Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
9. jūlijs, 2014
Drukāt

Ķiršu ievārījums. Saimnieces Dzidras Tilkas recepte (5)

Foto - FotoliaFoto - Fotolia

Ievārījums iegūst īpatnēju garšu, ja tam pievieno ķiršu kauliņu novārījumu. No ķiršiem izņemtos kauliņus uz tīra gluda dēļa ar āmuru sašķaida, ieber katlā, aplej ar nelielu ūdens daudzumu un vāra 10 minūtes. Novārījumu pielej ķiršu sulai, izšķīdina cukuru un uzvāra. Karstā sīrupā ieber ķiršus un vāra, kamēr ievārījums gatavs. Karstu iepilda burkās un aizvāko.

Ķiršu ievārījumu labāk vārīt no skābajiem ķiršiem.

Pagatavošana

Uz 1 kg ķiršu ņem 1,2–1,5 kg cukura. Ķiršus apber ar apmēram pusi vajadzīgā cukura. Pēc 3–4 stundām no ķiršiem būs atdalījusies sula.

Sulu salej katlā, pieber atlikušo cukuru un vāra. Tad sīrupā ieber ķiršus un vāra uz lēnas uguns 20–30 minūtes. Ja ievārījumu grib biezāku,
vāra 30 minūtes un ilgāk. Ķiršus nedrīkst vārīt ilgāk par 50–60 minūtēm, jo tad ievārījums zaudē skaisto, tumši sarkano krāsu un kļūst
brūngans.

Ievārījumu pilda burkās un aizvāko tāpat kā zemeņu vai aveņu ievārījumu.

Ja ķiršus vāra ar kauliņiem, vispirms gatavo cukura sīrupu: 1 litrā ūdens izšķīdina 1,5–1,8 kg cukura, iegūst apmēram 2 litrus sīrupa. Katram
kilogramam ķiršu vajadzīgs 1 litrs sīrupa.

Nomazgātos ķiršus un sīrupu liek katlā un uz lēnas uguns vāra 30–40 minūtes.

Ja gribam, lai ķiršu ievārījums būtu izskatīgāks, tas jāvāra 2 vai 3 paņēmienos ar 2–3 stundu pārtraukumu pēc katras vārīšanas.

Pārtraukumā sīrups iesūcas ķiršos, tie kļūst apaļāki un lielāki. Ievārījumu var gatavot arī no saldajiem ķiršiem, bet tas nebūs tik aromātisks un izskatīgs kā skābo ķiršu ievārījums.

Saldo ķiršu ievārījums

No saldajiem ķiršiem ievārījumu vāra bez kauliņiem.

Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus un apber ar cukuru. Uz 1 kg ķiršu ņem 800 g cukura. Pēc 12 stundām no ķiršiem izdalījušos sulu ielej
katlā un uzvāra. 1 litram sulas pievieno 10–20 g citronskābes. Verdošā sulā ieber ķiršus un lēni vāra 25–30 minūtes.

Uz 1 litru ievārījuma pieber 0,1 g vanilīna, ja iespējams, ceturtdaļu vaniļas pāksts. Verdošo ievārījumu lej burkās, aizvāko, uzglabā vēsā, sausā vietā.

Pievienot komentāru

Komentāri (5)

  1. Ar ievārījuma cukuru es vāru 2-3 min. un lieku 300 gr. uz 1 kg. Burkas gan lieku cepeškrāsnī izkarsēt 5-7 min.. Recepte ir domāta skābiem ķiršiem. Stāv ideāli 2-3 gadi pagrabā pie temperatūras 8C

  2. Trakie,neklapējiet tos kauliņus!Kas par stulbu recepti!Izlasiet vikipēdijā-ķirsu kauliņi satur ciānūdeņražskābi jeb zilskābi.Ciānūdeņradis ir stipra inde – tas iedarbojas nāvējoši pat par 0,05 g mazākās devās!Zilskābe ir atšķaidīts ciānūdeņradis.Vai tiešām ķiršu kauliņu piegarša ievārījumā ir tā vērta,lai ēstu indi!?

  3. Ļoti daudz cukura un ļoti ilgi tiek vārīts, ar dāņu ievārīja cukura, kuru atliek pielikt tikai 300 gramus uz 1 kg ogām un vārīt vajag tikai 10 min, sanāk ļļļoooti garšigs ķiršu ievārījums,,, ļoti.

  4. Es to pašu gribēju jautāt.

  5. Un kā ar zilskābi, ko satur ķiršu kauliņi?

Draugiem Facebook Twitter Google+