Foto – LETA

Svinēs Ivara Selecka 80 gadus un paziņos Lielā Kristapa mūža balvas laureātu 0

Dokumentālistam Ivaram Seleckim 22. septembrī apritēs 80 gadu, un šajā dienā Latvijas Kinematogrāfistu savienība kinoteātra “Splendid Palace” godinās jubilāru, atklājot foto izstādi “Ivars Seleckis un viņa komanda”, kā arī piedāvās kino izlasi, vēsta LKS pārstāve Ieva Romanova.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Tāpat 22. septembra sarīkojumā plkst. 18 turpat kinoteātrī “Splendid Palace” Lielais Kristaps paziņos, kas saņems Balvu par Mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā. “Varam nojaust, ka balvai šogad nominēts Ivars Seleckis, bet gan jubilāru, gan klātesošos gaida kāds pārsteigums,” sola Romanova.

Vakarā programmā tiks demonstrētas dokumentālā filma “Ceļamaize” (1963, rež. Aivars Freimanis, operators Ivars Seleckis), ko pavadīs stāsts par filmas nolikšanu “cenzūras plauktā”, režisora paša izveidota filmu fragmentu kompilācija un jaunākais darbs – kinonovele “Ķīpsalā”, kas tapusi Rīga – 2014 programmas Force majore almanaha “Pāri ceļiem un upei” ietvaros. Pasākuma vadītājs kinozinātnieks Agris Redovičs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Foto izstādē būs redzamas dokumentālas fotogrāfijas no Rīgas Kinomuzeja, Rīgas Kinostudijas un režisora personīgajiem arhīviem, kas attaino dokumentālā kino uzņemšanu un autorus. Izstāde būs apskatāma līdz 15. oktobrim.

Ivars Seleckis ir viens no spilgtākajiem latviešu kino dokumentālistiem un ierindojies dzīvo klasiķu kārtā. Viņa filmas ir augsti novērtētas starptautiskos kino festivālos. Tās ieguvušas pasaulē nozīmīgākās dokumentālā kino balvas – Roberta Flaerti un Aivora Īvensa vārdā nosauktās, kā arī Eiropas Kino akadēmijas balvu Felikss 1990. gadā – par Eiropas labāko dokumentālo filmu “Šķērsiela” un daudzas citas.

Unikāli, ka meistars savā cienījamā vecumā turpina aktīvi strādāt. 2013. gadā bija pirmizrāde vairāku gadu garumā tapušajai filmai “Kapitālisms Šķēsielā”, šogad 3. septembrī bija jaunākā darba pirmizrāde – kinonovele “Ķīpsalā”, kas tapusi Rīga 2014 programmas Force majore almanaha “Pāri ceļiem un upei” ietvaros.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.