Latvijas Kazu audzētāju apvienības valdes priekšsēdētāja Liāna Apine.
Latvijas Kazu audzētāju apvienības valdes priekšsēdētāja Liāna Apine.
Foto: LETA

– Cik kazām jābūt ganāmpulkā, lai varētu runāt par rentablu biznesu? 0

– Ja ir doma sākt saimniekot uzreiz ar lielu dzīvnieku skaitu, būs nepieciešamas lielas investīcijas, lai iegādātos iekārtas, pielāgotu telpas siera nogatavināšanai un uzņēmuma atzīšanai, lai saražoto produkciju varētu arī eksportēt. Iekārtas ir nepieciešamas, lai varētu ražot produkciju, ko pagaidām Latvijā neizgatavo, un ieņemt brīvo nišu, piemēram, pelējuma sierus, cietos nogatavinātos sierus, piena pulveri, maisījumus bērniem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Ja investēt nav iespēju, jāsāk ar nelielu kazu skaitu. Tas, vai bizness būs rentabls vai ne, nav atkarīgs no kazu skaita. Divu trīs cilvēku ģimene, ja ir viss nepieciešamais saimniekošanai, var iztikt un patstāvīgi tikt galā ar 50–100 kazu mātēm. Bet slodze ir ļoti liela, darbs septiņas dienas nedēļā visu gadu, pilns darbu cikls, sākot ar lopbarības sagatavošanu, kazu barošanu, apkopšanu, ganīšanu, slaukšanu divas reizes dienā, beidzot ar piena pārstrādi un realizāciju, pārraudzību (datu ievade Lauksaimniecības datu centrā, bez kuras nebūs iespējams saņemt valsts un ES saistīto atbalstu, piena analīžu ikmēneša nodošana, ciltsdokumentācijas kārtošana). Ja kazu ir vairāk, nepieciešami palīgi.

Ja saimniecība pati nenodarbojas ar pārstrādi vai mājražošanu, ir ļoti niecīga iespēja realizēt izslaukto pienu. Ja arī pienu uzpērk pārstrādei kāds cits kazu uzņēmums, iepirkuma cena bieži vien ir zema, kas negatīvi ietekmē ienākumus. Katrā ziņā no 50–100 kazām līdzekļu strādnieka algošanai nepietiek.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai kazaudzētāji neplāno veidot kooperatīvu, piemēram, lai piegādātu pienu pārstrādei vai lai kopīgi pārstrādātu kazas gaļu?
– Kazu saimniecības ir pārāk atstatus cita no citas, to ir arī pārāk maz, lai būtu lietderīgi apvienoties kooperatīvā. Visiem produktiem, parsvarā biezpienam un mīkstajiem sieriem, kuru pagatavošana neprasa dārgu iekārtu un nogatavināšanas telpu, ir ļoti īss realizācijas termiņš. Labiem, nogatavinātiem sieriem vajadzīgas dārgas iekārtas, kuras zemnieki iegādāties nevar, tāpēc eksports atkrīt, atliek lauku tūrisms.
Gaļas kazu saimniecībām gan varētu būt lielākas iespējas kooperēties, lai eksportētu gaļas kazas, jo uz vietas pieprasījums pagaidām nav liels.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.