Mobilā versija
Brīdinājums +4.9°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
23. aprīlis, 2012
Drukāt

Aromātiskais fenhelis. Ko labu dot un ko no tā gatavot

fenhelis

Fenheļa sakne ir aromātisks un salds dārzenis, kuru lieliski var izmantot siltajos ēdienos, tā dažādojot jau pierastās garšas un pagatavojot veselīgu maltīti, jo fenhelis lieliski uzlabo gremošanu. Sakni var izaudzēt dārzā vai iegādāties lielveikalos, pašlaik tās it visur ir nopērkamas. Piedāvājam vairākas gardas receptes!

 

 

Cepts 
cepts_fenhelis4

2 fenheļa saknes,

40 ml olīveļļas,

2 ēdamkarotes rīvmaizes,

½ tējkarotes sāls,

½ tējkarotes maltu melno piparu.

Fenheļa sakni nomazgā, noņem ārējās lapas, nogriež kātus un lapiņas (tos pēc tam var pievienot mērcēs un zupās). Katru fenheli sagriež 4 – 6 daļās. Pēc tam platā pannā uzsilda olīveļļu, ieliek saknes gabaliņus, uzber sāli un maltus melnos piparus un pārsedz ar vāku. Pēc 2 – 3 minūtēm apgriež uz otru pusi, uzliek vāku un vēl sautē tikpat ilgi. Tad noņem vāku, palielina uguni un apcep gabaliņus, līdz tie iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Cepšanas beigās fenheli apkaisa ar rīvmaizi, visu samaisa un pēc minūtes izslēdz uguni. Fenheli pasniedz karstu vai aukstu ar mazajiem tomātiem un svaigiem zaļumiem.

 

Ar apelsīniem

fenhelis_apelsinuu_meercee2 lielas fenheļa saknes,

3 apelsīni,

400 ml sakņu buljona,

25 grami sviesta,

25 grami kviešu miltu,

½ – 1 tējkarote sāls,

½ tējkarotes maltu melno piparu,

2 ēdamkarotes mandeļu vai dateļu.

Izspiež sulu no diviem apelsīniem. Uzmanīgi nogriež trešajam apelsīnam plānu miziņu (lai tikpat kā nav mizas baltās daļas, jo tā ir rūgtena), attīra to un sagriež smalkās šķēlītēs. Apelsīnu sadala daiviņās.

Fenheļa saknēm nogriež zaļos izaugumus un lapiņas, sadala katru sakni 6 – 8 daļās. Uzkarsē pannu, saliek tajā fenheļa saknes, pārlej ar buljonu un apelsīnu sulu. Uzvāra uz straujas uguns un tad uz lēnas sutina 15 minūtes. Pievieno apelsīna miziņas un vēl gatavo 5 – 6 minūtes vai kamēr tās kļūst mīkstas. Tad nolej šķidrumu un ieliek fenheli šķīvī kopā ar apelsīnu miziņām, bet šķidrumu neizlej.

Uz pannas izkausē sviestu, pievieno miltus, maisa, līdz veidojas viendabīga masa un pamazām pievieno no fenheļa saknēm nolieto šķidrumu, nepārtraukti maisot, kamēr nedaudz sabiezē. Pārlej gatavajām fenheļa saknēm, rotā ar apelsīniem un sakapātām mandelēm vai datelēm.

 

Kartupeļu biezzupa
biezzupa

1 liela fenheļa sakne,

0,5 kg kartupeļu,

1 litrs dārzeņu buljona,

2 sīpoli,

25 grami sviesta,

2 ķiploka daiviņas,

1 tējkarote sāls,

½ tējkarotes ķimeņu sēklu,

2 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu,

½ tējkarotes maltu melno piparu,

4 ēdamkarotes jogurta bez piedevām vai olīveļļa (garnēšanai).

Uz pannas izkausē sviestu, pievieno sagrieztus sīpolus, sīki sakapātus ķiplokus un pusi no sāls. Cep, kamēr kļūst mīksti. Pēc tam pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, fenheļa zaļumus, kurus nogriež no sakneņa, ķimeņu sēklas un atlikušo sāli. Gatavo aptuveni 5 minūtes, tad pievieno dārzeņu buljonu. Visu vāra līdz gatavībai, beigām pievienojot sasmalcinātos zaļumus un garšvielas.

Lai pagatavotu biezzupu, ļauj atdzist un blenderī sakuļ putriņā. Uzsilda un saliek traukos pasniegšanai. Ieliek katrā šķīvī karoti ar jogurtu vai pārslaka ar olīveļļu un pasniedz kopā ar sausiņiem, karstmaizītēm vai franču baltmaizi.

 

Sacepums ar sieru

fenhelja_sacepums21 fenheļa sakne,

150 g makaronu,

100 ml saldā krējuma,

100 g kvalitatīvas desas,

0,5 l piena,

150 g Krievijas siera,

3 ēdamkarotes kviešu miltu,

3 ēdamkarotes sviesta,

2 ēdamkarotes augu eļļas,

½ tējkarotes maltu melno piparu,

½ – 1 tējkarote sāls,

šķipsniņa malta muskat­rieksta.

Novāra makaronus, līdz tie mīksti, bet ne izjukuši. Sarīvē sieru, fenheļa sakni nomazgā un sagriež gabaliņos. Pannā uzkarsē sviestu, pievieno miltus un apcep aptuveni 2 minūtes. Tad pielej pienu, maisot cep 4 minūtes, pievieno pusi no receptē dotā sāls daudzuma, maltus melnos piparus un muskatriekstu. Citā pannā uzkarsē eļļu, apcep gabaliņos sagrieztu fenheļa sakni, pievieno sāli un saldo krējumu. Cep 5 minūtes. Tad visu sajauc, pievieno sarīvētu sieru, izvārītos makaronus un sagriezto desu, samaisa, liek pannā un cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes +180 °C temperatūrā.

 

 

Uzziņa

• Fenhelis ir dažādu mums pierastu augu mistrojums – tam ir balta, nedaudz sīpolam līdzīga sakne, kāti gandrīz kā selerijām, bet lapas – kā dillēm.

• Svaiga fenheļa sakne ir kraukšķīga, ar selerijai līdzīgu struktūru (ne tik cieta) un izteikti saldu garšu, kura paliek maigāka un vēl saldāka, kad sakni novāra.

• Fenheļa lapām un saknei ir patīkama garša un smarža – tāds kā diļļu un anīsa krustojums (kam nepatīk anīsa garša, var mierināt, ka fenhelī tā nav tik izteikta, lai ēdienu padarītu nebaudāmu!).

• Kad veikalā iegādājaties fenheļa skani, izvēlieties to, kurai bumbulis ir balts, kāti stingri un lapiņas zaļas, nevis dzeltenas.

• Fenheļa sakni var izmantot sautējumos, sacepumos ar sieru, salātos, zupās, labi sader ar zivs ēdieniem. Fenheļa lapiņas izmato kā garšaugu – dekorē mērces, zupas, pārkaisa zivis.

• Fenheļa sēklas uzlabo gremošanu, tās ir labs atkrēpojošs līdzeklis bronhu un plaušu slimību gadījumos, Indijas virtuvē sēklas plaši lieto dažādos dārzeņu ēdienos, gatavo garšaugu tējas.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+