtiņas nedrīkst virināt!). Uzber Jāņu sieru.
Pasniedz ar rabarberu ievārījumu vai sablendētām zemenēm.