Receptes / Saldie ēdieni

Foto: SHUTTERSTOCK
Ābolu tarte 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
Smilšu mīklai:
- 200 g kviešu miltu
- 110 g sviesta
- 50 g cukura
- šķipsniņa sāls
- 60 ml ūdens
Ābolu masai:
- āboli
- 40–50 g sviesta
- 50 g kalvadosa
- puscitrona miziņa
- kanēlis
Pagatavošana
- Bļodā sajauc miltus, cukuru, sāli, pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Ar rokām saberž irdenā masā. Tad pielej ūdeni, samīca viendabīgu mīklu, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ieliek ledusskapī.
- Gatavo tartes pildījumu: ābolus sagriež kubiņos, liek katliņā, pievieno sviestu, no puscitrona norīvētu miziņu, kanēli un kalvadosu. Uz lēnas uguns sautē aptuveni 30 minūtes.
- Tartes formu ieziež ar sviestu. Smilšu mīklu ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina formā, veidojot maliņas līdz pat apmalei. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 °C tartes pamatni cep 13–15 minūtes. Atdzesē.
- Sagatavoto ābolu masu ieklāj atdzesētā smilšu mīklas tartē, virsu noklāj ar plāni sagrieztām svaigu ābolu šķēlītēm, ko pārlej ar izkausētu sviestu, sajauktu ar cukuru. Tad plānā kārtiņā uzbārsta kanēli.
- Tarti vēlreiz liek cepeškrāsnī un cep 180 °C aptuveni 20 minūtes. Pasniedz atdzesētu.