
Zinātniskais institūts “Bior” veido Baltijā modernāko zivju pētniecības centru 0
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” realizē institūta izstrādāto un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīto projektu “Zinātniskā institūta BIOR pētniecības resursu koncentrēšana un institucionālās kapacitātes stiprināšana”.
Kā informē institūta pārstāvji, projekta mērķis ir paaugstināt pētniecisko kapacitāti, veikt resursu koncentrāciju un pētniecības infrastruktūras modernizāciju.
Projekta kopējās plānotās izmaksas 6,5 miljoni eiro, no kā ERAF finansējums ir 5,2 miljoni eiro.
Kā norāda “BIOR” direktors Aivars Bērziņš, ar Baltijas modernākā zivju resursu pētniecības centra izveidi Latvija nostiprinās vadošās pozīcijas Baltijā, vienlaikus sniedzot ieguldījumu viedo specializāciju jomās un starptautiskā konkurētspējā ilgtermiņā.
“Projekta realizācija sākta 2017.gada nogalē, attīstot divus segmentus – ēkas projektēšanu un unikālu iekārtu, kā piemēram augstas izšķirtspējas Furjē transformācijas jonu ciklotrona rezonanses masspektrometra iegādi. Jaunizveidotais centrs darbību sāks 2020. gada nogalē. Zinātnes attīstība, inovācijas un zinātniskā ekspertīze būs institūta izcilības kritēriji. Institūtam jāizstrādā zinātniskās metodes, kuras vēlas savā darbībā ieviest citi,” norādīja Bēŗziņš.
Viņš arī atzina, ka pēdējo gadu laikā institūts ir parādījis sevi kā vadošo Baltijas valstu zinātnisko laboratoriju pārtikas nekaitīguma un dzīvnieku infekcijas slimību jomā ar lielu potenciālu pārtikas drošības, dzīvnieku infekcijas slimību, zivju resursu un akvakultūras pētniecībā.
Zinātnisko ekspertīžu kompetences palielināšana ļāvusi ievērojami paplašināt institūta BIOR sadarbības spektru Zemkopības ministrijas, Vides un reģionālās attīstības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas kompetenču jomās, rodot risinājumus, kā nepieļaut pārtikas piesārņošanu, kā saglabāt “vides veselību”. Tāpat arī sākta Infekciju ierosinātāju gēnu bankas izveide, lai cīnītos pret visu dzīvnieku infekcijas slimībām.
“BIOR” direktors arī informēja, ka patlaban institūts izvērš darbu jaunos virzienos – vides un sabiedrības veselības jomās. Sadarbībā ar Veselības ministriju tiek sākts pētījums par sāls un joda patēriņu Latvijas iedzīvotājiem. Pētījums ilgs divus gadus un tā laikā tiks veikta ne tikai pārtikas patēriņa izvērtēšana, bet arī joda noteikšana Latvijā pieejamajos sāls paraugos. Pētījuma rezultāti ļaus pirmo reizi Latvijā novērtēt patieso sāls patēriņu, kā arī uzlabot uztura politiku. Respondentu skaits no dažādām vecuma un sociālajām grupām sasniegs 1000 dalībniekus. Šādi pētījumi plaši tiek praktizēti Ziemeļvalstīs, kļūstot par pamatu konkrētām uztura politikām.
Kā ziņots, “BIOR” uzdevums ir rūpēties par sabiedrības un dzīvnieku veselību, pārtikas un vides kvalitāti, zivju un citu ūdens bioloģisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, nodrošinot starptautiskiem standartiem atbilstošu pētniecisko darbību, veicot kvalitatīvu zinātnisko ekspertīzi un laboratoriskos izmeklējumus, sniedzot pakalpojumus starptautiskā mērogā. Institūtā strādā vairāk nekā 400 darbinieki, to skaitā zinātnieki, pētnieki, laboratoriju speciālisti, zivkopji u.c.