Foto – AFP/LETA

Kā Eiropa teiks, tā būs 6

Latvija pašlaik gaida Eiropas iedalītos “brīvprātīgi” uzņemamos bēgošos. Lēmums ir pieņemts, taču būtu normāli, ja politiķi un mūsu apgaismotā inteliģence vismaz post factum sniegtu jēdzīgus argumentus, kāpēc tā vajadzēja. Taču par diskusiju šo saukt nevar, tā ir drīzāk bija attaisnojuma kusla meklēšana.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Tas, ka šādi rīkojas valdība, nav nekas pārsteidzošs. Sākumā Brisele sacīja, ka jāuzņem 250 bēgļi, un valdība piekrita. Pēc tam, ka jau 776 bēgļi. Valdību veidojošās partijas drusku patielējās, Nacionālās apvienības pārstāvji mēģināja pastāstīt, kāpēc bēgļus Latvijā nevajag vai arī kāpēc esošais plāns ir bezcerīgs un neadekvāts,[ix] bet – ja arī sabiedrība viņos klausījās, tad imigrāciju atbalstošā “Vienotība” nē. Līdz ar to tas tāpat neko nemainīja. Un, ja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers sacīs, ka vajag uzņemt vēl, tad tā arī notiks. Un tas nekas, ka bēgošie paši uz Latviju, visticamāk, negrib doties. Ne viņiem, ne Latvijai neviens neprasa.

Nav jau tā, ka no valdības oficiālās nostājas virzītājiem nav bijis pilnīgi nekādu skaidrojumu. Sabiedrībai tika stāstīts, ka, neuzņemot bēgošos, Eiropa uz mums apvainosies un šo nesadarbošanos atcerēsies tad, kad nākamo reizi jādala labumi. Radošākie piesauca pat Latvijas drošību. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs rakstīja, ka, ja mēs nepalīdzēsim risināt bēgļu krīzi valstīm, kuru lidmašīnas patrulē mūsu debesīs, šīs valstis apvainošoties un varot vairs nepatrulēt.[x] Taču kāds sakars Eiropas Savienības risinātai problēmai ar NATO?
Regulāri kāds atsaucas uz “solidaritāti” un Latvijas “pienākumiem” pret citiem Eiropā. Taču solidaritāte šādā mērcē vairāk izklausās pēc nepilnvērtības kompleksu mākta teicamnieka sindroma, kas ir gatavs darīt visu, ko liek un neliek, lai tikai izpatiktu skolotājiem un vecākiem. Nav pat īsti bijis Eiropas Savienības un NATO amatpersonu draudu, ka “nesolidarizējoties” ar mums ir cauri. Latvija gan arī iepriekš ir bijusi čakla esošu un iedomātu Eiropas standartu ieviesēja, lai kādas tam arī būtu sekas. Šajā ziņā pārsteigumu nav.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.