
Profesionāla konditore atklāj “izšķērdīgu” kļūdu virtuvē, kas var izmaksāt simtiem eiro 0
Lai gan lielākajā daļā recepšu jau pirmajā solī tiek norādīts uzsildīt cepeškrāsni, kāda augsti vērtēta maizniece uzskata, ka tas ir pilnīgi nevajadzīgs solis jebkurā gatavošanas procesā.
Skābmaizes eksperte un pavārgrāmatu autore Eleina Bodija apgalvo, ka ir “pierādījusi” – ēdiens iznāk tieši tāds pats, neatkarīgi no tā, vai cepeškrāsns iepriekš tika uzsildīta vai nē.
Britu maizniece izdevumam “Femail” pastāstīja, ka jau vairāk nekā sešus gadus nav iepriekš uzsildījusi cepeškrāsni vai cepšanas pannas, uzskatot šo soli par nevajadzīgu un resursu tērēšanu.
“Visas receptes visās četrās manās skābmaizes grāmatās ir ceptas, sākot no aukstas cepeškrāsns – tas attiecas uz klasiskām skābmaizēm, sviestmaizēm, kēksiem, maizītēm, kūkām, krekeriem un daudz ko citu,” viņa saka.
“Un tas attiecas ne tikai uz maizi – jebko, ko gatavoju mājās, es lieku aukstā krāsnī un tikai tad to ieslēdzu, un tas vienmēr strādā perfekti.”
Bodija norāda, ka daudzas skābmaizes receptes iesaka uzkarsēt krāsni līdz ļoti augstai temperatūrai vai pat uzsildīt cepšanas pannu stundu pirms cepšanas, bet viņa to uzskata par lieku izšķērdību, jo neievēro nekādu atšķirību gala rezultātā.
“Agrīnā skābmaizes cepšanas posmā pārstāju uzsildīt pannu. Tad izlēmu eksperimentēt arī ar neuzsildītu cepeškrāsni,” viņa skaidro.
“Man ir divas mājas krāsnis blakus – vienā ieliku mīklu iepriekš uzsildītā krāsnī, otrā – aukstā. Abi klaipi uzrūga un izcepās labi, bet tas, kas cepts no aukstas krāsns, izdevās lielāks un gaisīgāks nekā tas, kas cepts uzsildītā. Kopš tā brīža es viss ko cepu – daru no auksta starta.”
Viņa apgalvo, ka iepriekšēja uzsildīšana nav nepieciešama nedz gāzes, nedz elektriskajās krāsnīs, un nav svarīgi, cik ilgi cepeškrāsns sasilst.
“Nekad nav gadījies, ka ēdiens nebūtu pareizi izcepies vai pagatavojies tāpēc, ka krāsns nav bijusi uzsildīta,” viņa saka.
Bodija atsaucas arī uz ēdienu autoru Orlando Murrinu, kurš pierādījis, ka pat Jorkšīras pudiņu var pagatavot bez iepriekšējas cepeškrāsns uzkarsēšanas.
Maizes cepšanas eksperte nav sastapusies ar gadījumiem, kad iepriekšēja uzsildīšana dotu labāku rezultātu nekā auksts starts, bet iesaka ikvienam darīt tā, kā jūtas ērti.
“Galu galā – ja neesam pārliecināti, vai ēdiens ir pietiekami gatavs, to vienmēr var likt atpakaļ krāsnī,” viņa piebilst. “Ja kādam nav pārliecības atšķirt, vai ēdiens gatavs, tad labāk pieturēties pie ierastā veida.”
Viņa atzīst, ka bieži saskārusies ar neticību no citu maiznieku puses par šo netradicionālo pieeju: “Mums tik ļoti ir iemācīts, ka krāsnis jāuzsilda iepriekš, ka pretējais šķiet traki. Bet, kad cilvēki pamēģina – tas strādā.”
“Dienas beigās vissvarīgākais ir, lai cilvēki būtu apmierināti ar savu rezultātu – mani ieteikumi ir tikai ieteikumi.”