Foto: Mārīte Gailīte

Šopavasar vairākas jaunas galda biešu šķirnes. Ceļvedis sakņaugu klāstā 1

Zemniekiem svarīga šķirnes izturība

RAKSTA REDAKTORS
“Jūs tur tajā valdībā esat nojūgušies?” Valdība par tautas naudu reklamē sevi komercmedijos 19
Zeme ir nolemta bojāejai: atklāts, kad un kāds būs pasaules gals
Veselam
Antivakseri tagad dziļi nožēlo?! Pētījumā atklāta sensacionāla informācija par Covid-19 vakcīnām 8
Lasīt citas ziņas


Pēdējo piecu gadu laikā kopējā biešu pla­tība Latvijā ir stabilizējusies – ar hibrīdajām bietēm apsētās platības palielinās, bet brīvās apputes šķirnes audzē arvien mazāk. Liela daļa galda biešu tiek audzēta pārstrādei, sak­nes pārdod arī kaimiņvalstu pārstrādātājiem vai pārpircējiem, raksta žurnāls “Agro Tops”.

Kaut gan Baltijas valstīs populārākais biešu pārstrādes veids ir mari­nēšana, bietes mēdz pārstrādāt, ne tikai mari­nējot vai vārot, no tām spiež arī sulu (zināt­niski pierādīts, ka biešu sulai piemīt muskuļu darbības veicinoša spēja, to pat var nosaukt par dabisko dopingu bez negatīvām sekām). Ārzemēs biešu sulu izmanto arī kā pārtikas krāsvielu mērcēm, marmelādēm, želejām un pat kā tinti speciālajos printeros, ar kuriem apdrukā citrusaugļus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zemnieki arvien vairāk pievērš uzmanību ne tikai kopražai, bet arī ražas kvalitātei un uzglabāšanas spējām. Samazinoties pieejamo augu aizsardzības līdzekļu klāstam, arvien svarīgāka kļūst šķirnes izturība pret slimībām un kaitēkļiem. To visu ņem vērā gan selekcionāri, gan sēklu tirgotāji, piedāvājot jaunajā sezonā vairākus, līdz šim maz pazīstamus hibrīdus. Firmu “Rijk Zwaan”, “Bejo” un “Sakata” piedāvājumā šopava­sar ir vairākas jaunas šķirnes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.