Mobilā versija
Brīdinājums -2.0°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
17. jūnijs, 2013
Drukāt

Garšīgas un sātīgas JĀŅU uzkodas no dažādu šķirņu sieriem

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze

Protams, ka svētkos ķimeņu sieru neviens cits nevar izkonkurēt. Bet, lai cienasts būtu daudzveidīgāks, no citu šķirņu sieriem var pagatavot garšīgas un sātīgas uzkodas.

 

Siers ir viens no vērtīgākajiem pārtikas produktiem. Tas ir bagāts ar kalciju, olbaltumvielām, minerālvielām, vitamīniem un citām cilvēkam vitāli nepieciešamām vielām. Lai stiprinātu imunitāti, uzlabotu vielmaiņu un smadzeņu darbību, dienā vēlams apēst vismaz 100 gramus. Pateicoties taukiem un olbaltumvielām (nogatavināšanas laikā tās kļūst šķīstošas un tāpēc gandrīz pilnīgi uzsūcas organismā), šis piena produkts rada augstu sāta sajūtu.

“Siera kluba” prezidente Vanda Davidanova zina teikt, ka Latvijā ražo ap 70 siera šķirņu. Cienījami, bet maz, ja salīdzinājumam min Franciju, kas var lepoties ar vismaz 500 šķirnēm.

– Tik lielu šķirņu daudzveidību nodrošina mazie lauku ražotāji. Bijām pie kādas zemnieces, kura no piena, ko izslauc no 35 govīm, gatavo 16 šķirņu sierus, – stāsta V. Davidanova. – Arī mūsu zemnieku saimniecības un individuālie ražotāji piedāvā no kazas piena un govs piena sietus. Saražotā apjoma ziņā viņi nevar konkurēt ar lielražotājiem, taču spēj piedāvāt ar interesantu garšu un sastāvdaļām bagātinātus sierus.

Nesen kādā aptaujā, noskaidrojot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāju siera lietošanas paradumus, secināts, ka pie mums pirktākie, tātad iecienītākie ir šādi seši šī piena produkta veidi: Krievijas siers, Holandes siers, siers Mozzarella, kausētie sieri, siers ar pelējumu Dor Blue, kā arī Talsu ritulis.

Parasti siera šķēli liekam uz sviestmaizes un apēdam, piedzerot kafiju vai tēju. Bet var arī pamēģināt to kopā ar upeņu, zemeņu vai kādu citu ievārījumu. Siers ir neizstrūkstoša picas sastāvdaļa, to izmanto, gatavojot lazanju, ar to pilda gaļu, zivis, pievieno salātiem un krēmzupām. Ar alu sader kūpinātie sieri (Mālpils kūpinātais, siera virvītes, siera pirkstiņi), puscietie (Krievijas, Holandes, Ugličas, Trikantālers, Baltais) un mīkstie (Ķimeņu, Muižas siers ar sīpoliem, Brinza, Mālpils siers ar ķimenēm, Kazdangas siers ar ķimenēm). Pielietojums ir plašs.

Bet ko iespējams pagatavot no A/s “Talsu piensaimnieks” ražotajiem Talsu ritulis, Ritulis ar zaļumiem, Sarkanais ritulis (ar pikantu garšvielu buķeti) un Dzeltenais ritulis, rāda un stāsta “Index Cafe” pavāre Astrīda Čeppe.

 

Vistas gaļas, siera un zaļumu bumbiņas
sierri_6190

Sastāvdaļas:

• 400 g maltas vistas filejas,

• 200 g siera Talsu ritulis (vai kāds cits),

• 100 – 150 g kokosriekstu piena,

• saldā čili mērce,

• koriandrs,

• pētersīļi,

• baziliks,

• ingvers,

• čili,

• sāls.

 

Kā gatavot?

Vistas fileju samaļ, pievieno sarīvētu sieru, kokosriekstu pienu, saldo čili mērci, smalki sagrieztu koriandru, pētersīļus, baziliku, čili un sarīvētu ingveru, pieber sāli un sajauc. No iegūtās masas veļ bumbiņas, liek nelielās veidnītēs un cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 10 – 15 minūtes.

Bumbiņas var spraust uz iesmiņa, starp tām liekot dārzeņus, var pasniegt kā piedevu salātiem vai ēst kā vieglu uzkodu.

 

Marinēts siers

sierri_6219Sastāvdaļas:

 • Siers (Krievijas, Holandes, Mālpils vai Talsu ritulis),

• baziliks,

• timiāns,

• rukola,

• ķiploki,

• čili,

• valrieksti,

• citrona sula,

• olīvas bez kauliņiem,

• sojas mērce,

• olīveļļa,

• pipari,

• sāls.

 

Kā gatavot?

Lai pagatavotu marinādi, baziliku, timiānu, rukolu, ķiplokus, čili un valriekstus sablendē, pievieno citrona sulu, sojas mērci, olīveļļu, piparus, sāli un olīvas bez kauliņiem. Sieru sagriež nelielos gabaliņos, liek stikla burciņā ar vāku, uzlej marinādi un notur dienu vai divas.

Marinēto sieru var pievienot salātiem vai ēst vienu pašu, bet marinādi izmantot salātu mērcei.

 

Siera plate
sierri_6200

 

Kā gatavot?

Uz šķīvja kārto dažādu šķirņu sieru kopā ar ogām – zemenēm, avenēm un kazenēm. Var papildināt ar sāļām piedevām – marinētiem pipargurķīšiem, mazsālītiem gurķīšiem, olīvām, marinētiem šampinjoniem un kūpinātu gaļiņu.

 

Siera uzkoda pie alus

sierri_6236Sastāvdaļas:

 • Siera picas mīkla,

• asā tomātu mērce,

• rīvēts siers,

• ķiploki.

 

Kā gatavot?

Siera picas mīklu izveltnē, noziež ar tomātu mērci, uzbārsta sarīvētu sieru un uzspiež ķiploku. Mīklu sarullē, sagriež šķēlītēs un veido nelielas maizītes. Cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā.

 

 

Šķiņķī ietīta asinsdesa ar spinātiem, zaļajām salātu lapām un marinētu sieru
sierri_6272

Sastāvdaļas:

 • Asinsdesa,

• Itālijā ražots šķiņķis,

• zaļo salātu lapas,

• spināti,

• marinēts siers,

• karamelizēti ķirši (svaigi saldēti),

• granātābola sēkliņas,

• marināde.

 

Kā gatavot?

Asinsdesu sagriež ripiņās, novelk ādiņu, ietin plānās šķiņķa šķēlītēs un cepeškrāsnī viegli apcep. Uz šķīvja kārto spinātu un zaļo salātu lapas, uz tām – apceptās asinsdesas ripiņas, kas ietītas šķiņķī, marinētu sieru, cukurā karamelizētus ķiršus bez kauliņiem. Uzbārsta granātābola sēkliņas, pārlej garš­augu un zaļumu marinādi, kas ņemta no marinētā siera.

 

Siera pica ar brokoļiem un papriku

sierri_6230Sastāvdaļas:

 • 200 ml paniņu,

• 2 ēdamkarotes ūdens,

• 200 – 250 g kviešu miltu,

• 2 – 3 ēdamkarotes olīveļļas,

• diedzēti graudi,

• valrieksti,

• svaigs rozmarīns,

• 30 g rauga,

• siers,

• cukurs,

• sāls (ja vēlas, var izmantot piedevas Picu mīklai),

• skābais krējums,

• brokoļi,

• tomāti,

• cukini,

• ķiploki.

 

Kā gatavot?

Raugam pievieno pāris ēdamkarotes silta ūdens, samaisa. Paniņās iesijā miltus, pievieno raugu, olīveļļu, diedzētus graudus, sarīvētu sieru, smalki sakapātu rozmarīnu, valriekstus, cukuru un sāli. Atstāj, lai uzrūgst. (Mīklu var iemīcīt iepriekšējā vakarā, pa nakti ielikt ledusskapja saldētavā, nākamajā dienā atlaidināt un cept picu.)

Mīklu izveltnē, liek uz cepešpannas, uz kuras izklāts cepamais papīrs. Noziež ar skābo krējumu, kam pievienoti sasmalcināti ķiploki. Tad kārto plānās ripiņās sagrieztu cukini, brokoļu rozītes un tomātu ripiņas. Uzbārsta sarīvētu Rituli ar zaļumiem un Sarkano rituli. Liek cepties.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+