7 gudrības par rauga mīklu, kas jāzina gaisīgu pīrāgu cepējām. (+25 receptes!) 7

Ja izceptie pīrāgi ir cieti, vainojama mīkla. Saimniecei jāzina dažas gudrības, lai saldās un sāļās maizītes un arī kliņģeris būtu mīksts un gaisīgs. Soli pa solim viss par rauga mīklas tapšanu.

LA
LA.LV
Kokteilis
Tev bija šodienai kādi plāni? Aizmirsti par tiem! Horoskopi 8.maijam
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Valdība paziņo, kad tiks sniegta informācija par gatavību ieviest stingrākus ierobežojumus 93
16 stundas
LE
LETA
Veselam
Jaunākā Covid-19 izplatības karte: Cik slimnieku šobrīd katrā pilsētā? 2
14 stundas
Lasīt citas ziņas

Gatavojot mīklu, svarīgi zināt, cik daudz konkrēto sastāvdaļu vajag, kāpēc nepieciešams to atspaidīt, kādā temperatūrā vislabāk raudzēt, kāpēc izstrādājumu vajag uzraudzēt arī pirms likšanas cepeškrāsnī.

7 padomi lieliskam rezultātam

CITI ŠOBRĪD LASA
Sausais raugs

1. Rauga mīklai var izmantot gan pienu, gan ūdeni. Noder arī mazliet ieskābis piens, jo pienskābās baktērijas aktīvi piedalās rūgšanas procesā. Vēsajā laikā svaigu pienu un ūdeni vajag sasildīt līdz +36…+40 °C.

2. Berot izsijātus miltus, mīklai tiek pievadīts vairāk gaisa, tā labāk rūgst. Miltiem jābūt siltiem, nevis tikko no auksta pieliekamā izņemtiem.

3. Raugu pievieno dažādās proporcijās, ņemot vērā miltu un taukvielu daudzumu, kā arī mīklas konsistenci, bet parasti ņem 2–5% no miltu svara. Tagad receptēs lielākoties norāda sausā rauga daudzumu. Ja izmanto presēto, jāliek trīsreiz vairāk.

4. Bez taukvielām mīkla ir cieta un nav poraina, tāpēc noteikti jāpievieno eļļa, sviests vai margarīns.

5. Ja vēlas, var likt klāt arī olas. Ja pievieno tikai olu baltumus, gatavās maizītes ir blīvākas un ātrāk sacietē, savukārt dzeltenums nodrošina patīkamu trauslumu, porainumu un mīkstumu.

6. Sāls un cukurs jālieto mēreni – ja abu sastāvdaļu būs par daudz, mīkla ilgāk rūgs, savukārt, ja sāls būs par maz, mīkla būs izplūdusi un bezkrāsaina. Cukuru un sāli der izšķī­dināt pienā vai ūdenī. Uz 0,5 l šķidruma parasti ņem aptuveni 5 g sāls.

7. Rauga mīklai piestāv tādas garš­vielas kā vaniļas cukurs, ķimenes, kanēlis, kardamons, kā arī rīvēta citrona miziņa, ko var pievienot, jau mīcot mīklu (izņēmums ir kanēlis, kas mīklu iekrāso nepievilcīgā tonī). Žāvētus augļus un riekstus pieber tikai gatavošanas beigās, kad pēdējoreiz atspaida mīklu.

 

Sastāvdaļas pievieno atšķirīgi

Atkarībā no taukvielu daudzuma svarīga ir secība, kā iejauc sastāvdaļas.

Ar nelielu taukvielu daudzumu vispirms aktivizē raugu, tam pievienojot pāris ēdamkarošu silta ūdens un samaisot, lai veidojas putriņa. Tad pienu vai ūdeni uzsilda līdz +35…+40 °C, iemaisa olas, taukvielas, sāli, cukuru un trešdaļu mīklai paredzēto miltu. Labi izmaisa. Pēc tam liek klāt atdzīvināto raugu, atlikušos miltus un mīca, līdz mīkla kļūst elastīga. Būtiski, lai raugs nenonāktu saskarē ar miltos neiemaisītām taukvielām, jo tās bremzē rauga sēņu aktivitāti.

Ja grib vairāk taukvielu, raugu atdzīvina kopējā šķidrumā. Uzsilda pienu vai ūdeni līdz +35…+40 °C, pievieno raugu, cukuru un izmaisa. Pieliek olas un trešdaļu miltu. Ar dakšiņu sakuļ, lai veidojas šķidra mīkla. Tajā iemaisa taukvielas (sviestam un margarīnam jābūt pavisam mīkstam), pieber atlikušos miltus un sāli. Mīca, līdz mīkla ir elastīga un viendabīga.

Reizēm rauga mīklu gatavo vispār bez taukvielām, piemēram, picas pamatnei. Šajā gadījumā miltus novieto siltā vietā. Kad tie sasiluši, izsijā, pieber sāli un samaisa. Raugu izšķīdina 3–4 ēdamkarotēs silta ūdens, pievieno cukuru un izmaisa. Miltus uzber uz galda un vidū izveido bedrīti, kurā ielej izšķīdināto raugu. Apmaisa un pēc tam lēnām lej klāt pārējo šķidrumu. Mīklu mīca, ik pa brīdim metot pret darba virsmu, lokot un staipot, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga.

 

Raudzēšana un atspaidīšana

Lai rauga sēnes varētu augt un vairoties, tām vajag +26…+28 °C. Par +10 °C zemākā temperatūrā rauga sēņu aktivitāte apstājas, savukārt virs +55 °C iet bojā. Ja mīklas rūgšanai nodrošina +30 °C, procesi noris veiksmīgi: rauga sēnes cukurus pārvērš spirtā un ogļskābajā gāzē, gāzes pūslīši izplešas, izstiepj miltos esošo lipekli, līdz ar to mīkla kļūst poraina, gaisīga un palielinās apjomā. Rūgšanā piedalās ne tikai rauga sēnes, bet arī pienskābās baktērijas, kas veido mīklas struktūru (veicina olbaltuma uzbriešanu), piešķir tai labu garšu. Kad mīkla uzrūgusi, apjomā tā palielinās 2,5–3 reizes, tāpēc jau sākumā jāizvēlas piemērots trauks. Ja mājās nav silta mūrīša un uz radiatoriem bļodu nevar uzlikt, var raudzēt cepeškrāsnī: to uzsilda līdz +40 °C, izslēdz un ieliek bļodu ar mīklu – cepeškrāsns atdziest ļoti lēni, siltuma pietiks, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas varētu paveikt savu darbu. Nākamajā atspaidīšanas reizē cepeškrāsni uzsilda atkārtoti.

SAISTĪTIE RAKSTI
AG
Aija Geida
Praktiski
Kliņģeris no rauga mīklas
8. decembris, 2015
AG
Aija Geida
Praktiski
Pīrādziņi ar sieru
28. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Kā pagatavot mīklu kraukšķīgai picai? + 12 picas receptes 1
10. septembris, 2015
LA
LA.LV
Uncategorized
Palīgs virtuvē, lai izdotos glīti pīrāgi 1
19. jūnijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Čebureki ar sēnēm un sieru
12. septembris, 2017
AG
Aija Geida
Praktiski
Saldie pīrāgi ar āboliem 

16. decembris, 2014
AG
Aija Geida
Praktiski
Pica ar kabačiem. Garšīga un veselīga recepte!
18. oktobris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Mazās picas ar kausēto garšaugu sieru
2. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Raibā pica ar dārzeņiem un salami
14. augusts, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar kartupeļiem un vistas fileju
14. decembris, 2017
LA
LA.LV
Praktiski
Sēņu empanadas jeb Ar sēnēm pildīti pīrādziņi
5. novembris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātrie pīrādziņi ar cīsiņiem un sieru
25. februāris, 2019
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar olu
4. aprīlis, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Pannā cepti fiksie pīrādziņi 2
1. maijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Saldie mini pīrādziņi ar marmelādi “Pārsteigums”. Bez cepšanas!
7. janvāris, 2018
LA
LA.LV
Praktiski
Rīsu pīrādziņi somu gaumē ar olu piedevu
16. februāris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pikantie siera pīrādziņi no kārtainās mīklas. Superviegla recepte! 1
19. decembris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Kartupeļu pīrādziņi ar gaļu 3
27. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Rauga mīklas zivju pīrādziņi
29. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Sviesta, rauga, biezpiena, smilšu mīkla. 4 receptes mājas cepumu kārotājiem
29. septembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Pīrādziņi “Desu rullīši” jeb citādi hotdogi
13. augusts, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar vistas fileju, dārzeņiem un mocarellu
1. marts, 2014

Kāpēc mīkla vairākreiz jāatspaida? Gan rauga sēnes, gan pienskābās baktērijas nespēj pārvarēt attālumus – apkārt notiesājušas visas barības vielas, tās kļūst mazaktīvas, un rūgšanas process var apstāties. Tāpēc rauga mīkla noteikti vairākas reizes jāatspaida, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas vienmērīgi sadalītos. Pēc katras atspaidīšanas mīkla ātrāk rūgst, veidojas vienādas poras. Atkarībā no miltu kvalitātes un mīklas konsistences atspaida 1–3 reizes (biezākai vajag vairāk reižu). Ļoti uzmanīgi jāatspaida šķidra mīkla. Nedrīkst pārcensties – ja to izdara par stipru un strauju, mīkla tik labi nenorūgst, kļūst pārāk skābena. Rozīnes un žāvētus augļus pievieno, kad mīklu atspaida pēdējo reizi.

No mīklas pagatavotās maizītes vai pīrādziņus saliek atstatus uz pannas un pirms cepšanas vēlreiz 20–40 minūtes uzraudzē – tad izstrādājumi labāk izcepas, garoziņa neplaisā. Praksē to visērtāk darīt šādi: kamēr viena panna cepas, otra, apsegta ar dvielīti, rūgst.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
35 minūtes
LB
Laura Blumberga
Praktiski
FOTO. Sudrabotais spoks – Veimāras putnusuns
33 minūtes
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
20 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev bija šodienai kādi plāni? Aizmirsti par tiem! Horoskopi 8.maijam
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Valdība paziņo, kad tiks sniegta informācija par gatavību ieviest stingrākus ierobežojumus 93
16 stundas
LE
LETA
Veselam
Jaunākā Covid-19 izplatības karte: Cik slimnieku šobrīd katrā pilsētā? 2
14 stundas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
Māris Antonevičs: Uzbāzīsies ar krievu valodu? Kā “Vakcinācijas avīze” no apšaubāmas kļuva par bezjēdzīgu 43
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 18
1 diena
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti? 2
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 3
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
2 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
2 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Informācija ir pretrunīga: vai pēc vakcinēšanās var saslimt un “aplipināt” citus? Skaidro Kalviņš 3
41 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Es esmu nenormāli laimīgs lasīt lekcijas attālināti.” Šadurskis par attālināto mācību plusiem un mīnusiem
49 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Deputāts Aldis Gobzems tiesājas ar VID: septembrī atsāksies tiesa
52 minūtes
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Viņi bija tādi paši sarkanarmieši kā citi!” Saruna ar vēsturnieci Jermacāni par latviešu strēlniekiem Otrajā pasaules karā
Intervija 43 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. TV personība Baiba Sipeniece-Gavare ielēkusi Daugavā
43 minūtes
RO
Regīna Olševska
Veselam
Saules stari gan glāsta, gan dzeļ! Ik gadu ādas vēzi atklāj ap diviem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju
46 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Keita Midltone no britiem noslēpusi savu grāmatu
32 minūtes
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
35 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Princis Harijs un Megana Mārkla lūguši faniem ziedot 5 dolārus katram sava dēla Ārčija otrajā dzimšanas dienā 34
23 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Influencere Katrīne Sauliete kopā ar mīļoto Pēteri devušies atpūsties uz Turciju, kur šobrīd ir augsts Covid-19 saslimstības risks 32
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Izcēlies pamatīgs īpašuma kašķis: “Avotiņu” bijušie saimnieki Magoni Šutovieni apsūdz mantu “zādzībā”, Magone teic – īpašums pārdots “ar viltu” 19
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Staņislavs, Staņislava un Stefānija
27 minūtes
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 18
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Multimākslinieks Kašers dodas “šturmēt” lietoto apģērbu veikalu un tur piedzīvo pagalam neveiklu situāciju 28
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 8. līdz 14.maijam: kādas vēlmes piepildīsies? 1
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Drošības dienests izvērtēs latviešu mūziķa Jāņa Lemeža uzstāšanos mūzikas festivālā Krimā
09:44
LE
LETA
Veselam
Zināms, cik procentu Latvijas iedzīvotāju ir pabeiguši vakcināciju pret Covid-19
09:38
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Atceries – lai justos mīlēts, atveri sirdi un mīli arī pats! Horoskopi no 8. līdz 19. maijam
09:28