Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents: Ēnu ekonomika ēdināšanas nozarē – kebabnīcas un “spoku virtuves” ir sistēmas vājais posms 0
TV24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Andris Kalniņš atzina, ka ēdināšanas un viesmīlības nozarē ēnu ekonomika ir būtiska problēma.
Pēc Kalniņa teiktā, ēnu ekonomikas īpatsvars nozarē varētu būt 30–40%. Viņš gan uzsver, tas nenozīmē, ka visi šie procenti strādā pilnībā “melnajā zonā”, taču īpaši kebabnīcām ir tendence darboties tieši šādā veidā.
Kalniņš norāda, ka redzams pēc uzņēmumu reģistra datiem – nodokļu nomaksa daudzos gadījumos ir minimāla. Viens no lielākajiem izaicinājumiem šobrīd ir tā dēvētās “spoku virtuves”, kas balstās uz piegādes platformām, nodrošina kebabus un suši, taču nodokļus nemaksā.
“Šis ir akmens Valsts ieņēmumu dienesta dārziņā,” uzskata Kalniņš. Viņaprāt, visu var viegli izkontrolēt, atverot piegādes platformas aplikāciju.
“Reizēm piedāvātās akcijas ir tik lielas, ka fiziski nav iespējams nomaksāt ne nodokļus, ne izejvielas, ne atļauties darbiniekus.”
Uzņēmējs un “Pica Lulū” līdzīpašnieks Elmārs Tannis piekrīt Kalniņa sacītajam, precizējot – tie nav tikai ārzemnieki, kuri piekopj ēnu ekonomiku.
“Tā ir starp latviešiem, krieviem un pilnīgi visiem,” saka Tannis. “Vienā restorānā sit visu kasē, otrā dod dzērienu ārā.”
Viņš uzskata, ka Valsts ieņēmumu dienestam jāvēršas pret uzņēmumiem, kuri, no malas skatoties, acīmredzami darbojas nelegāli.
“Tirgus ir ļoti mazs, un ne visiem pienākas būt restorāna biznesā,” uzsver Tannis.