7 gudrības par rauga mīklu, kas jāzina gaisīgu pīrāgu cepējām. (+25 receptes!) 7

Ja izceptie pīrāgi ir cieti, vainojama mīkla. Saimniecei jāzina dažas gudrības, lai saldās un sāļās maizītes un arī kliņģeris būtu mīksts un gaisīgs. Soli pa solim viss par rauga mīklas tapšanu.

IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Futbola aģenta slepkavība Rīgā šokē sabiedrību. Vai šis darbs ir bīstams un ko par futbola aizkulišu shēmām atklāj speciālisti? 60
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
Rīkojums par potēšanas datumu maiņu esot nācis “no augšas”. Tomēr Vīķe-Freiberga uzstāja uz otrās potes saņemšanu vakar 49
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Tu man sāc te “topīt”! Nesaki, ko man darīt, tu man neesi nekas!”: sportists Kaspars Kambala pamatīgi saķeras ar krišnaītu Uģi Kuģi 42
23 stundas
Lasīt citas ziņas

Gatavojot mīklu, svarīgi zināt, cik daudz konkrēto sastāvdaļu vajag, kāpēc nepieciešams to atspaidīt, kādā temperatūrā vislabāk raudzēt, kāpēc izstrādājumu vajag uzraudzēt arī pirms likšanas cepeškrāsnī.

7 padomi lieliskam rezultātam

CITI ŠOBRĪD LASA
Sausais raugs

1. Rauga mīklai var izmantot gan pienu, gan ūdeni. Noder arī mazliet ieskābis piens, jo pienskābās baktērijas aktīvi piedalās rūgšanas procesā. Vēsajā laikā svaigu pienu un ūdeni vajag sasildīt līdz +36…+40 °C.

2. Berot izsijātus miltus, mīklai tiek pievadīts vairāk gaisa, tā labāk rūgst. Miltiem jābūt siltiem, nevis tikko no auksta pieliekamā izņemtiem.

3. Raugu pievieno dažādās proporcijās, ņemot vērā miltu un taukvielu daudzumu, kā arī mīklas konsistenci, bet parasti ņem 2–5% no miltu svara. Tagad receptēs lielākoties norāda sausā rauga daudzumu. Ja izmanto presēto, jāliek trīsreiz vairāk.

4. Bez taukvielām mīkla ir cieta un nav poraina, tāpēc noteikti jāpievieno eļļa, sviests vai margarīns.

5. Ja vēlas, var likt klāt arī olas. Ja pievieno tikai olu baltumus, gatavās maizītes ir blīvākas un ātrāk sacietē, savukārt dzeltenums nodrošina patīkamu trauslumu, porainumu un mīkstumu.

6. Sāls un cukurs jālieto mēreni – ja abu sastāvdaļu būs par daudz, mīkla ilgāk rūgs, savukārt, ja sāls būs par maz, mīkla būs izplūdusi un bezkrāsaina. Cukuru un sāli der izšķī­dināt pienā vai ūdenī. Uz 0,5 l šķidruma parasti ņem aptuveni 5 g sāls.

7. Rauga mīklai piestāv tādas garš­vielas kā vaniļas cukurs, ķimenes, kanēlis, kardamons, kā arī rīvēta citrona miziņa, ko var pievienot, jau mīcot mīklu (izņēmums ir kanēlis, kas mīklu iekrāso nepievilcīgā tonī). Žāvētus augļus un riekstus pieber tikai gatavošanas beigās, kad pēdējoreiz atspaida mīklu.

 

Sastāvdaļas pievieno atšķirīgi

Atkarībā no taukvielu daudzuma svarīga ir secība, kā iejauc sastāvdaļas.

Ar nelielu taukvielu daudzumu vispirms aktivizē raugu, tam pievienojot pāris ēdamkarošu silta ūdens un samaisot, lai veidojas putriņa. Tad pienu vai ūdeni uzsilda līdz +35…+40 °C, iemaisa olas, taukvielas, sāli, cukuru un trešdaļu mīklai paredzēto miltu. Labi izmaisa. Pēc tam liek klāt atdzīvināto raugu, atlikušos miltus un mīca, līdz mīkla kļūst elastīga. Būtiski, lai raugs nenonāktu saskarē ar miltos neiemaisītām taukvielām, jo tās bremzē rauga sēņu aktivitāti.

Ja grib vairāk taukvielu, raugu atdzīvina kopējā šķidrumā. Uzsilda pienu vai ūdeni līdz +35…+40 °C, pievieno raugu, cukuru un izmaisa. Pieliek olas un trešdaļu miltu. Ar dakšiņu sakuļ, lai veidojas šķidra mīkla. Tajā iemaisa taukvielas (sviestam un margarīnam jābūt pavisam mīkstam), pieber atlikušos miltus un sāli. Mīca, līdz mīkla ir elastīga un viendabīga.

Reizēm rauga mīklu gatavo vispār bez taukvielām, piemēram, picas pamatnei. Šajā gadījumā miltus novieto siltā vietā. Kad tie sasiluši, izsijā, pieber sāli un samaisa. Raugu izšķīdina 3–4 ēdamkarotēs silta ūdens, pievieno cukuru un izmaisa. Miltus uzber uz galda un vidū izveido bedrīti, kurā ielej izšķīdināto raugu. Apmaisa un pēc tam lēnām lej klāt pārējo šķidrumu. Mīklu mīca, ik pa brīdim metot pret darba virsmu, lokot un staipot, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga.

 

Raudzēšana un atspaidīšana

Lai rauga sēnes varētu augt un vairoties, tām vajag +26…+28 °C. Par +10 °C zemākā temperatūrā rauga sēņu aktivitāte apstājas, savukārt virs +55 °C iet bojā. Ja mīklas rūgšanai nodrošina +30 °C, procesi noris veiksmīgi: rauga sēnes cukurus pārvērš spirtā un ogļskābajā gāzē, gāzes pūslīši izplešas, izstiepj miltos esošo lipekli, līdz ar to mīkla kļūst poraina, gaisīga un palielinās apjomā. Rūgšanā piedalās ne tikai rauga sēnes, bet arī pienskābās baktērijas, kas veido mīklas struktūru (veicina olbaltuma uzbriešanu), piešķir tai labu garšu. Kad mīkla uzrūgusi, apjomā tā palielinās 2,5–3 reizes, tāpēc jau sākumā jāizvēlas piemērots trauks. Ja mājās nav silta mūrīša un uz radiatoriem bļodu nevar uzlikt, var raudzēt cepeškrāsnī: to uzsilda līdz +40 °C, izslēdz un ieliek bļodu ar mīklu – cepeškrāsns atdziest ļoti lēni, siltuma pietiks, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas varētu paveikt savu darbu. Nākamajā atspaidīšanas reizē cepeškrāsni uzsilda atkārtoti.

SAISTĪTIE RAKSTI
AG
Aija Geida
Praktiski
Kliņģeris no rauga mīklas
8. decembris, 2015
AG
Aija Geida
Praktiski
Pīrādziņi ar sieru
28. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
pagatavot mīklu kraukšķīgai picai? + 12 picas receptes 1
10. septembris, 2015
LA
LA.LV
Uncategorized
Palīgs virtuvē, lai izdotos glīti pīrāgi 1
19. jūnijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Čebureki ar sēnēm un sieru
12. septembris, 2017
AG
Aija Geida
Praktiski
Saldie pīrāgi ar āboliem 

16. decembris, 2014
AG
Aija Geida
Praktiski
Pica ar kabačiem. Garšīga un veselīga recepte!
18. oktobris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Mazās picas ar kausēto garšaugu sieru
2. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Raibā pica ar dārzeņiem un salami
14. augusts, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar kartupeļiem un vistas fileju
14. decembris, 2017
LA
LA.LV
Praktiski
Sēņu empanadas jeb Ar sēnēm pildīti pīrādziņi
5. novembris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātrie pīrādziņi ar cīsiņiem un sieru
25. februāris, 2019
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar olu
4. aprīlis, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Pannā cepti fiksie pīrādziņi 2
1. maijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Saldie mini pīrādziņi ar marmelādi “Pārsteigums”. Bez cepšanas!
7. janvāris, 2018
LA
LA.LV
Praktiski
Rīsu pīrādziņi somu gaumē ar olu piedevu
16. februāris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pikantie siera pīrādziņi no kārtainās mīklas. Superviegla recepte! 1
19. decembris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Kartupeļu pīrādziņi ar gaļu 3
27. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Rauga mīklas zivju pīrādziņi
29. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Sviesta, rauga, biezpiena, smilšu mīkla. 4 receptes mājas cepumu kārotājiem
29. septembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Pīrādziņi “Desu rullīši” jeb citādi hotdogi
13. augusts, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar vistas fileju, dārzeņiem un mocarellu
1. marts, 2014

Kāpēc mīkla vairākreiz jāatspaida? Gan rauga sēnes, gan pienskābās baktērijas nespēj pārvarēt attālumus – apkārt notiesājušas visas barības vielas, tās kļūst mazaktīvas, un rūgšanas process var apstāties. Tāpēc rauga mīkla noteikti vairākas reizes jāatspaida, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas vienmērīgi sadalītos. Pēc katras atspaidīšanas mīkla ātrāk rūgst, veidojas vienādas poras. Atkarībā no miltu kvalitātes un mīklas konsistences atspaida 1–3 reizes (biezākai vajag vairāk reižu). Ļoti uzmanīgi jāatspaida šķidra mīkla. Nedrīkst pārcensties – ja to izdara par stipru un strauju, mīkla tik labi nenorūgst, kļūst pārāk skābena. Rozīnes un žāvētus augļus pievieno, kad mīklu atspaida pēdējo reizi.

No mīklas pagatavotās maizītes vai pīrādziņus saliek atstatus uz pannas un pirms cepšanas vēlreiz 20–40 minūtes uzraudzē – tad izstrādājumi labāk izcepas, garoziņa neplaisā. Praksē to visērtāk darīt šādi: kamēr viena panna cepas, otra, apsegta ar dvielīti, rūgst.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Ja tici idejai, dari! No garšīgas idejas līdz galvu reibinošam biznesa izrāvienam: “Smalkā mušļa” dibinātāju, draudzeņu Ilzes un Ievas pieredzes stāsts
1 stunda
IB
Indulis Burka
Praktiski
Automātiska siltumnīcas vēdināšana: tas vairs nav ne dārgi, ne sarežģīti 1
22 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Klasiskā frikadeļu zupiņa: gatavojot pēc šīs receptes nevar “aizšaut garām”! 4
22 stundas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Darbinieka “uzvedība” sociālajos tīklos: domā pirms raksti!
22 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Futbola aģenta slepkavība Rīgā šokē sabiedrību. Vai šis darbs ir bīstams un ko par futbola aizkulišu shēmām atklāj speciālisti? 60
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
Rīkojums par potēšanas datumu maiņu esot nācis “no augšas”. Tomēr Vīķe-Freiberga uzstāja uz otrās potes saņemšanu vakar 49
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Tu man sāc te “topīt”! Nesaki, ko man darīt, tu man neesi nekas!”: sportists Kaspars Kambala pamatīgi saķeras ar krišnaītu Uģi Kuģi 42
23 stundas
PA
Pēteris Apinis
Ziņas
Pēteris Apinis: Par kādas īpašas amatpersonas bailēm saņemot otro “AstraZeneca” vakcīnu un šīs rīcības konsekvencēm 94
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Neatkāpies šodien no saviem principiem! Horoskopi 17.aprīlim
16 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Taisnās, liektās, neparastās – kā iekārtot skaistas dobes: ainavu arhitektes padomi
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Plānās pankūkas ar citrona miziņu: aromātiskas gardēžu vakariņas
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Apdzīvo gandrīz visu planētu, ir nikni plēsēji, sastopami arī kanibāli: 7 interesanti fakti par bizbizmārītēm 1
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Skapis nav atmiņu klade: 7 padomi, kā ieviest kārtību
1 diena
PR
Praktiski.lv
Ziņas
VIDEO. Latvijas mežos šobrīd zied skaists, bet ļoti indīgs augs: pētnieki atklājuši, ka tam piemīt pretvēža efektivitāte 9
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Skaists dzīvžogs no dekoratīvā vītola: kā to izveidot?
2 dienas
LE
LETA
Veselam
FOTO. Stundu pēc masu vakcinācijas centra atvēršanas, Rīgā vakcinēties gribētāju rinda apstādināta 4
1 stunda
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
FOTO. Jūrnieku humors, gleznošana un ass prāts! Prinča Filipa dzīvesstāsts un noslēpumi 2
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Cilvēkiem “apgrieztas” jebkādas iespējas!” Uzņēmējs Bērziņš par zaļajām pasēm, Izraēlu un ierēdņu pārspīlēto centību 3
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Vai tas ir pretlikumīgi, ka vecāki pilda bērnu mājasdarbus? Atbild ģenerālprokurors Stukāns 3
2 stundas
ML
Māra Libeka
Ziņas
Māra Libeka: Ne viens vien deputāts jau pirms pusdienām ir “psiholoģiski atdalījies” no veicamajiem pienākumiem 3
2 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Ja tici idejai, dari! No garšīgas idejas līdz galvu reibinošam biznesa izrāvienam: “Smalkā mušļa” dibinātāju, draudzeņu Ilzes un Ievas pieredzes stāsts
1 stunda
SK
Skaties.lv
Stāsti
Kādu ģimeni, kura iekļuvusi auto avārijā, pārsteidzis policijas lēmums. Kāpēc nesoda par to, ka apdzen neatļautā vietā?
1 stunda
ML
Māra Libeka
Veselam
Rīkojums par potēšanas datumu maiņu esot nācis “no augšas”. Tomēr Vīķe-Freiberga uzstāja uz otrās potes saņemšanu vakar 49
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Dziedātāja Elīna Gluzunova soctīklos ievieto jutekliskus foto pēc krūšu operācijas: fani metas kritizēt, bet vīrieši lūdz pēc papildus bildēm 60
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Plānās pankūkas ar citrona miziņu: aromātiskas gardēžu vakariņas
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Tas ir īpatnējs stāvoklis!” Rācenis par asins recekļu simptomiem pēc vakcinācijas un to, cik šādi gadījumi varētu būt Latvijā 128
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Vakcinācijas birojs tiks likvidēts!” Deputāts Riekstiņš par to, kas bija aplami un vai šādu biroju vispār vajadzēja 85
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Britu karaliskajā ģimenē gaidāmas izmaiņas: kādā gadījumā princis Čārlzs varētu nekļūt par karali? 7
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Mums jau tādu cūku kūti pārdeva!” – Magone taisnojas par bardaku un netīrību savas mājas pagalmā 61
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Jautājums ir par farmaceitisko firmu “milžu cīņām”!” Profesors Kalviņš par atteikšanos vai neatteikšanos no vakcīnām blakņu dēļ 51
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Rūdolfs, Viviāna un Rūdis
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 17. līdz 23.aprīlim: kādas vēlmes piepildīsies? 1
1 diena
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Rail Baltica” celtnieki strādā piecos “burbuļos”: kas īsti notiek pie stacijas un kas sagaidāms turpmāk?
10:30
VK
Vita Krauja
Stāsti
“Lai nauda mākslu nesamaļ!” Saruna ar tēlnieku, LMS priekšsēdētāju Dobičinu
10:25
LE
LETA
Veselam
Šodien vakcinācijas centros septiņās pilsētās būs pieejamas aptuveni 5300 “AstraZeneca” vakcīnas devas
09:40