Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
6. marts, 2013
Drukāt

Kas ir kaolīns un kur to izmanto?

kaolins12

Baltais māls ir pats tīrākais mālu saimē. Viendabīgo, no kaolinīta rūdas veidoto iezi sauc par kaolīnu, un tas radies no laukšpatiem, vizlām un citiem silikātiem. Sauss taustot šķiet taukains, sa­mitrināts kļūst plastisks ar raksturīgo māla smaržu.

 

Zinātnieki uzskata, ka kaolīna resursi pasaulē ir ap desmit miljardiem tonnu, ik gadu to iegūst ap 40 miljoniem tonnu, visvairāk — ASV, Krievijā un Čehijā. Pie mums nav sastopams. Kaolīna izmantošanai ir gara vēsture, to pielieto daudzās nozarēs, visvairāk papīra ražošanā, kur tas nepieciešams produkcijas spīdīgumam.

Kaolīna vārds visbiežāk asociējas Ķīnu, kur Jau 2000 gadus p.m.ē. baltā māla putekļi esot izmantoti kultūraugu aizsardzībai pret slimībām un kaitēkļiem. Mūsdienās šim nolūkam radīti kaolīna aerosoli, kuri pazīstami tradicionālajā un it īpaši bioloģiskajā lauksaimniecībā, augļu un dārzeņu audzēšanā. Tie ir visai efektīvi, jo veido uz augu virsmām atstarojošu, baltu plēvi, kas uzlabo fotosintēzi, samazina siltuma stresu un slimību un kaitēkļu nodarīto postu.

Kaolīns ir arī ķīniešu brīnuma porcelāna komponents. Porcelāns ir blīva, balta, plānā slānī gaismas caurlaidīga masa, kas sastāv no šī augstvērtīgā māla, kvarca smiltīm un laukšpata.

Pirmie eiropieši, kas iepazina porcelānu, bija portugāļi, vēlāk uz Ķīnu devās arī holandieši, dāņi un angļi. Kad porcelāna ražošana tā dzimtenē nespēja apmierināt milzīgo pieprasījumu, holandieši līdzīgus priekšmetus pasūtīja Japānas cepļos, bet arī to mazās jaudas nespēja piepildīt tirgu, un viņi sāka porcelānu ražot pašu mājās, slavenajās Delftas porcelāna manufaktūrās imitējot Austrumu izstrādājumus. Laika gaitā ķīniešu, japāņu un holandiešu ražotāji ietekmēja cits citu, tomēr katrai ražošanai aizvien ir īpašas receptes. Japānā, piemēram, izmanto ekoloģiski tīras izejvielas no Indonēzijas, Šrilankas un Filipīnām, turklāt pusi no porcelāna sastāva veido smalki malta un dedzināta lielo ragulopu kaulu masa. Pašas smalkākās izejvielas un gatavošanas procesa nianses joprojām ir noslēpums.

Rupjāks un lētāks porcelāna variants ir fajanss, no kura izgatavo virtuves traukus, elektroizolāciju un santehniku.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+