Foto: Anda Krauze

Īstas mājas tortes, plātsmaizes un kūkas. Straupēniete Kitija Dzērve turpina mammas uzsākto rūpalu 0

Gadumija, Lieldienas un Līgo svētki ir tas laiks, kad vairāk nekā citkārt ļaujamies gastronomiskiem priekiem. Cepam ne vien cepešus un karbonādes, bet arī plātsmaizes, pīrādziņus un kūkas. Mums tā ir svētku nodarbe, bet straupēnietei Kitijai Dzērvei, uzņēmuma “Aijas kūkas” īpašniecei, konditorejas izstrādājumu gatavošana ir darba ikdiena.

Ar kūkām uz tu kopš dzimšanas

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ne visi supervaroņi valkā apmetņus”: vīrietis zem Dienvidu tilta aptur satiksmi, lai palīdzētu 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 506
1 diena
Lasīt citas ziņas

Plašā ceptuve, kur top ap 60 dažādību – īstas mājas tortes, kārdinošas smalkmaizītes, plātsmaizes, kas līdzinās vecmāmiņu ceptajām, mutē kūstošas kūkas, ar sēkliņām un ķimenēm nobārstīti kliņģerīši un citi gardumi –, ir iekārtota Aizupēs, Kitijas Dzērves mājās, kas atrodas Straupes pagasta Plācī. “Kad 2004. gadā mamma iegādājās šo īpašumu, vispirms viņa aprīkoja ceptuvi un tikai pēc tam telpas, kas paredzētas dzīvošanai. Jo kūku, tortu un citu konditorejas izstrādājumu cepšana bija mūsu ģimenes ienākumu avots,” stāsta Kitija. “Var teikt, ka esmu ceptuvē uzaugusi. Kad mamma sāka cept kūkas, viņa bija gaidībās ar mani, bet, tiklīdz paaugos, man uzticēja dažādus darbiņus. Mana karjera sākās ar trauku mazgāšanu, vēlāk aizrullēju pīrādziņus, vārīju krēmu, tad vajadzēja griezt sīpolus un gaļu pīrādziņiem, protams, darīt arī daudz ko citu.”

Mammas pāragrā aiziešana mūžībā lika Kitijai pieņemt nopietnu lēmumu. Kaut teju no A līdz Z pārzināja ceptuves darbu, viņa nebija plānojusi ar šo jomu saistīt savu dzīvi. Jaunā sieviete ir ieguvusi deju skolotājas izglītību, strādājusi savā specialitātē bērnudārzā. “Mamma “Aijas kūkas” bija izveidojusi no nulles, pārvarējusi daudz grūtību un strādājusi tā, lai uzņēmums ar katru gadu pieaugtu spēkā. Uzskatīju, ka nedrīkstu vieglu roku aizslaucīt mammas paveikto, tāpēc pirms četriem gadiem kļuvu par individuālo komersanti un “Aijas kūku” īpašnieci.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Kitija ir spējusi mammas izveidoto un loloto uzņēmumu noturēt augstā līmenī. Viņa nosmej – ja būtu tik daudz enerģijas un tādi apgriezieni kā mātei, iespējams, būtu vēl vairāk sasniegts. Taču enerģijas un zināšanu netrūkst arī Kitijai. Un nākotnes plānu. Lai tos varētu realizēt un pilnveidot uzņēmuma darbību, jaunā sieviete tagad iegūst otru augstāko izglītību – RISEBA maģistrantūrā studē uzņēmējdarbības vadību.

Labs sanāk tikai no laba

Kūku, smalkmaizīšu, pīrādziņu, kliņģeru un citu konditorejas izstrādājumu receptes Kitija lielākoties saņēmusi mantojumā no mammas, bet dažas nākušas klāt vēlāk. “Savulaik ceptuvē strādāja arī mana māsa Elīna, kura tagad dzīvo un mācās Nīderlandē. Viņas autordarbs ir kūka “Kārums”,” atklāj Kitija un piebilst, ka vajadzējis arī palauzīt galvu, lai kādam klientam izceptu kūku, mīklai nepievienojot olas. “Tad tapa “Dana”, ko gatavojām no smilšu mīklas, kondensētā piena un dzērveņu ievārījuma.”

Mīklai tiek izmantoti vietējie lauku labumi, piemēram, Straupes piena produkti (sviests, krējums, piens, biezpiens), SIA “Straupes ligzda” olas, ko dējušas vistas, kas dzīvo brīvos apstākļos un tiek barotas ar vietējo zemnieku izaudzētiem graudiem un kukurūzu. Mīklai pērk “Rīgas dzirnavnieka” ražotos kviešu miltus “Hercogs”. Tā darījusi mamma, tā tagad dara Kitija. “Jau pirms vairākiem gadiem nolēmām savus gardumus gatavot tikai ar sviestu, sakot nē margarīnam. Tāpat neizmantojam mākslīgās krāsvielas, konservantus, palmu eļļu. Paši vācam ogas un vārām ievārījumus.”

SAISTĪTIE RAKSTI

Ja kaut kas izdodas, tad darāmais iepatīkas arvien vairāk, pārliecinājusies Kitija. Un, ja vēl nemazinās pircēju pieprasījums un viņi neskopojas ar uzslavām, tad ir divkāršs prieks. “Daudzi noteikti zina, kā izcept garšīgas kūkas un plātsmaizes, bet mana mamma prata izcept tādas, kas garšo pēc bērnības un asociējas ar māju izjūtu,” ar vienu no savas uzņēmējdarbības veiksmes formulām dalās Kitija.

“Aijas kūkas” gardumus var iegādāties Straupes pienotavas veikalā, Straupes lauku labumu tirdziņā, arī veikalā Straupes piens Rīgā, Žagarkalna kafejnīcā Cēsīs un citviet.

Siera kūka

Aijas smalkmaizītes

Vecīša kārtainās mīklas pīradziņi

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LB
Laura Blumberga
Praktiski
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku?
4 stundas
AC
Arta Ciša
Praktiski
Ziemas miegs? Tikai ne centīgam dārzniekam!
23 stundas
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
22 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Sēklas un stādi kļūs dārgāki: kam gaidāms straujākais cenas kāpums? 12
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ne visi supervaroņi valkā apmetņus”: vīrietis zem Dienvidu tilta aptur satiksmi, lai palīdzētu 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 506
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ošlejs: Latvija ir starp trim valstīm pasaulē, kur prasa būt vakcinētam, lai strādātu. Esam ne tajā labākajā kompānijā…
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Skumja ziņa: mūžībā devies iemīļotais un talantīgais latviešu aktieris Arnis Līcītis
13 stundas
Lasīt citas ziņas
Ļoti, ļoti garšīgi! “Slinkā” kūka”Napoleons”
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Omīšu gudrības: kā pagatavot paštaisītu tīrīšanas līdzekli? 1
2 dienas
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem? 32
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
3 dienas
Ķiršu tomātu zupa ar saldo krējumu un tīģergarnelēm
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
No pilngadīgajiem iedzīvotājiem vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši ap 80% un gandrīz trešdaļa revakcinējušies 23
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Nauris Puntulis: Žēl, ka pandēmijas situācija neļauj pulcēt seniorus uz semināriem, lai mācītu medijpratību 5
37 minūtes
LE
LETA
Ziņas
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
16 minūtes
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Visticamāk, Kazahstānā nostiprināsies eiropeiski iekrāsots autokrātisks režīms ar postpadomju un islāma piejaukumu
2 stundas
Ieva Ēvalde
Ziņas
“Rīgā ievāktais medus ir ļoti kvalitatīvs.” Pēdējos gados galvaspilsētā attīstījusies urbānā biškopība
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Ap 40% no vakardien atklātajiem Covid-19 gadījumiem konstatēti bērnu un jauniešu vidū 3
2 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Stāsti
“Visa pamatā ir cilvēku iekšējais karš, katram pašam iekšpusē, meklējot ienaidnieku ārpusē!” Saruna ar publicistu Ilmāru Latkovski
4 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
Kāpēc “Gaso”, izbūvējot dabasgāzes pieslēgumu, prasa uzstādīt patēriņa skatītājus ēku ārpusē?
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cipule skaidro, kāpēc pašlaik nevajadzētu ieviest ļoti stingrus ierobežojumus 57
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Saskrējuši kā bites uz medus!” zemledus makšķernieki apsēduši Juglu 18
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 506
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kauguros spēcīgais vējš norāvis dzīvojamās mājas jumtu 7
23 stundas
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Piedzīvojam aizvien jaunas prāta aptumsuma izpausmes 48
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Pārsteigums. Putins ir krietni sliktāks, nekā mēs iztēlojāmies.” Navaļnija komanda publicē “Putina pils” fotogrāfijas 58
1 diena
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Štokenbergs: Vientuļi ļaudis bez bērniem ir pesimistiskāki par saviem nākotnes ienākumiem 34
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Vējainu laiku prognozē arī februārī un martā
12:31
LE
LETA
Ziņas
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
12:19
LA
LA.LV
Ziņas
Nauris Puntulis: Žēl, ka pandēmijas situācija neļauj pulcēt seniorus uz semināriem, lai mācītu medijpratību 5
11:58