7 gudrības par rauga mīklu, kas jāzina gaisīgu pīrāgu cepējām 7

Ja izceptie pīrāgi ir cieti, vainojama mīkla. Saimniecei jāzina dažas gudrības, lai saldās un sāļās maizītes un arī kliņģeris būtu mīksts un gaisīgs. Soli pa solim viss par rauga mīklas tapšanu.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas

Gatavojot mīklu, svarīgi zināt, cik daudz konkrēto sastāvdaļu vajag, kāpēc nepieciešams to atspaidīt, kādā temperatūrā vislabāk raudzēt, kāpēc izstrādājumu vajag uzraudzēt arī pirms likšanas cepeškrāsnī.

7 padomi lieliskam rezultātam

CITI ŠOBRĪD LASA
Sausais raugs

1. Rauga mīklai var izmantot gan pienu, gan ūdeni. Noder arī mazliet ieskābis piens, jo pienskābās baktērijas aktīvi piedalās rūgšanas procesā. Vēsajā laikā svaigu pienu un ūdeni vajag sasildīt līdz +36…+40 °C.

2. Berot izsijātus miltus, mīklai tiek pievadīts vairāk gaisa, tā labāk rūgst. Miltiem jābūt siltiem, nevis tikko no auksta pieliekamā izņemtiem.

3. Raugu pievieno dažādās proporcijās, ņemot vērā miltu un taukvielu daudzumu, kā arī mīklas konsistenci, bet parasti ņem 2–5% no miltu svara. Tagad receptēs lielākoties norāda sausā rauga daudzumu. Ja izmanto presēto, jāliek trīsreiz vairāk.

4. Bez taukvielām mīkla ir cieta un nav poraina, tāpēc noteikti jāpievieno eļļa, sviests vai margarīns.

5. Ja vēlas, var likt klāt arī olas. Ja pievieno tikai olu baltumus, gatavās maizītes ir blīvākas un ātrāk sacietē, savukārt dzeltenums nodrošina patīkamu trauslumu, porainumu un mīkstumu.

6. Sāls un cukurs jālieto mēreni – ja abu sastāvdaļu būs par daudz, mīkla ilgāk rūgs, savukārt, ja sāls būs par maz, mīkla būs izplūdusi un bezkrāsaina. Cukuru un sāli der izšķī­dināt pienā vai ūdenī. Uz 0,5 l šķidruma parasti ņem aptuveni 5 g sāls.

7. Rauga mīklai piestāv tādas garš­vielas kā vaniļas cukurs, ķimenes, kanēlis, kardamons, kā arī rīvēta citrona miziņa, ko var pievienot, jau mīcot mīklu (izņēmums ir kanēlis, kas mīklu iekrāso nepievilcīgā tonī). Žāvētus augļus un riekstus pieber tikai gatavošanas beigās, kad pēdējoreiz atspaida mīklu.

Reklāma
Reklāma
 
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.