Mobilā versija
+2.0°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
18. jūlijs, 2016
Drukāt

Seši mēneši līdz zoss cepetim. “Kalna Strautiņu” saimnieku padomi

Franču baltās un Holmogoras zosis. Foto - Valdis SemjonovsFranču baltās un Holmogoras zosis. Foto - Valdis Semjonovs
Padoms

Lai cepetis būtu sulīgs
Zoss cepeša gatavošana prasa daudz laika, taču tieši tas atšķir svētku cienastu no parastas ēdienreizes. Putnu iepriekšējā vakarā ierīvē no ārpuses un iekšpuses ar sāli, pipariem un citronu. Nedrīkst izmantot garšvielu Vegeta, jo tā sabojā ēdiena garšu. Sākumā zosi cep cepeškrāsnī +200 °C, pēc tam +150 °C temperatūrā. Cik daudz putns sver, tik stundu jācep! Lēni gatavots cepetis ir sulīgs, mīksts, garšīgs. Ja cep strauji, zosij iztek visi tauki.

TAMĀRAI un VALERIJAM RAZUVAJEVIEM, kuri saimnieko Iecavas novada “Kalna Strautiņos”, ir lielākais pīļu un zosu ganāmpulks Latvijā. Rosīgie saimnieki uz jauno mājvietu pārcēlušies tikai pagājušā gada pavasarī, bet jau paguvuši daudz izdarīt – izrakuši dīķi, uzcēluši kūti. Pašlaik ganāmpulkā ir aptuveni 3000 putnu: pīles, zosis, dējējvistas, broileri, pērļu vistas, tītari.

Putni ātri pieņemas svarā

Lai apgādātu saimniecību ar nepieciešamo putnu skaitu, daļa mazuļu ir pirkti, bet vairāk nekā puse pašu inkubatoros izperēti. Pašlaik te audzē franču baltās un Holmogoras gaļas šķirnes zosis, no kurām 70 dienās var iegūt ap 3,5 kg smagu kautķermeni.

– Mums gan pircēji vienmēr pasūta lielākas, treknākas zosis, tāpēc tās nobarojam sešus mēnešus, palielinot svaru līdz 5–6 kilogramiem, – stāsta iecavniece. – Abu šķirņu putni ātri pieņemas svarā, vienīgi pelēcītes Holmogoras zosis ir izturīgākas pret slimībām, kustīgie putnēni jau trešajā dzīves dienā grib ganīties laukā. Ar franču šķirnes zosīm lielāka ņemšanās – līdz mēneša vecumam zoslēni jāuzpasē tāpat kā broileru cālīši, citādi daudzi iet bojā. Tie var ciest no aukstuma, mitruma, caurvēja. Savukārt priekšrocība ir tā, ka pēc plūkšanas uz balto zosu ķermeņa tikpat kā nepaliek spalvu celmi un liemeņi labi izskatās. Vasarā zosu gaļu pie mums pērk retāk, tomēr arvien turam rezervē pieaugušus putnus, lai varam nokaut jebkurā brīdī, ja ir pasūtījums. Aktīvākā tirdzniecība sākas pirms Mārtiņiem un Ziemassvētkiem.

Tamārai pašai vislabāk patīk pīles, jo pīlēni strauji aug un ir daudz izturīgāki nekā citu mājputnu mazuļi. Saimniecībā pārsvarā tur Pekinas, mazāk – Ukrainas, muskuspīles un pudeļpīles. Pekinietes aug ļoti intensīvi un labi izmanto barību, tām sulīgu un mīkstu gaļu var iegūt jau divu mēnešu laikā. Putniem ir balts apspalvojums un kautķermenis izskatās labāk. Pudeļpīlēm ir mazāks svars, tomēr arī no tām var gatavot cepeti, ieliekot iekšā pudeli ar karstu ūdeni vai sulu un cepot cepeškrāsnī. Tāpat pīļu gaļu var grilēt. Tomēr pudeļpīles izmanto galvenokārt olu ieguvei, jo tās ir ražīgas dējējas.

Pievienot komentāru

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (6)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Pasaulē
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr: Valsts izģērbj mazo uzņēmēju (10)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Draugiem Facebook Twitter Google+