Foto: FOTOLIA

Zemgalē vasaras saulgriežus svinēs ar mazgāšanos rasā un sadziedāšanos 2

Svinot vasaras saulgriežus, šodien Zemgales pašvaldībās notiks dažādi pasākumi, tostarp sadziedāšanās un mazgāšanās rasā rīta agrumā.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Jau no plkst.6 drosmīgākie vasaras saulgriežu sagaidītāji tiek aicināti uz Pastariņa muzeju, lai mazgātos rīta rasā un avotu ūdenī un visu gadu saglabātu mundrumu un skaistumu. No plkst.10 muzeja lauku sētā sāksies svētku gatavošanās process, kad visi apmeklētāji būs aicināti rotāt telpas, darināt saules vārtus un uguns riteni, siet pirts slotiņas un kurināt pirtiņu, kā arī kopīgi gatavot saulgriežu ēdienus. Savukārt plkst.19 saulgriežus ieskandinās Tukuma vokālā studija “Varavīksne”. Būs dejas un rotaļas līdz rīta gaismai, kā arī pirtī iešana, uguns riteņa laišana, kā arī rullēšanās rīta rasā paša rīta agrumā.

Jelgavā šodien norisināsies festivāla “Baltica” pasākumi, un no plkst.17.30 notiks folkloras kopu sadziedāšanās, savukārt plkst.20 Pils salā sāksies vainagu un vītņu pīšana, saules pavadīšana, uguns rituāli, danči kopā ar folkloras kopām no Igaunijas, Pļaviņām un Zemgales.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī Pokaiņu meža Baltajā kalnā no plkst.19 svinēs vasaras saulgriežus. Saulgrieži, ievērojot senču gudrības un tradīcijas, tiks svinēti kopā ar ansambli “Stiprās sievas” un etnomūzikas grupu “Ogas”. Saulgriežus Pokaiņu Baltajā kalnā sagaidīs ar dziesmām, dejām, rotaļām, Jāņu zāļu lasīšanu, saulgriežu ugunskuru un Jāņa tēva cienastu.

Tukuma Durbes estrādē svētkus svinēs ar teātra izrādi “Skroderdienas Silmačos”. Teātra izrādes režisors ir Intars Rešetins, un tajā piedalās Dailes teātra aktieri.

Savukārt saulgriežu svinēšana “Trejdeviņas pagalītes” plkst.22 sāksies arī netālu no Durbes estrādes – Durbes parkā pie rotondas. Saulgrieži tiks svinēti latviskās tradīcijās kopā ar Laimu un folkloras kopu “Rija”. Līdzi ņemami pērnie vainagi.

Baldones skvērā Saulgriežu sadziedāšanās kopā ar kokļu ansambli “Dzītari” sāksies plkst.19, bet Viesītes novada Ormaņkalnā ielīgošanas pasākumi paredzēti no plkst.18.30. Saulgriežiem veltītie pasākumi norisināsies arī Vecumnieku novada pagastos, Vilces muižā Jelgavas novadā un citviet.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.