Mobilā versija
+0.5°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
9. oktobris, 2014
Drukāt

Rudens bietes ar jogurta uzpūteni. Izmēģini Rīgas restorānu nedēļas gardēžu recepti!

Foto - LETAFoto - LETA

Uzkodas īpašā Restorānu nedēļas busiņa - mobiā restorāna - prezentācijas un Rīgas restorānu nedēļas atklāšanas pasākumā Rātslaukumā.

Šefpavāres un Latvijas Pavāru kluba valdes priekšsēdētājas Svetlanas Riškovas ieteiktā rudenīgo uzkodu recepte “Rudens bietes” jeb fritēti rudzu cepumi ar kazas piena jogurta uzpūteni un bietēm. Šis kulinārijas meistardarbs būs nobaudāms arī Restorānu nedēļas ietvaros.

Kazas piena jogurta uzpūtenim nepieciešams
Svaigs kazas siers 20g
Saldais krējums 80g
Kazas piena jogurts 50g

Fritētiem rudzu cepumiem nepieciešams
Rapšu eļļa 50 ml
Cukurs 40g
Sāls 9g
Ūdens 360ml
Sausais raugs 6g
Rudzu milti 350g
Diļļu sēklas 50g

Marinētām bietēm nepieciešams
1 vienība etiķis
2 vienības cukurs
3 vienības ūdens

Pagatavošana

Saldo krējumu uzputo, pievieno tam kazas sieru, saputo un pievieno jogurtu. To visu sajauc ar mikseri. Iegūto uzpūteni uz šķīvīša var spiest no maisiņa vai uzlikt ar karoti.

Ūdeni uzsilda līdz 37 grādiem, pievieno tam raugu un pārējās rudzu cepumiem nepieciešamās sastāvdaļas. Atstāj šo masu divas trīs stundas uzrūgt. Kad tā uzrūgusi, ieliek maisiņā un spiež uz pergamenta papīra kliņģerīšu formā. Sagatavotos kliņģerīšus patur saldētavā 30 minūtes, tad noņem no papīra un vāra karstā eļļā.

Etiķi, cukuru un ūdeni sajauc proporcijās 1:2:3, uzvāra, atdzesē un pārlej bietēm.

Siltajiem kliņģerīšiem un kazas piena jogurta uzputenim pievieno marinētas bietes. Visu izdekorē ar zaļumiem, tvaicētu fenheli un upeņu ievārījumu. Rezultātā pagatavota rudenīga uzkoda ar saldskābu garšu, kas sastāv no vietējiem produktiem un ir gan vizuāli pievilcīga, gan ļoti garšīga.

Rīgas restorānu nedēļā – mobilais gardēžu busiņš

Lai vēl nebijušā veidā atklātu Rīgas restorānu nedēļu, no 8. līdz 11. oktobrim dažādās vietās Rīgā piestās īpašais Restorānu nedēļas busiņš, pasniedzot bezmaksas ēdienus, ko pagatavojuši Rīgas labāko restorānu šefpavāri. Restorānu nedēļa Rīgā notiks jau sesto reizi un tajā atkārtoti piedalīsies rekordliels restorānu skaits.

“Pirmo reizi Rīgas restorānu nedēļa tiek atklāta ar šādu īpašu elementu – mobilo restorānu. Ar tā palīdzību mēs vēlamies informēt pēc iespējas plašāku cilvēku loku par gaidāmo Rudens Rīgas restorānu nedēļu un sniegt gan pieredzējušiem gardēžiem, gan cilvēkiem, kuri ikdienā restorānus apmeklē reti, iespēju nobaudīt īpašo šī rudens Rīgas restorānu garšu. Aicinām ikvienu piedalīties šajos gardēžu svētkos un piestāt pie mūsu busiņa, kuru noteikti atpazīsiet jau no tālienes tā spilgto krāsu un atraktīvo pavāru dēļ,” stāsta Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja (RTAB) valdes locekle Vita Jermoloviča.

9. oktobrī Merķeļa un Kr.Barona ielas stūrī no 14:00 līdz 18:00 būs iespēja nogaršot restorānu “Olive Oil”, “Zaļais Maksis”, “Steiku Haoss” un “Ostas skati” šefpavāru sarūpētos ēdienus.

10.oktobrī laika posmā no 14:00 līdz 18:00 Kaļķu ielas un Vaļņu ielas krustojumā apmeklētājus pārsteigs šefpavāri no restorāniem “MUUSU”, “Benjamiņš”, 3 Pavāru restorāna “Tam labam būs augt” un “Valtera restorāns”.

Savukārt, 11. oktobrī no plkst. 11:00 līdz 16:00 busiņš piestās pie tirdzniecības centra SPICE, un tajā rosīsies restorānu “Kaļķu vārti”, “Burkāns”, “Elements”, “KID*” un “Aqua luna” šefpavāri.

“Īpašajā Restorānu nedēļas busiņā darbosies izcilākie Rīgas šefpavāri, kuri ikvienam garāmgājējam bez maksas piedāvās nobaudīt gan tradicionālus, gan pavāru īpaši radītus ēdienus no sezonālajiem Latvijas produktiem. Šie produkti ir tie, ar kuriem mēs, pavāri, lepojamies visvairāk, tādēļ Rīgas restorānu nedēļas ēdienkartē uzsveram to unikalitāti. Četrās Restorānu nedēļas busiņa pieturvietās Rīgā ikkatram interesentam būs iespēja nobaudīt tādus kulinārijas meistardarbus, kā Baltijas reņģi alus mīklā, ķirbju velutē zupu, dūmotu lasi, aknu pastēti ar sīpolu marmelādi, rudens dārzeņus ķiploku – rozmarīna sautējumā, meža sēņu eklērus un dažādus citus gardumus,” stāsta Latvijas Pavāru kluba pārstāvis Māris Astičs.

Restorānu nedēļas tradīcija dzimusi Ņujorkā 1992. gadā, un tās galvenā ideja bija palīdzēt restorāniem palielināt apmeklētāju skaitu. Mūsdienās Restorānu nedēļa tiek īstenota dažādās valstīs, un katra pilsēta to veic sev raksturīgā veidā. Visiem restorāniem, kuri piedalās Restorānu nedēļā, jāpiedāvā līdzīga ēdienkarte un maltīte par īpaši draudzīgu cenu. Maltītei jābūt izsmalcinātai, to vēlams pasniegt kā šefpavāra speciālo piedāvājumu, lai apmeklētājiem, kuri regulāri neapmeklē restorānus, gūtais baudījums liktu atgriezties atkal un atkal. Rīgā restorānu nedēļa norisinās kopš 2013. gada. Tās unikalitāte slēpjas tajā, ka Restorānu nedēļas ietvaros par īpaši pievilcīgu cenu tiek piedāvātas tikai latviešu nacionālajai virtuvei raksturīgas sezonālās dabas veltes.

Šajā Rīgas restorānu nedēļā dalību apstiprinājuši 37 restorāni: “3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt””, “Ambiente”, “Aqua Luna”,”Astor”, “Avalon”, “B-Bārs restorāns”, “Benjamiņš”, “Bergs”, “Burkāns”, “Dārzs”, “De Commerce Gastro Pub 1871”, “Elements”, “Garage”, “Kaļķu vārti”, “KID*”, “Kilimanjaro”, “La Boheme”, “Laine”, “Le Dome”, “Locale”, “MUUSU”, “Olive Oil Trading Co”, “Ostas skati”, “Piramīda”, “Renomme”, “Ribs&Rock”, “Steiku haoss”, “SUITE”, “The Traveller”, “Tinto” un “Valtera restorāns”, “Zaļais Maksis”, “Zvejnieka dēls”. Rudens Rīgas restorānu nedēļas piedāvājums restorānos pieejams, veicot iepriekšēju galdiņa rezervāciju izvēlētajā restorānā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+