Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
16. decembris, 2012
Drukāt

Aromātiska mīkla

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Lielākoties piparkūku mīkla ir ilgi jāmīca, lai iegūtu vajadzīgo konsistenci un iznāktu patiešām gards cepiens. Mēs piedāvājam recepti, kā mīklu var pagatavot pat bērns. Kā to dara, rāda piecgadīgā Amanda.

 

Recepte:

(sanāk 1 kg mīklas)

• 180 g sviesta,

• 480 g miltu,

• 300 g brūnā, karamelizētā cukura,

• 100 g kartupeļu miltu (ciete),

• 100 ml ūdens,

• 1 ēdamkarote citrona sulas,

• 1 ēdamkarote medus,

• 1 tējkarote cepamā pulvera,

• ¼ tējkarotes sodas.

Garšvielas:

• 1 tējkarote malta kanēļa,

• 1 tējkarote malta koriandra,

• 1 tējkarote malta muskatrieksta,

• ½ tējkarotes maltu krustnagliņu,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• ¼ tējkarotes malta zaļā kardamona,

• ¼ tējkarotes maltu smaržīgo piparu.

peperkoki-1

1. Lai iznāktu gardas piparkūkas, nepieciešams karamelizēt cukuru, bet šis process ir salīdzinoši piņķerīgs. Vēl gardākas tās iznāk ar karamelizēto brūno cukuru, kuru var jau gatavu iegādāties lielveikalā.

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-22. Katliņā ielej 100 ml ūdens un ieber brūno cukuru. Uz lēnas uguns maisa, kamēr cukurs izšķīdis.

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-3

3. Pievieno sviestu un uz lēnas uguns to kausē, nepārtraukti maisot. Ļoti svarīgi ir masu neuzvārīt!

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-44. Iepriekš sagatavo visas garšvielas, samaļot tās kafijas dzirnaviņās. Vislabāk vienmēr iegādāties veselas garšvielas un malt tās neilgi pirms lietošanas, tad ēteriskās eļļas nepaspēj izgarot un, piemēram, piparkūkas iznāk daudz aromātiskākas un gardākas.

 

 

 

 

 

 

peperkoki-5

5. Kad sviests izkusis, masai pieber visas garšvielas un citrona sulu.

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-66. Pievieno medu un masu rūpīgi izmaisa, līdz tā kļuvusi viendabīga.

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-7

 

7. Kviešu miltiem pievieno kartupeļu miltus un samaisa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-88. Maisījumam pieliek cepamo pulveri un sodu.

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-9

9. Pēc tam šo miltu maisījumu pieber brūnajai, kārdinoši smaržojošajai masai.

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-1010. Kārtīgi izmaisa – mīkla nav jāmīca, visas sastāvdaļas ideāli sajaucas, veidojot viendabīgu masu. Tas nekas, ka sākumā mīkla šķiet par mīkstu: kad tā pastāv, kļūst ievērojami cietāka. Ja vēl pievienosiet miltus, pēc tam šo akmenscieto masu vairs nevarēsiet ne izmīcīt, ne izrullēt.

 

 

 

 

 

 

peperkoki-11

11. Mīklu ietin pārtikas plēvē un noliek uz 2 – 3 stundām ledusskapī atdzesēties.

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-1212. Pirms izmanto šo mīklu, tā jāizņem no ledusskapja un jāatstāj virtuvē pāris stundas sasilt, tad izmīca, līdz kļūst elastīga – kā jau visas piparkūku mīklas. Ideāli, ja mīkla var pastāvēt ledusskapī vienu – divas nedēļas, tad tā nobriest, piparkūkas ir aromātiskākas un gardākas, bet cept var arī pēc 3 stundām.

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-13

13. Izrullē mīklu, formiņās izspiež piparkūku un cep +160 grādos aptuveni 10 minūtes (cepšanas laiks var mainīties atkarībā no tā, cik plāni izrullēta mīkla).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-1414. Pagatavo piparkūku glazūru, saputojot vienu olas baltumu ar 300 gramiem pūdercukura un pievienojot pusi tējkarotes citrona sulas. Ja vēlas rozā toni, citrona sulas vietā izmanto biešu vai ķiršu sulu, ja bēšu toni – burkānu sulu. Masu sapilda konditorejas maisiņā vai spricē.

 

 

 

 

 

 

 

 

peperkoki-15

15. Dekorē piparkūkas, ļaujot vaļu fantāzijai. Bērni parasti aizraujas un pagatavo patiešām greznas!

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+