Mobilā versija
Brīdinājums -0.1°C
Evija, Raita, Jogita
Piektdiena, 2. decembris, 2016
22. maijs, 2014
Drukāt

Ko izvēlēties – dabiskos vai ķīmiski radītos vitamīnus? 5 farmaceites padomi

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Ar ko atšķiras dabiskie no sintētiskajiem vitamīniem?


Iveta Lapiņa-Beroza, aptieku tīkla A Aptiekas farmaceite

Pavasaris ir laiks, kad visa daba atmostas pēc ziemas miega. Atšķirībā no augu valsts, cilvēki ir aktīvi arī visu ziemas periodu, kad mazāk saņemam nepieciešamos vitamīnus dabiskā veidā. Tādēļ arī pavasarī bieži izjūtam nogurumu, kuru cenšamies kompensēt ar dažādiem vitamīniem. Taču mūžam atklāts ir jautājums – ko izvēlēties – dabiskos vai ķīmiski radītos vitamīnus. Viennozīmīgas atbildes nav. Tikai visam jāzina mērs!

Dabiskos vitamīnus mēs uzņemam ar pilnvērtīgu un sabalansētu pārtiku, kas turklāt satur dažādus papildus elementus, kā minerālvielas un fermentus, kas palīdz efektīvāk pārstrādāt un vieglāk asimilēt vitamīnus un minerālvielas mūsu organismā. Gremošanas traktā dabīgie vitamīni uzsūcas tieši tik, cik nepieciešams organismam attiecīgajā brīdī, viss liekais caur nierēm un zarnu traktu tiek izvadīts no organisma laukā.

Savukārt, sintētiskie vitamīni tiek sintezēti laboratoriskos apstākļos, parasti, tā ir viena aktīva molekula, ko organisms izmanto kā dabīgā vitamīna aizvietotāju, turklāt ir iespējama vitamīnu pārdozēšana, kas var izpausties ar gremošanas trakta traucējumiem, kā slikta dūša, vemšana. Pavisam nedaudz aptieku plauktos ir dabīgi vitamīni, kas ir iegūti, ekstrahējot tos no augu valsts.

Te gan der atcerēties, ka arī pārtikas ražotāji pievieno sintētiskos vitamīnus gataviem pārtikas produktiem, ne tikai lai papildinātu produktu uzturvielu vērtību, bet arī lai uzlabotu to krāsu vai saglabātu tos ilgāk svaigus. Šobrīd zinātnieki strādā pie jaunu lauksaimniecības kultūru radīšanas, kas saturēs vairāk vitamīnu kā parastie sugas brāļi.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+