Praktiski
Receptes

Biezpiena plātsmaize ar drumstalām 16

Foto-Anda Krauze

Sastāvdaļas mīklai
• 400 g kviešu miltu
• 200 g sviesta
• 1 glāze piena
• puspaciņa svaigā rauga
• 2 ēdamkarotes cukura
• sāls pēc garšas

Virskārtai
• 200–300 g biezpiena
• 2 olas
• 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
• žāvētas upenes un cidonijas
• skābais krējums
• kanēlis
• cukurs

Drumstalām
• milti
• sviests
• cukurs

Pagatavošana.
Mīklu plāni izspaida uz pannas. Pārklāj biezpiena masu. To pagatavo, biezpienam pievienojot 1 olu, ēdamkaroti kartupeļu cietes, žāvētas upenes un cidonijas. Pārlej skābo krējumu, kas sakults ar olu. Uzbārsta kanēli un cukuru, nobeigumā uzdrupina drumstalas (tās pagatavo, sajaucot miltus ar sviestu un cukuru).

Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādos 20–30 minūtes.

PADOMI

• Parastā cukura vietā vari izmantot brūno cukuru – tas dos intensīvāku garšu.

• Plātsmaizei izvēlas labi kūstošu (trekno) sieru un rīvē uz rupjās rīves.

• Vislabāk plātsmaizi ēst atdzesētu. Saldo plātsmaizi var papildināt ar putukrējumu un saldējumu.

Kolēģe Inta Vilcāne ir atradusi ļoti labu plātsmaizes mīklas recepti, ko viņa dēvē par ātro rauga mīklu. Lai to pagatavotu, vajadzēs kviešu miltus, sviestu, pienu, svaigo raugu, cukuru un sāli. Raugu sajauc ar cukuru. Pienu ielej traukā, pievieno sviestu un sāli un karsē (bet nevāra!) uz lēnas uguns, kamēr izkūst sviests. Kad piens ar sviestu gandrīz atdzisis, bet vēl silts, pievieno raugu ar cukuru un miltus. Visu labi samīca un uz 20 minūtēm ievieto ledusskapī.

LA.lv