Foto: Valentyn Volkov/SHUTTERSTOCK

Gudras izvēles virtuvē: kuras eļļas tiešām ir veselīgas? 0

Pastaiga pa lielveikala eļļu nodaļu mūsdienās var būt mulsinoša. Ar tik daudz dažādām iespējām ir grūti saprast, kuras eļļas ir veselīgākās un kuras vislabāk piemērotas konkrētām gatavošanas metodēm. Šis pārskats palīdzēs tev izvēlēties, kādas eļļas ir vērts glabāt savā virtuvē. Uztura speciālisti vienojas, ka ikvienam vajadzētu izvairīties no augu taukiem cietā formā, piemēram, margarīna, kā arī lietot sviestu un speķi tikai mērenā daudzumā. Šīs cietās taukvielas var aizvietot ar šķidrajām eļļām, kas atbilst gan taviem gatavošanas paradumiem, gan veselības mērķiem, vēstīts portālā Clover Health.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Izvēlies durvis, kuras pirmās piesaistīja tavu uzmanību, un atklāj, kas tevi sagaida
CVK paziņo, kad varētu būt zināmi pirmie pašvaldību vēlēšanu rezultāti
“Ģitārists izlēca no braucošas mašīnas un metās ūdenī pakaļ sievietei!” No Mūsas tilta Bauskā nolec sieviete
Lasīt citas ziņas

Izvēloties piemērotāko eļļu, jāņem vērā vairāki faktori – tai skaitā ēdiena gatavošanas temperatūra un ilgums, kā arī eļļas “dūmu punkts” (temperatūra, pie kuras eļļa sāk sadalīties). Ja eļļa pannā sāk dūmot, tas nozīmē, ka tā ir pārkarsusi un var izdalīt neveselīgas vielas.

Eļļu veidi un kad tās lietot

Olīveļļa

Extra virgin jeb augstākā labuma olīveļļa ir bagāta ar sirdij veselīgām mononepiesātinātajām taukskābēm un tai piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var pazemināt “slikto” holesterīnu. Tā kā tā nav rafinēta (nav pakļauta augstai temperatūrai apstrādes laikā), extra virgin olīveļļa tiek uzskatīta par veselīgāko izvēli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Parasta olīveļļa ir ar augstāku dūmu punktu — tā ir labāk piemērota cepšanai un apcepšanai, taču tajā ir mazāk antioksidantu. Extra virgin olīveļļu vislabāk izmantot salātu mērcēm, pastai vai gatavojot ēdienus zemā temperatūrā.

Rapšu eļļa

Rapšu eļļa ir ar zemu piesātināto tauku saturu un piemērota ēdieniem, kas tiek gatavoti līdz aptuveni 200 – 230 °C. Tai ir neitrāla garša un tajā ir daudz omega-3 taukskābju. Vienīgais mīnuss, kad šī eļļa ilgi tiek lietota, tā var iegūt viegli zivjveidīgu smaržu. Parasti rapšu eļļa pēc atvēršanas ir derīga 6–12 mēnešus.

Zemesriekstu eļļa

Zemesriekstu eļļa ir ideāli piemērota cepšanai un stir-fry gatavošanai, jo tai ir augsts “dūmu punkts”. Tās garša ir neitrāla vai nedaudz riekstaina. Tā satur E vitamīnu, antioksidantus un sirdij labvēlīgas taukskābes, taču zemesriektu eļļa jālieto mērenībā.

Avokado eļļa

Tāpat kā olīveļļa, arī avokado eļļa ir bagāta ar mononepiesātinātajiem taukiem. Tā ir lieliska cepšanai un konditorejai, jo tai ir ļoti maiga garša. Rafinētajai avokado eļļai ir ļoti augsts dūmu punkts – līdz pat 270 °C, savukārt nerafinētajai – aptuveni 190 °C. Jāņem vērā, ka avokado eļļa mēdz būt viena no dārgākajām tirgū.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.