Zemenes, zemenītes!

Ideāls vasaras deserts – sorbets no pašu ogām 5

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Vasara nav iedomājama bez saldējuma! Liesāks vai treknāks, uz kociņa vai vafeles glāzītē – tas atvēsina un uz kādu brīdi arī pabaro. Savs šarms ir ēst saldējumu kafejnīcā, bet vasarā noteikti kāds saldējums jāapēd, sēžot uz soliņa pie kādas puķu dobes parkā. Jo dziļāk vasarā, jo izvēlīgāka attieksme pret saldējumu – kurš vēl nav nogaršots?

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Internetā nopludināts video, kurā vairāki Latvijā pazīstami cilvēki redzami šņaucot baltu pulverīti 50
16 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Jūrkalnē jūras krastā atrasts auto ar mirušu cilvēku 31
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mums visu laiku notiek haotiskas darbības un neviens par to neatbild.” Kreituse uzskata, ka tas ir nepieļaujami 94
22 stundas
Lasīt citas ziņas

Taču saldējumu var pagatavots arī pats. Saldējuma pagatavošanas ierīce, ja ģimenē ir bērni un mazbērni, ir laba investīcija, jo saldējums ir lielisks deserts jebkurā gadalaikā.

Daudzveidība un dažādība

Tamāra Rubene.
Foto: Anda Krauze

CITI ŠOBRĪD LASA

Ikšķiles saldējuma īpašniece Tamāra Rubene pirmo reizi sorbetu nogaršojusi Itālijā. Lēni, palēnām šāda veida saldējums parādījās arī Rīgas restorānos. Saldējuma daudzveidība kļuvusi bagātāka. Agrāk tradicionāli saldējumam bija jābūt no saldā krējuma, ar pienu, kam augsts tauku saturs, bet tagad tiek gatavots no jogurta, sulām, augļu un ogu masas. Tagad Ikšķiles saldējuma sortimentā ir vairāku veidu sorbets. Visbiežāk, kā tas arī ir Itālijā, šis saldējums tiek gatavots uz sulu bāzes. Bet Tamāra, meklējot jaunas receptes, izlēmusi, ka garšīgāk būs, ja sorbets tiks gatavots no ogām un augļiem.

Katrai ogai sava īpatnība

“Saldējumam vislabāk izvēlēties ogas ar spēcīgu garšu, jo sasaldētam produktam garšas īpašības samazinās, vairs nav tik intensīvas,” iesaka Tamāra Rubene.

• Laba savienība ir zemenes ar jāņogām.

• Viens no populārākajiem Ikšķiles saldējuma veidiem ir avenes ar upenēm.

• Izcila garša ir aveņu sorbetam.

• “Daudzi man jautā – kad būs melleņu saldējums? Bet mellenes ir maiga oga, jādomā, ko tai likt klāt. Krāsa gan ir interesanta.

• Latvijas skābie ķirši ir laba sorbeta izejviela. Tikai pirms tam liels darbs – jātiek vaļā no kauliņiem. Un ķiršu saldējumam, lai tas saglabātos stingrā formā, vajag zemāku temperatūru saldētavā.

• Zemenes, upenes piešķir sorbetam skaistu krāsu.

• Var gatavot meloņu un arbūzu saldējumu, bet šīs ogas satur daudz ūdens, tāpēc ūdeni atsevišķi nevajag pievienot.

• Sorbetam derēs arī mīksti bumbieri, kurus pirms tam sablendē.

• No āboliem nebūs skaistas krāsas sorbets, bet, ja pieliek kādu košu ogu, tad viss kārtībā. Jāatceras – mēs ēdam arī ar acīm!

• Izcils saldējums sanāk no smilts­-ērkšķiem.

Ja sorbeta pagatavošanai izmanto veikalā pirktu sulu, pirms tam kritiski jāizpēta tās sastāvs.

Izdosies ideāls!

Lai mājās pagatavotu sorbetu, vajadzīga saldējuma mašīna, kas maisa un saldē vienlaikus. Atkarībā no tās jaudas sorbets ir gatavs aptuveni 15 minūtēs. Saldējuma gatavošanas ierīces nemaksā tik dārgi – sākot no 20 eiro. Īpaši, ja mājās ir bērni un mazbērni, šādai ierīcei būs noslodze, tā nestāvēs plauktā un neputēs.

Ja gribas čaganāku un krēmīgāku sorbetu, var pievienot paipalu olu baltumus, ko saputo stingrās putās, iecilā gatavajā sorbeta masā. Ar olbaltumu papildināts sorbets nav domāts glabāšanai, bet tūlītējai apēšanai.

Kā pasniegt?

Pa skaisto – tās pašas ogas, kas izmantotas sorbeta gatavošanai, izmanto arī dekorēšanai. Uz trauciņa malas uzliek zemeni, jāņogu ķekaru. Svaigumam – piparmētras zaļās lapiņas.

Sorbetam piestāv putukrējuma cepurīte. Ja sorbets ir mazliet skābens, saldais putukrējums piešķirs ideālu kontrastu.

Bērniem patīk, ja saldējumu dekorē ar krāsainajiem cukuriem, pērlītēm. Struktūras kontrastam – kraukšķīgas vafeles vai cepumu gabaliņi, uzrīvēta šokolāde.

Padoms:

Visglītāk saldējumu var savelt ar saldējuma karoti, ko pirms tam iemērc aukstā ūdenī. Karotes ir dažādu izmēru, lai veidotu atšķirīga lieluma bumbiņas.

Ja nav saldējuma mašīnas

Tad sorbeta gatavošana aizņems ilgāku laiku, un tas neizdosies tik krēmīgs, būs mazliet ledaināks ar jūtamiem leduskristāliņiem, un garša nebūs tik intensīva, sorbets būs ūdeņaināks.

Dara tā – sagatavoto masu lej lēzenā traukā, liek saldētavā un ik pēc 20–30 minūtēm cītīgi samaisa ar dakšu. Pēc divām stundām masu liek kārbā un saldē vismaz 4–5 stundas. Pirms pasniegšanas to nedaudz atlaidina, apmaisa vai blendē.

Recepte

Zemeņu sorbets

Foto: Anda Krauze

Sastāvdaļas:

• 400 g zemeņu

• 200 g jāņogu

• 160 g ūdens

• 150 g cukura

• 70 g pūdercukura

Foto: Anda Krauze

Foto: Anda Krauze

Ogas sašķaida blenderī vispirms lēnākā režīmā. Pievieno ūdeni un cukurus un intensīvākā režīmā sablendē viendabīgā masā. Pūdercukurs ātrāk šķīst un piešķirs sorbetam krēmīgumu.

Foto: Anda Krauze

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: Anda Krauze

Masu ielej saldējuma mašīnā, kur saldējums tiek vienlaikus saldēts un maisīts 15–20 minūtes, līdz masa kļūst vijīga.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
no puķupodiem aizdzīt sliekas? 1
15 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka?
14 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kotletītes bez gaļas: ar mocarella sieru
15 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim: pārstāda peonijas, apgriež ziemcietes, novāc kartupeļus
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Internetā nopludināts video, kurā vairāki Latvijā pazīstami cilvēki redzami šņaucot baltu pulverīti 50
16 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Jūrkalnē jūras krastā atrasts auto ar mirušu cilvēku 31
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mums visu laiku notiek haotiskas darbības un neviens par to neatbild.” Kreituse uzskata, ka tas ir nepieļaujami 94
22 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tavi resursi šodien būs visai ierobežoti! Horoskopi 22.septembrim
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man tā arī pateica – par ministru parasti izvēlas “savējo”!” Šuplinska atklāti par atstādināšanu no amata 58
18 stundas
Lasīt citas ziņas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Baltijas mājokļa dizains Londonā. Kā tiks prezentēta mūsu gaume?
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
“Kāds bija svaigēšanas periods? Drausmīgs!”: latviete Ilva Bekmane par diētām, dzīvi izsapņotajās ārzemēs un atgriešanos mājās 19
Intervija 3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs 3
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsaina, aromātiska un ļoti garšīga: ķirbja krēmzupa ar tīģergarnelēm, ingveru un konjaku 1
5 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Kur un kā utilizēt nederīgās elektroiekārtas, lai nekaitētu apkārtējai videi? 17
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Iestājas vēsums: kādus dārza darbus jāpaspēj izdarīt? 1
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Drošības pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai ir novēloti 106
10 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Jūrkalnē jūras krastā atrasts auto ar mirušu cilvēku 31
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kura publiskā jaunbūve atzīta par “Gada labāko būvi Latvijā 2020” 12
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Esam pazaudējuši vasaru.” Bordāns par Saeimas “rupjo kļūdu” vakcinācijas veicināšanā 91
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atrasts Rīgā iepriekš pazudušais astoņus gadus vecais zēns 3
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā plāno iecelt nakts mēru. Kā šādu iniciatīvu skaidro tās ierosinātāji? 15
10 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka?
14 stundas
AJ
Atis Jansons
Ziņas
“Tāda vārga tā “akcija”…” Kāpēc Atis Jansons Ceļu policijas veikumu vērtē ar vienu balli no 10? 7
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mums visu laiku notiek haotiskas darbības un neviens par to neatbild.” Kreituse uzskata, ka tas ir nepieļaujami 94
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Kāja ar galošu no bremzes nokrīt un uzkrīt uz gāzes, aiznesos pa to ceļu… Man bija ok”: Magone mācās braukt ar auto, draudzenei jāmeklē pēc sirdszālēm 27
19 stundas
EL
Egils Līcītis
Stāsti
gan tas nācās, ka Benjamiņai pietuvinātie cilvēki kļuva par viņas nodevējiem un Latvijas kapračiem? Saruna ar Gintu Grūbi 15
21 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Klēts pārbūvei dod naudu, tilta remontam – ne 1
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Modris, Matīss un Mariss 1
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Harija un Meganas Mārklas fotogrāfija uz žurnāla vāka krīt nežēlastībā: soctīklos pamatīgi izsmej prinča nedabīgo pozu aiz sievas muguras 14
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Cerības uz nedēļas nogali! Bricis atklāj, kā tuvākajās dienās mainīsies laiks 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Velns, kaut kas jāizdomā!”: aktieris Rolands Zagorskis pastāsta, kā ticis pie “pašizdomāta” uzvārda 7
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim: pārstāda peonijas, apgriež ziemcietes, novāc kartupeļus
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Tas ir “ilgs un garš maratons.” Navaļnijs no cietuma komentē Krievijas Valsts domes vēlēšanas 2
22:42
LE
LETA
Ziņas
Rīgas “Dinamo” zaudē spēli pret Maskavas “Dinamo” 3
22:10
LE
LETA
Ziņas
Latvija saņēmusi vēl 19 200 “Johnson&Johnson” vakcīnas pret Covid-19 devu 9
21:56