Foto – Ilze Pētersone
Foto – Ilze Pētersone
Stirnāžu trofeju stends neizcēlās ar skaitu, taču to kvalitāti eksperts J. Baumanis vērtē atzinīgi.

Kāda ir vēlamā dzimumu proporcija? 0


Tie nav mani novērojumi, bet literatūrā atrodamas atziņas – dabā, cilvēku neietekmētās vai mazāk ietekmētās populācijās dzimumu struktūra ir viens pret vienu – viens āzis uz vienu kazu. Protams, ka lielāks, spēcīgāks buks riesta laikā apleks vairākas kazas un jaunie nemaz netiks klāt. Bet, ja mums uz vienu buku ir trīs līdz četras kazas, tad arī visšvakākais un knapākais āzītis tiks kazām klāt un sekos ne tik labas kvalitātes pēcnācēji, kā mums gribētos. Arī dzīvnieku pasaulē jābūt konkurencei, taču mēs, mednieki, ar nepareizu medīšanu to izjaucam un radām iespēju nīkuļiem ne tikai izdzīvot, bet piedalīties arī vairošanās priekos, kas dabiskas konkurences apstākļos nebūtu iespējams.

Reklāma
Reklāma

Kā tas izskatās ciparos?

Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Lasīt citas ziņas

Ja konkrētā iecirknī medību kolektīvam piešķir limitu desmit stirnu āžiem un piecpadsmit kazām un kazlēniem, bet mednieki izlemj, ka no kazām un kazlēniem grib medīt tikai pusi, tad arī no āžiem jāmedī puse, nevis jānogulda visi desmit.

Kā vajadzētu plānot stirnāžu nomedīšanu pēc vecuma?

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja klubam piešķirti desmit medījami buki, vismaz trīs vai četri jānomedī gadu veci dzīvnieki ar pirmajiem radziņiem, kad visvieglāk noteikt viņu kvalitāti. Lielie, spēcīgie arī varētu būt trīs līdz četri, un pa vidu kritīs arī kādi vidēja vecuma. Ar stirnāžiem nav tik ļoti jācenšas kā ar briežiem, lai nenomedītu gadu par agru, te svarīgāk, ka trešo daļu mēģinām nomedīt jaunos dzīvniekus ar pirmajiem radziņiem vasaras sākumā un atlikušos – vasaras laikā vai pēc riesta.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.