Lēnās iedarbības mīnas 1

Lielas bažas pētniekos raisa ASV ziemeļrietumu daļā izvietotais Jeloustounas parks. Tur augsne katru gadu paceļas par vienu centimetru. Tā palēnām, bet pārliecinoši mostas gigantisku apmēru vulkāns, kura izmērs ir 80×65 kilometri! Bet šeit nav vērts meklēt kādu izteikti konisku virsotni ar krāteri. Tā dēvētie supervulkāni parasti ir teju vai nepamanāmi, jo patiesībā tā ir gigantiska magmatiskā kamera, kurā nepārtraukti ieplūst lava un uzkrājas spiediens. Jo lielāka kamera (dažādās tādās kamerās var izvietoties, piemēram, visa Ņujorka!), jo retāk tā uzsprāgst. Bet, ja nu uzsprāgst, tad pēc tā pāri paliek gigantiska bedre jeb tā dēvētā kaldera.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Viena tāda kaldera ir Toba ezers Sumatras salā, un tās izmērs ir 75×45 kilometri. Tā radusies pirms 74 000 gadu, kad no krātera izmeta 3000 kubikkilometrus izkausētu iežu. Pelni pārklāja visu Indostānas pussalu, bet temperatūra Ziemeļu puslodē pazeminājās uzreiz par 10 grādiem, kas izraisīja tobrīd ne sevišķi daudzskaitlīgās cilvēku populācijas teju vai totālu bojāeju.

Londonas ģeologu biedrības eksperti aprēķinājuši, ka tāda mēroga sprādzieni notiek vienu reizi pusmiljonā gadu. Amerikānis Maikls Rempīno salīdzinājis pēdējo – visvājāko! – šādu izvirdumu ar 1,5 kilometru diametra asteroīda nokrišanu uz Zemes. Taču, raugi, ar kosmiskajām briesmām mēs tagad vismaz izrādām gatavību cīnīties (teorētiski, proti, apšaudot asteroīdu, sašķeļot vai vismaz novirzot to no kursa), bet pret supervulkānu cilvēks ir absolūti bezspēcīgs. Un jāņem vērā, ka ar tādām savdabīgām lēnas iedarbības mīnām faktiski nosēta visa zemeslode. Zinātnieki tādus supervulkānus atklājuši arī Indijā, Dienvidāfrikā un pat Krievijas ziemeļos. Tāpat arī Neapoles apkaimē sākusi pacelties zemes virsma. Taču, iespējams mums par laimi, šajā apvidū tāds vulkāns pēdējo reizi sprādzis pirms 39 000 gadu, tāpēc varam būt droši, ka mūsu paaudze tamlīdzīgu uguņošanu neredzēs pati savām acīm. Savukārt jau minētais Jeloustounas supervulkāns gan pēdējo reizi “gājis pa gaisu” pirms 630 000 gadu, tāpēc daudz kas liecina, ka jau tuvojas kārtējais sprādziens.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.