Šopavasar vairākas jaunas galda biešu šķirnes. Ceļvedis sakņaugu klāstā 1
Zemniekiem svarīga šķirnes izturība
Pēdējo piecu gadu laikā kopējā biešu platība Latvijā ir stabilizējusies – ar hibrīdajām bietēm apsētās platības palielinās, bet brīvās apputes šķirnes audzē arvien mazāk. Liela daļa galda biešu tiek audzēta pārstrādei, saknes pārdod arī kaimiņvalstu pārstrādātājiem vai pārpircējiem, raksta žurnāls “Agro Tops”.
Kaut gan Baltijas valstīs populārākais biešu pārstrādes veids ir marinēšana, bietes mēdz pārstrādāt, ne tikai marinējot vai vārot, no tām spiež arī sulu (zinātniski pierādīts, ka biešu sulai piemīt muskuļu darbības veicinoša spēja, to pat var nosaukt par dabisko dopingu bez negatīvām sekām). Ārzemēs biešu sulu izmanto arī kā pārtikas krāsvielu mērcēm, marmelādēm, želejām un pat kā tinti speciālajos printeros, ar kuriem apdrukā citrusaugļus.
Zemnieki arvien vairāk pievērš uzmanību ne tikai kopražai, bet arī ražas kvalitātei un uzglabāšanas spējām. Samazinoties pieejamo augu aizsardzības līdzekļu klāstam, arvien svarīgāka kļūst šķirnes izturība pret slimībām un kaitēkļiem. To visu ņem vērā gan selekcionāri, gan sēklu tirgotāji, piedāvājot jaunajā sezonā vairākus, līdz šim maz pazīstamus hibrīdus. Firmu “Rijk Zwaan”, “Bejo” un “Sakata” piedāvājumā šopavasar ir vairākas jaunas šķirnes.