7 gudrības par rauga mīklu, kas jāzina gaisīgu pīrāgu cepējām. (+25 receptes!) 7

Ja izceptie pīrāgi ir cieti, vainojama mīkla. Saimniecei jāzina dažas gudrības, lai saldās un sāļās maizītes un arī kliņģeris būtu mīksts un gaisīgs. Soli pa solim viss par rauga mīklas tapšanu.

LA
LA.LV
Ziņas
“Valstij ir nospļauties! Dēls, pērkot ģimenes māju, neiesniedza vienu “papīru” un, samaksā četras reizes lielāku nodevu!” Lasītāja sašutusi par likumdošanu 81
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kas notiek, ja tiek ignorētas VID vēstules? Stāsta VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Borance 18
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu valodā dziedošajam japānim Masaki Nakagava notikusi nelaime 27
1 diena
Lasīt citas ziņas

Gatavojot mīklu, svarīgi zināt, cik daudz konkrēto sastāvdaļu vajag, kāpēc nepieciešams to atspaidīt, kādā temperatūrā vislabāk raudzēt, kāpēc izstrādājumu vajag uzraudzēt arī pirms likšanas cepeškrāsnī.

7 padomi lieliskam rezultātam

CITI ŠOBRĪD LASA
Sausais raugs

1. Rauga mīklai var izmantot gan pienu, gan ūdeni. Noder arī mazliet ieskābis piens, jo pienskābās baktērijas aktīvi piedalās rūgšanas procesā. Vēsajā laikā svaigu pienu un ūdeni vajag sasildīt līdz +36…+40 °C.

2. Berot izsijātus miltus, mīklai tiek pievadīts vairāk gaisa, tā labāk rūgst. Miltiem jābūt siltiem, nevis tikko no auksta pieliekamā izņemtiem.

3. Raugu pievieno dažādās proporcijās, ņemot vērā miltu un taukvielu daudzumu, kā arī mīklas konsistenci, bet parasti ņem 2–5% no miltu svara. Tagad receptēs lielākoties norāda sausā rauga daudzumu. Ja izmanto presēto, jāliek trīsreiz vairāk.

4. Bez taukvielām mīkla ir cieta un nav poraina, tāpēc noteikti jāpievieno eļļa, sviests vai margarīns.

5. Ja vēlas, var likt klāt arī olas. Ja pievieno tikai olu baltumus, gatavās maizītes ir blīvākas un ātrāk sacietē, savukārt dzeltenums nodrošina patīkamu trauslumu, porainumu un mīkstumu.

6. Sāls un cukurs jālieto mēreni – ja abu sastāvdaļu būs par daudz, mīkla ilgāk rūgs, savukārt, ja sāls būs par maz, mīkla būs izplūdusi un bezkrāsaina. Cukuru un sāli der izšķī­dināt pienā vai ūdenī. Uz 0,5 l šķidruma parasti ņem aptuveni 5 g sāls.

7. Rauga mīklai piestāv tādas garš­vielas kā vaniļas cukurs, ķimenes, kanēlis, kardamons, kā arī rīvēta citrona miziņa, ko var pievienot, jau mīcot mīklu (izņēmums ir kanēlis, kas mīklu iekrāso nepievilcīgā tonī). Žāvētus augļus un riekstus pieber tikai gatavošanas beigās, kad pēdējoreiz atspaida mīklu.

 

Sastāvdaļas pievieno atšķirīgi

Atkarībā no taukvielu daudzuma svarīga ir secība, kā iejauc sastāvdaļas.

Ar nelielu taukvielu daudzumu vispirms aktivizē raugu, tam pievienojot pāris ēdamkarošu silta ūdens un samaisot, lai veidojas putriņa. Tad pienu vai ūdeni uzsilda līdz +35…+40 °C, iemaisa olas, taukvielas, sāli, cukuru un trešdaļu mīklai paredzēto miltu. Labi izmaisa. Pēc tam liek klāt atdzīvināto raugu, atlikušos miltus un mīca, līdz mīkla kļūst elastīga. Būtiski, lai raugs nenonāktu saskarē ar miltos neiemaisītām taukvielām, jo tās bremzē rauga sēņu aktivitāti.

Ja grib vairāk taukvielu, raugu atdzīvina kopējā šķidrumā. Uzsilda pienu vai ūdeni līdz +35…+40 °C, pievieno raugu, cukuru un izmaisa. Pieliek olas un trešdaļu miltu. Ar dakšiņu sakuļ, lai veidojas šķidra mīkla. Tajā iemaisa taukvielas (sviestam un margarīnam jābūt pavisam mīkstam), pieber atlikušos miltus un sāli. Mīca, līdz mīkla ir elastīga un viendabīga.

Reizēm rauga mīklu gatavo vispār bez taukvielām, piemēram, picas pamatnei. Šajā gadījumā miltus novieto siltā vietā. Kad tie sasiluši, izsijā, pieber sāli un samaisa. Raugu izšķīdina 3–4 ēdamkarotēs silta ūdens, pievieno cukuru un izmaisa. Miltus uzber uz galda un vidū izveido bedrīti, kurā ielej izšķīdināto raugu. Apmaisa un pēc tam lēnām lej klāt pārējo šķidrumu. Mīklu mīca, ik pa brīdim metot pret darba virsmu, lokot un staipot, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga.

 

Raudzēšana un atspaidīšana

Lai rauga sēnes varētu augt un vairoties, tām vajag +26…+28 °C. Par +10 °C zemākā temperatūrā rauga sēņu aktivitāte apstājas, savukārt virs +55 °C iet bojā. Ja mīklas rūgšanai nodrošina +30 °C, procesi noris veiksmīgi: rauga sēnes cukurus pārvērš spirtā un ogļskābajā gāzē, gāzes pūslīši izplešas, izstiepj miltos esošo lipekli, līdz ar to mīkla kļūst poraina, gaisīga un palielinās apjomā. Rūgšanā piedalās ne tikai rauga sēnes, bet arī pienskābās baktērijas, kas veido mīklas struktūru (veicina olbaltuma uzbriešanu), piešķir tai labu garšu. Kad mīkla uzrūgusi, apjomā tā palielinās 2,5–3 reizes, tāpēc jau sākumā jāizvēlas piemērots trauks. Ja mājās nav silta mūrīša un uz radiatoriem bļodu nevar uzlikt, var raudzēt cepeškrāsnī: to uzsilda līdz +40 °C, izslēdz un ieliek bļodu ar mīklu – cepeškrāsns atdziest ļoti lēni, siltuma pietiks, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas varētu paveikt savu darbu. Nākamajā atspaidīšanas reizē cepeškrāsni uzsilda atkārtoti.

SAISTĪTIE RAKSTI
AG
Aija Geida
Praktiski
Kliņģeris no rauga mīklas
8. decembris, 2015
AG
Aija Geida
Praktiski
Pīrādziņi ar sieru
28. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
pagatavot mīklu kraukšķīgai picai? + 12 picas receptes 1
10. septembris, 2015
LA
LA.LV
Uncategorized
Palīgs virtuvē, lai izdotos glīti pīrāgi 1
19. jūnijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Čebureki ar sēnēm un sieru
12. septembris, 2017
AG
Aija Geida
Praktiski
Saldie pīrāgi ar āboliem 

16. decembris, 2014
AG
Aija Geida
Praktiski
Pica ar kabačiem. Garšīga un veselīga recepte!
18. oktobris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Mazās picas ar kausēto garšaugu sieru
2. septembris, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Raibā pica ar dārzeņiem un salami
14. augusts, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar kartupeļiem un vistas fileju
14. decembris, 2017
LA
LA.LV
Praktiski
Sēņu empanadas jeb Ar sēnēm pildīti pīrādziņi
5. novembris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātrie pīrādziņi ar cīsiņiem un sieru
25. februāris, 2019
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainie pīrādziņi ar olu
4. aprīlis, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Pannā cepti fiksie pīrādziņi 2
1. maijs, 2015
LA
LA.LV
Praktiski
Saldie mini pīrādziņi ar marmelādi “Pārsteigums”. Bez cepšanas!
7. janvāris, 2018
LA
LA.LV
Praktiski
Rīsu pīrādziņi somu gaumē ar olu piedevu
16. februāris, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pikantie siera pīrādziņi no kārtainās mīklas. Superviegla recepte! 1
19. decembris, 2016
LA
LA.LV
Praktiski
Kartupeļu pīrādziņi ar gaļu 3
27. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Rauga mīklas zivju pīrādziņi
29. decembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Sviesta, rauga, biezpiena, smilšu mīkla. 4 receptes mājas cepumu kārotājiem
29. septembris, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Pīrādziņi “Desu rullīši” jeb citādi hotdogi
13. augusts, 2014
LA
LA.LV
Praktiski
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar vistas fileju, dārzeņiem un mocarellu
1. marts, 2014

Kāpēc mīkla vairākreiz jāatspaida? Gan rauga sēnes, gan pienskābās baktērijas nespēj pārvarēt attālumus – apkārt notiesājušas visas barības vielas, tās kļūst mazaktīvas, un rūgšanas process var apstāties. Tāpēc rauga mīkla noteikti vairākas reizes jāatspaida, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas vienmērīgi sadalītos. Pēc katras atspaidīšanas mīkla ātrāk rūgst, veidojas vienādas poras. Atkarībā no miltu kvalitātes un mīklas konsistences atspaida 1–3 reizes (biezākai vajag vairāk reižu). Ļoti uzmanīgi jāatspaida šķidra mīkla. Nedrīkst pārcensties – ja to izdara par stipru un strauju, mīkla tik labi nenorūgst, kļūst pārāk skābena. Rozīnes un žāvētus augļus pievieno, kad mīklu atspaida pēdējo reizi.

No mīklas pagatavotās maizītes vai pīrādziņus saliek atstatus uz pannas un pirms cepšanas vēlreiz 20–40 minūtes uzraudzē – tad izstrādājumi labāk izcepas, garoziņa neplaisā. Praksē to visērtāk darīt šādi: kamēr viena panna cepas, otra, apsegta ar dvielīti, rūgst.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Tulpes ar sīpolu vāzē: ilgāk priecē acis, pēc tam – dārzā!
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Zeltainas vistas kotletītes ar Parmezāna sieru un zaļumiem: izcep uzreiz vairāk!
3 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kad un kam ir jāiesniedz ienākumu deklarācija? 1
3 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
5 populārākie grīdas segumi mājoklī: kā neapmaldīties piedāvājumā?
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Valstij ir nospļauties! Dēls, pērkot ģimenes māju, neiesniedza vienu “papīru” un, samaksā četras reizes lielāku nodevu!” Lasītāja sašutusi par likumdošanu 81
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kas notiek, ja tiek ignorētas VID vēstules? Stāsta VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Borance 18
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu valodā dziedošajam japānim Masaki Nakagava notikusi nelaime 27
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Pirmo reizi vēsturē karaliene Elizabete II un viņas vīrs princis Filips tiks “izšķirti”
5 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Datus no manavakcina.lv neesam saņēmuši, visus apzvanām paši,” ģimenes ārsts atklāj, kā patiesībā notiek vakcinēšana 24
6 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad jāsēj skābenītes? 1
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kārumniekiem, kuru vājība ir siers: 8 ēdienu receptes ar sieru 2
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
5 lietas, kas jāzina katram par sulu tecināšanu: kad un kā?
1 diena
Raivis Šveicars
Ziņas
Kas jāzina nodokļu maksātājiem, lai pareizi pievienotu čekus lietotnē “Attaisnotie izdevumi”? 11
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Saindēties gluži nevar, bet ēst nevajadzētu. Kāpēc kartupeļi kļūst zaļģani? 2
2 dienas
AD
Anita Daukšte
Stāsti
Santa Cine vada restorānu un divas viesnīcas Kuldīgā: izturēt palīdz kurzemnieces spīts un valsts atbalsts 7
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Nosauc novadus, kuri vairs neatbilst “drošās skolas” principam
23 minūtes
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
Gatavojamies nākotnes profesijām! Līdz 2025. gadam pusei no visiem šā brīža strādājošajiem vajadzēs pārkvalificēties 5
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kļūs krietni aukstāks un snigs. Laika prognoze ceturtdienai
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Sauka: “Kad būs pavisam sūd*gi, Latvija saņemsies un būs Covid-19 veiksmes stāsts. Atceraties 2008. gadu?” 13
2 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Necilvēki tiesas zālē likuši apcietināt slimu, traumētu cilvēku un izmežģītai pēdai nav uzlikuši ne kompresi! Egila Līcīša feļetons 14
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Pirmo reizi vēsturē karaliene Elizabete II un viņas vīrs princis Filips tiks “izšķirti”
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Dabu ir grūti prognozēt.” Pļaviņu pasargāšanai no plūdiem apsver ledus spridzināšanu
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Otrdien Latvijā reģistrēti 919 jauni Covid-19 gadījumi. Viens no 16 mirušajiem bijis vecumā no 30 līdz 39 gadiem 9
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu valodā dziedošajam japānim Masaki Nakagava notikusi nelaime 27
1 diena
LE
LETA
Kokteilis
Eiropa ir saņēmusi atbildi! “Eirovīzijas” organizatori paziņo, kā šogad norisināsies dziesmu konkurss 13
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Kas notiek, ja tiek ignorētas VID vēstules? Stāsta VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Borance 18
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tālis, Tālavs un Marts
7 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO, FOTO. “Tas, ko jūs pateicāt, ir šokējoši!”: publicētie kadri no prinča Harija un Meganas Mārklas intervijas Opras Vinfrijas TV šova 10
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Lāsmiņa ir riktīga pa******”: par savu varoni “Limuzīnā Jāņu nakts krāsā” saka Diāna Zande 9
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ir divi varianti – izcila vai blonda!” Šuplinska atklāj, ko plāno darīt pēc ministra krēsla atstāšanas 30
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
5 lietas, kas jāzina katram par sulu tecināšanu: kad un kā?
1 diena
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Jauns auto par 10 000 eiro? Neticami, bet ir mūsdienās arī šādi auto – bez kruzuļiem un bez mājas televizoru cienīgiem ekrāniem 24
1 diena
GN
Gints Narogs
Ziņas
Sports pamazām mostas no “daļēja komas stāvokļa”, jo Covid-19 otrais vilnis ļoti smagi skāris nozari
17:03
LL
Lilija Limane
Stāsti
Plāni par spēka stacijas būvi pie Amatas ietekas Gaujā – akcionāriem sola bezmaksas gaisma uz visiem laikiem
16:58
LE
LETA
Ziņas
Nosauc novadus, kuri vairs neatbilst “drošās skolas” principam
16:47