Foto – Pixabay

“Man tie bieži vien ir ķepīgi…” Praktiski ieteikumi, kā izvārīt irdenus griķus 0

Kā izvārīt irdenus un garšīgus griķus? Man tie bieži vien ir ķepīgi. Jautā Arita Rīgā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Kura zivs ir visvērtīgākā uzturam: 10 sugas, kas “laipni lūgtas” uz tava šķīvja
“Es zinu, par ko es runāju!” Gordons paziņo, kad aktīvais karš būs beidzies un kur atradīsies Ukrainas robežas 143
Veselam
Lūk, kā izskatās nekopta sieviete: 7 pazīmes, kas par to liecina 30
Lasīt citas ziņas

Griķu pagatavošanas noslēpums – tie nav jāvāra, bet jāsutina, turklāt nedrīkst pieliet par daudz ūdens, jo tad griķi izšķīst, ir ūdeņaini un ķepīgi. 


Lai griķi būtu irdeni, pamatā ir divi atšķirīgi gatavošanas veidi: tos apcep taukvielās un vāra īsu laiku vai tikai sutina. 


CITI ŠOBRĪD LASA

1. Katliņu liek uz uguns, sviestā apcep griķus, līdz tie kļūst spīdīgi un mazliet brūnāki. Uzlej vārošu ūdeni tā, lai tas būtu 2 cm virs griķiem. Pieber sāli un garšvielas, piemēram, maltus melnos piparus, maltas melnās sinepes, mazliet kurkumas vai Kajennas piparu. Uzliek vāku un vāra trīs minūtes uz vidēji stipras uguns. Tad uguni izslēdz un 20 minūtes sutina.

Garšas dažādošanai griķus var apcept ķiploku sviestā – smalki sakapā ķiplokus, samaisa ar sviestu un liek katliņā kopā ar griķiem, apcep un uzlej ūdeni. 


2. Katlā ieber griķus un uzlej vārošu ūdeni attiecībā 1 : 2. Pieber sāli. Uzliek vāku un silti sasedz segā. Pēc stundas griķi ir gatavi – irdeni un gaisīgi. 



Uzziņa


Griķi gatavojas vēl vismaz četras minūtes pēc tam, kad izslēgta uguns, tātad, vārot ūdenī, uguni izslēdz, pirms tie sāk šķīst.

Gatavošanas laikā tos nav ieteicams maisīt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.