Foto: Alus brālība

“Baltic Beer Star” uzvarējuši “Cēsu alus” un Lietuvas uzņēmuma “Volfas Engelman” kvasi 0

Lietuvā notikušajā starptautiskajā alus, kvasa un iesala dzērienu konkursā “Baltic Beer Star” kvasa un iesala dzērienu kategorijā zelta medaļas šogad saņēmuši divi produkti – “Cēsu alus” radītais “Ulmaņlaiku Ķiršu kvass” un Lietuvas ražotāja “Volfas Engelman” kvass “Imperial Gira”, informēja konkursa līdzpriekšsēdētājs Kārlis Tomsons.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Šajā gadā Baltijas valstu alus, kvasa un iesala dzērienu kvalitātes konkursā “Baltic Beer Star 2018” dzērieni tika vērtēti trijās kategorijās: lagera tipa alus, eila tipa alus, kā arī kvass un iesala dzērieni. Sīvākā konkurence risinājās lagera un eila tipa alus grupās, kur ražotāji bija visaktīvāk pieteikuši savus iepriekšējā gadā radītos produktus.

“Bija dzērieni, kuru vērtējumā ekspertu viedoklis atšķīrās burtiski pa puspunktam un jāatzīst – konkurence bija sīva. Tomēr šajā reizē neviens no konkursam izvirzītajiem aliem no žūrijas komisijas nesaņēma augstāko vērtējumu, tādēļ alus kategorijā šā gada konkurss ir noslēdzies bez zelta medaļas. Turpretim sudraba medaļa dažādās kategorijās piešķirta desmit Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ražotāju radītajiem aliem,” sacīja Tomsons.

CITI ŠOBRĪD LASA

Konkursa nolikums strikti nosaka to, pēc kādiem kritērijiem produkti tiek vērtēti, lai noteiktu medaļniekus. “Zelta medaļu saņem dzēriens, kas pēc žūrijas ekspertu vērtējuma no maksimāli iespējamām 50 ballēm saņēmis 47,0 līdz 50 balles, sudraba medaļa tiek piešķirta dzērienam, kas novērtēts ar 44 līdz 46,9 ballēm, bet bronzas medaļai nepieciešamais vērtējums ir 40 līdz 43,9 balles. Žūrijas komisiju veido nozares eksperti – ražotāju vadošie tehnologi, Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācībspēki un alusziņi. Katrs no ekspertiem pēc striktiem standartiem, atbilstoši dzērienu stila grāmatai, individuāli vērtē dzērienu garšu, smaržu, krāsu un citus sensoros parametrus, katram no tiem piešķirot vērtējumu ballēs. Dzēriena galīgais vērtējums tiek aprēķināts, saskaitot kopā individuālos vērtējumus un izdalot to ar ekspertu skaitu. Lai nodrošinātu objektivitāti, kopvērtējumā netiek ņemts vērā augstākais un zemākais vērtējums, kas krasi izceļas uz kopējā ekspertu vērtējuma fona.

Lai arī alus kategorijā zelta medaļu šogad nesaņem neviens no konkursam izvirzītajiem produktiem, sudraba medaļas lagera stila alus kategorijā saņem Latvijas ražotāji: SIA “Alus Nams” ar alu “Brālis Gaišais Nefiltrēts”, AS “Cēsu alus” ar produktu “Cēsu Premium Bohemian”, SIA “Užavas alus” ar produktu “Užavas alus tumšais Ziemeļu”. Savukārt eila alus kategorijā sudrabu ar diviem produktiem izcīnījis Igaunijas ražotājs “A.Le Coq”, kā arī Lietuvas alus darītava “Volfas Engelman”. Hibrīda jeb miksētā alus kategorijā sudrabu saņem Lietuvas ražotāji “Frontier Brands Pty” un Volfas Engelman, kā arī “Cēsu alus” ar savu “Cēsu Brūža aveņu alu”.

Vērtējot konkursa “Baltic Beer Star 2018” rezultātus, Kārlis Tomsons atzīst, ka ir vērojama ražotāju uzdrīkstēšanās eksperimentēt, parādās jaunas garšas, tiek ieviesti jauninājumi alus darīšanas tehnoloģiskajā procesā, kas rezultējas interesantos un daudzveidīgos produktos. “Kādam eksperimenti ar jaunām izejvielām un garšvielām ļauj radīt patiesi pārsteidzošus dzērienus, cits pieturas pie tradicionālākām garšām un klasiskākiem dzērieniem. Šogad ekspertiem bija patiesi aizraujošs darbs un ticams, ka, vēl turpinot darbu pie jauno produktu garšas buķetes pilnveides, kāds no šā gada sudraba medaļas ieguvējiem, citā gadā varētu sacensties arī par zeltu. Atsevišķiem konkursantiem līdz zeltam pietrūka pavisam nedaudz,” atklāja konkursa līdzpriekšsēdētājs.

Tāpat viņš informēja, ka arī nākamajā gadā konkurss “Baltic Beer Star” varētu risināties kādā no Baltijas valstu alus darītavām.

Konkursu “Baltic Beer Star” organizēja alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība “Alus brālība”. Tā mērķis bija veicināt kvalitatīvas un nekaitīgas produkcijas ražošanu, kā arī uzlabot piedāvājumu patērētājiem un celtu produkcijas konkurētspēju Baltijas un Eiropas tirgū.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.