7 gudrības par rauga mīklu, kas jāzina gaisīgu pīrāgu cepējām. (+25 receptes!) 7

Ja izceptie pīrāgi ir cieti, vainojama mīkla. Saimniecei jāzina dažas gudrības, lai saldās un sāļās maizītes un arī kliņģeris būtu mīksts un gaisīgs. Soli pa solim viss par rauga mīklas tapšanu.

LA
LA.LV
Ziņas
„Pērc, ko gribi, te viss ir lētāks!” Latvieši dalās pieredzē, kāpēc pēc ikdienas precēm dodas uz „Lidl” Lietuvā 63
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Cilvēkus izmanto.” Ilvesa par to, ka ar cilvēkiem tiek manipulēts, mērķtiecīgi izmantojot dažādas tehnoloģijas 34
18 stundas
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Kāpēc viņi tik ilgi ir mums melojuši? 586
1 diena
Lasīt citas ziņas

Gatavojot mīklu, svarīgi zināt, cik daudz konkrēto sastāvdaļu vajag, kāpēc nepieciešams to atspaidīt, kādā temperatūrā vislabāk raudzēt, kāpēc izstrādājumu vajag uzraudzēt arī pirms likšanas cepeškrāsnī.

7 padomi lieliskam rezultātam

CITI ŠOBRĪD LASA
Sausais raugs

1. Rauga mīklai var izmantot gan pienu, gan ūdeni. Noder arī mazliet ieskābis piens, jo pienskābās baktērijas aktīvi piedalās rūgšanas procesā. Vēsajā laikā svaigu pienu un ūdeni vajag sasildīt līdz +36…+40 °C.

2. Berot izsijātus miltus, mīklai tiek pievadīts vairāk gaisa, tā labāk rūgst. Miltiem jābūt siltiem, nevis tikko no auksta pieliekamā izņemtiem.

3. Raugu pievieno dažādās proporcijās, ņemot vērā miltu un taukvielu daudzumu, kā arī mīklas konsistenci, bet parasti ņem 2–5% no miltu svara. Tagad receptēs lielākoties norāda sausā rauga daudzumu. Ja izmanto presēto, jāliek trīsreiz vairāk.

4. Bez taukvielām mīkla ir cieta un nav poraina, tāpēc noteikti jāpievieno eļļa, sviests vai margarīns.

5. Ja vēlas, var likt klāt arī olas. Ja pievieno tikai olu baltumus, gatavās maizītes ir blīvākas un ātrāk sacietē, savukārt dzeltenums nodrošina patīkamu trauslumu, porainumu un mīkstumu.

6. Sāls un cukurs jālieto mēreni – ja abu sastāvdaļu būs par daudz, mīkla ilgāk rūgs, savukārt, ja sāls būs par maz, mīkla būs izplūdusi un bezkrāsaina. Cukuru un sāli der izšķī­dināt pienā vai ūdenī. Uz 0,5 l šķidruma parasti ņem aptuveni 5 g sāls.

7. Rauga mīklai piestāv tādas garš­vielas kā vaniļas cukurs, ķimenes, kanēlis, kardamons, kā arī rīvēta citrona miziņa, ko var pievienot, jau mīcot mīklu (izņēmums ir kanēlis, kas mīklu iekrāso nepievilcīgā tonī). Žāvētus augļus un riekstus pieber tikai gatavošanas beigās, kad pēdējoreiz atspaida mīklu.

 

Sastāvdaļas pievieno atšķirīgi

Atkarībā no taukvielu daudzuma svarīga ir secība, kā iejauc sastāvdaļas.

Ar nelielu taukvielu daudzumu vispirms aktivizē raugu, tam pievienojot pāris ēdamkarošu silta ūdens un samaisot, lai veidojas putriņa. Tad pienu vai ūdeni uzsilda līdz +35…+40 °C, iemaisa olas, taukvielas, sāli, cukuru un trešdaļu mīklai paredzēto miltu. Labi izmaisa. Pēc tam liek klāt atdzīvināto raugu, atlikušos miltus un mīca, līdz mīkla kļūst elastīga. Būtiski, lai raugs nenonāktu saskarē ar miltos neiemaisītām taukvielām, jo tās bremzē rauga sēņu aktivitāti.

Ja grib vairāk taukvielu, raugu atdzīvina kopējā šķidrumā. Uzsilda pienu vai ūdeni līdz +35…+40 °C, pievieno raugu, cukuru un izmaisa. Pieliek olas un trešdaļu miltu. Ar dakšiņu sakuļ, lai veidojas šķidra mīkla. Tajā iemaisa taukvielas (sviestam un margarīnam jābūt pavisam mīkstam), pieber atlikušos miltus un sāli. Mīca, līdz mīkla ir elastīga un viendabīga.

Reizēm rauga mīklu gatavo vispār bez taukvielām, piemēram, picas pamatnei. Šajā gadījumā miltus novieto siltā vietā. Kad tie sasiluši, izsijā, pieber sāli un samaisa. Raugu izšķīdina 3–4 ēdamkarotēs silta ūdens, pievieno cukuru un izmaisa. Miltus uzber uz galda un vidū izveido bedrīti, kurā ielej izšķīdināto raugu. Apmaisa un pēc tam lēnām lej klāt pārējo šķidrumu. Mīklu mīca, ik pa brīdim metot pret darba virsmu, lokot un staipot, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga.

 

Raudzēšana un atspaidīšana

Lai rauga sēnes varētu augt un vairoties, tām vajag +26…+28 °C. Par +10 °C zemākā temperatūrā rauga sēņu aktivitāte apstājas, savukārt virs +55 °C iet bojā. Ja mīklas rūgšanai nodrošina +30 °C, procesi noris veiksmīgi: rauga sēnes cukurus pārvērš spirtā un ogļskābajā gāzē, gāzes pūslīši izplešas, izstiepj miltos esošo lipekli, līdz ar to mīkla kļūst poraina, gaisīga un palielinās apjomā. Rūgšanā piedalās ne tikai rauga sēnes, bet arī pienskābās baktērijas, kas veido mīklas struktūru (veicina olbaltuma uzbriešanu), piešķir tai labu garšu. Kad mīkla uzrūgusi, apjomā tā palielinās 2,5–3 reizes, tāpēc jau sākumā jāizvēlas piemērots trauks. Ja mājās nav silta mūrīša un uz radiatoriem bļodu nevar uzlikt, var raudzēt cepeškrāsnī: to uzsilda līdz +40 °C, izslēdz un ieliek bļodu ar mīklu – cepeškrāsns atdziest ļoti lēni, siltuma pietiks, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas varētu paveikt savu darbu. Nākamajā atspaidīšanas reizē cepeškrāsni uzsilda atkārtoti.

SAISTĪTIE RAKSTI
AG
Aija Geida
Praktiski
Kliņģeris no rauga mīklas
8. decembris, 2015
AG
Aija Geida
Praktiski
Pīrādziņi ar sieru
28. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
pagatavot mīklu kraukšķīgai picai? + 12 picas receptes 1
10. septembris, 2015
LA
LA.LV
Uncategorized
Palīgs virtuvē, lai izdotos glīti pīrāgi 1
19. jūnijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Čebureki ar sēnēm un sieru
12. septembris, 2017
AG
Aija Geida
Praktiski
Saldie pīrāgi ar āboliem 

16. decembris, 2014
AG
Aija Geida
Praktiski
Pica ar kabačiem. Garšīga un veselīga recepte!
18. oktobris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Mazās picas ar kausēto garšaugu sieru
2. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Raibā pica ar dārzeņiem un salami
14. augusts, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar kartupeļiem un vistas fileju
14. decembris, 2017
LA
LA.LV
Praktiski
Sēņu empanadas jeb Ar sēnēm pildīti pīrādziņi
5. novembris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātrie pīrādziņi ar cīsiņiem un sieru
25. februāris, 2019
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar olu
4. aprīlis, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Pannā cepti fiksie pīrādziņi 2
1. maijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Saldie mini pīrādziņi ar marmelādi “Pārsteigums”. Bez cepšanas!
7. janvāris, 2018
LA
LA.LV
Praktiski
Rīsu pīrādziņi somu gaumē ar olu piedevu
16. februāris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pikantie siera pīrādziņi no kārtainās mīklas. Superviegla recepte! 1
19. decembris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Kartupeļu pīrādziņi ar gaļu 3
27. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Rauga mīklas zivju pīrādziņi
29. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Sviesta, rauga, biezpiena, smilšu mīkla. 4 receptes mājas cepumu kārotājiem
29. septembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Pīrādziņi “Desu rullīši” jeb citādi hotdogi
13. augusts, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar vistas fileju, dārzeņiem un mocarellu
1. marts, 2014

Kāpēc mīkla vairākreiz jāatspaida? Gan rauga sēnes, gan pienskābās baktērijas nespēj pārvarēt attālumus – apkārt notiesājušas visas barības vielas, tās kļūst mazaktīvas, un rūgšanas process var apstāties. Tāpēc rauga mīkla noteikti vairākas reizes jāatspaida, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas vienmērīgi sadalītos. Pēc katras atspaidīšanas mīkla ātrāk rūgst, veidojas vienādas poras. Atkarībā no miltu kvalitātes un mīklas konsistences atspaida 1–3 reizes (biezākai vajag vairāk reižu). Ļoti uzmanīgi jāatspaida šķidra mīkla. Nedrīkst pārcensties – ja to izdara par stipru un strauju, mīkla tik labi nenorūgst, kļūst pārāk skābena. Rozīnes un žāvētus augļus pievieno, kad mīklu atspaida pēdējo reizi.

No mīklas pagatavotās maizītes vai pīrādziņus saliek atstatus uz pannas un pirms cepšanas vēlreiz 20–40 minūtes uzraudzē – tad izstrādājumi labāk izcepas, garoziņa neplaisā. Praksē to visērtāk darīt šādi: kamēr viena panna cepas, otra, apsegta ar dvielīti, rūgst.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Lai orhidejas ziedētu vienmēr: dārzniece atklāj vienu “triku” 5
20 stundas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Ne tikai skaisti, bet arī vērtīgi: kā no pīlādžiem pagatavot vērtīgu sīrupu?
20 stundas
EV
Edgars Vimba
Praktiski
Milzu baltmietenes – raganu apļu veidotājas parādījušās daudzos dārzos. Ko ar tām iesākt? 2
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ābolu pīrāgs “Šarlote”: klasiska recepte, kas izdodas katram! 2
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
„Pērc, ko gribi, te viss ir lētāks!” Latvieši dalās pieredzē, kāpēc pēc ikdienas precēm dodas uz „Lidl” Lietuvā 63
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Cilvēkus izmanto.” Ilvesa par to, ka ar cilvēkiem tiek manipulēts, mērķtiecīgi izmantojot dažādas tehnoloģijas 34
18 stundas
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Kāpēc viņi tik ilgi ir mums melojuši? 586
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
TV personības Žaklīnas Cinovskas jaunā darbavieta – pārsteigums daudziem 31
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pensija būs jākrāj pašam! Ar laiku pensijas 1. līmenis izzudīs arī Latvijā 109
16 stundas
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai ir iespējams samainīt sociālo dzīvokli uz citu?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
no puķupodiem aizdzīt sliekas? 6
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka? 4
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kotletītes bez gaļas: ar mocarella sieru
2 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim: pārstāda peonijas, apgriež ziemcietes, novāc kartupeļus
4 dienas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Baltijas mājokļa dizains Londonā. Kā tiks prezentēta mūsu gaume?
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tiks grauta uzticība pensiju sistēmai!” Vai Latvijai jāseko Igaunijas piemēram un jāļauj strādājošajiem izņemt pensijas 2. līmeņa uzkrājumu? 17
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Biju nepatīkami pārsteigts…”Levits prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinas ievēlēšanai ST tiesneša amatā 39
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
No svētdienas uzlabosies laikapstākļi. Cik ilgi sola labu laiku?
42 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Problēmas ir ļoti nopietnas.” Vai Lietuva kļūdījusies, aizliedzot nevakcinētiem cilvēkiem apmeklēt lielveikalus? 17
3 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Benjamiņa nav ne revolucionāre, ne radikāle. Viņa gribēja sniegt pareizus vēstījumus strādnieku sievietēm,” atklāj sociālās dzīves nianšu zinātāja Ineta Lipša 2
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Augošās nekustamā īpašuma cenas liek cilvēkiem atmest cerības iegūt jaunu mājokli? Kādus dzīvokļus neiesaka iegadāties eksperts 8
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Šauras stāvvietas vai nepietiekamas parkošanās prasmes? Eksperti diskutē, vai Latvijā nepieciešamas platākas autostāvvietas 7
2 stundas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Šodien reti kurš prot pateikt “nē”! Kā iemācīties sargāt savu veselību un neizdegt 1
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Esmu apbēdināta, ka mani tik viegli nodeva…”: dziedātāja Alise Haijima beidzot komentējusi internetā nopludināto video, kurā viņa un citi niekojas ar “balto pulverīti” 42
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. TV skatītāji sašutuši: Magone Šutoviene ar draudzenēm apspriež intīmo dzīvi ar vīriešiem, bet blakus sēž viņas septiņgadīgais dēls 70
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Stilisti, mūziķi un TV personības pulcējas “Stockmann” rudens – ziemas kolekcijas modes skatē 9
22 stundas
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Kāpēc viņi tik ilgi ir mums melojuši? 586
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ābolu pīrāgs “Šarlote”: klasiska recepte, kas izdodas katram! 2
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Žēl noskatīties, kā daži nošpricētie iesākuši pazemot un tiranizēt pagaidām nevakcinētos sugasbrāļus. Egila Līcīša feļetons 237
1 diena
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Ne tikai skaisti, bet arī vērtīgi: kā no pīlādžiem pagatavot vērtīgu sīrupu?
20 stundas
RR
Rolands Repša
Ziņas
Rolands Repša: Muļķis ir nevis ezis, bet tas, kurš nespēj elementāri “ierubīties”, ka ezis ir ezis 50
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Būšu kļūdījies. Tā bija kļūda, protams…” – vides aktīvists, deputāts Māris Olte komentē internetā izplatīto video, kurā šņauc balto pulverīti 71
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Dumpis satraukts par Covid-19 ierobežojumu ievērošanas vājo kontroli
09:06
LE
LETA
Ziņas
No svētdienas uzlabosies laikapstākļi. Cik ilgi sola labu laiku?
08:23
GN
Gunta Neimane
Ziņas
“Tāds lepnums par zviedru apzinību potēties savā un sabiedrības labā!” Latviete par plānoto ierobežojumu atcelšanu Zviedrijā 20
07:53