Foto. Scanpix/LETA

Augs, kas varētu izglābt pasauli no klimata krīzes. No zupām līdz sieram 24

Āzijā populāri ir jūras aļģu salāti. Jūras aļģes ir izmantotas Āzijas receptēs gadsimtiem ilgi, taču, pateicoties to uzturvērtības priekšrocībām un ilgtspējībai, šī sastāvdaļa daudzos ēdienos tagad kļūst globāli izmantota.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Lasīt citas ziņas

Jūraszāles pēdējos gados ir kļuvušas populāras arī Rietumu virtuvē. Portlendā, ASV, Southside Bakery gatavo svaigas jūras aļģu bageles. Restorānā Tail Up Goat Vašingtonā, tiek pasniegts grauzdēta jūras aļģu uzkoda, kas papildināta ar marinētu fenheli.

Tiem, kam vairāk patīk salds, savā jaunākajā grāmatā “Īru jūraszāļu virtuve” šefpavāre Prannija Reigana piedāvā banānu maizes recepti, kas ietver jūraszāles alāriju. Viņai ir arī piparkūku recepte, kas ietver jūraszāles, kas, viņasprāt, ir lielisks veids, kā mudināt bērnus ēst aļģes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vai arī, ja jums ir nepieciešams stimuls veselīgam uzturam, mēģiniet savam rīta smūtijam pievienot jūraszāles. Var izmantot daudzas jūras aļģu šķirnes, kas apvienotas ar tiem augļiem un dārzeņiem, kuri jums patīk. Patiesībā, jo vairāk jūras aļģu veidu jūs iekļaujat, jo labāk, viņa saka.

Izvēlēties no rīta smērēt uz grauzdiņiem jūraszāles parasti nenāk prātā, vai ne?

Bet, ja šīs jaunizgudrotās receptes neiet pie dūšas, var pieturēties pie ēdieniem, ar kuriem jūraszāles ir slavenas, piemēram, suši rullīši. Zivju un rīsu rullīši, kas ietīti kaltētās jūraszālēs, un tie ir japāņu virtuves pamatelements.

“Call to Earth” ir CNN redakcijas sērija, kuras mērķis ir ziņot par vides problēmām, ar kurām saskaras mūsu planēta, kā arī par risinājumiem.

Saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem jūraszāles jau sen ir bijušas populāras Āzijā. Tur tiek iegūti 98% no 35 miljoniem tonnu gadā, kas tiek pārdotas visā pasaulē. Tomēr jaunais kulinārijas modes vilnis ir tas, ka Rietumu šefpavāri vairāk eksperimentē ar šo sastāvdaļu, pievienojot to zupām un smūtijiem.

Viens no iemesliem, kāpēc tas kļūst arvien populārāks, ir pateicoties zaļajiem datiem. Saskaņā ar ANO ziņojumu Seaweed Manifesto, aļģu kultivēšana varētu būt veids, kā uztvert un uzglabāt planētu uzsildošo oglekļa dioksīdu.

Tā kā jūras aļģu audzēšanai nav nepieciešama zeme vai apūdeņošana, tā varētu būt ilgtspējīgāka nekā tradicionālā lauksaimniecība.

Tas var arī uzlabot veselību, kā raksta zinātnieki,

šis jūras dārzenis irt pazīstams kā superēdiens, jo satur daudz olbaltumvielu, aminoskābju, vitamīnu un būtisku minerālvielu, piemēram, dzelzi un kalciju.

Tā kā aļģu modes tendence sāk izplatīties visā pasaulē, šeit ir daži veidi, kā savā virtuvē varat ienest jūraszāles.

Ja vēlaties savas brokastu idejas dažādot, jūraszāles varētu būt pareizais ceļš. Mijeoks, pazīstams arī kā “wakame”, ir aļģu variants, kas atrodams Klusā okeāna ziemeļu daļas aukstajos ūdeņos. Sautējot ar sojas mērci, ķiplokiem, cukuru un rīsu vīna etiķi, maisījums samazinās līdz lipīgam, smērējamam ievārījumam. To var izmantot kā garšvielu ar jūras veltēm, piemēram, ķemmīšgliemenes, sajaukt ar sviestu, lai apceptu ar citiem proteīniem, vai vienkārši uzklāt uz grauzdiņiem kā uzkodu.

Reklāma
Reklāma

Vēl viens klasisks korejiešu ēdiens ir mijeok-guk, zupa, kas satur mijeoku kopā ar ķiplokiem, sojas mērci, sezama eļļu un parasti liellopu gaļu vai citu proteīnu. Lai gan tā ir populāra visu gadu, zupu bieži ēd dzimšanas dienās. Tas gan nāk no tradīcijas, kad jūraszāles tika ēstas, lai atjaunotu mātes veselību pēc bērna piedzimšanas.

Bet jūras aļģu zupa tiek patērēta ne tikai Āzijā. Īrijas attālajā rietumu piekrastē ārste un šefpavāre Reigane izmanto jūras aļģu šķirni alāriju (spārnoto brūnaļģu) kopā ar ķirbi, lai izveidotu sātīgu rudens zupu.

Alārijai ir “maiga vistas garša”, saka Reigane, piebilstot, ka tas ir lieliski piemērots tiem, kas pirmo reizi mēģina jūraszāles.

Iesaka jūraszāles pievienot arī smūtijiem, kas piemēroti brokastīm, pusdienu uzkodām vai pat vakara gardumam. Tas ir ātrs veids, kā uzņemt sev vitamīnus, tostarp B, C, E un K.

Vēl viens novatorisks jūras dārzeņu lietojums, kas patiešām parāda tā daudzpusību, ir jūras aļģu siers un sviests. Sadarbībā ar Guernsey Dairy Apvienotajā Karalistē bāzētā Seaweed Food Company ir eksperimentējusi ar aļģu izmantošanu piena produktos.

Uzņēmuma dibinātāja Naomi Tustina skaidro, ka sieram pievienoja dulsi, garas sarkanās aļģes no Ziemeļatlantijas, un jūras salātus un atstāja to nogatavināt trīs mēnešus. “Tas bija diezgan populārs, tāpēc tagad esam sākuši [ražot] savu otro 30 kilogramu partiju. Jūras aļģes ir garšas pastiprinātājs, tāpēc siers ir sierīgāks,” viņa saka.

Uzņēmums ir darījis to pašu ar sviestu, ko var vienkārši uzsmērēt uz grauzdiņiem vai izmantot ēdienos, piemēram, olu kulteni. Visas šīs un citas receptes tiks iekļautas uzņēmuma grāmatā “Vraic”, kas tiks izdota oktobrī un kurā būs arī detalizēti aprakstīta jūras aļģu kā pārtikas avota vēsture.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.