Foto – Fotolia

TOP 11 produkti aktīva dzīvesveida piekritējiem 0

Gada vēsākā sezona ir laiks, kad arvien vairāk cilvēku apņemas doties uz sporta zāli. Savukārt profesionālie sportisti rudenī sāk gatavoties pavasara maratoniem, īpašu uzmanību pievēršot gan treniņu plānam, gan uzturam. Kuri pārtikas produkti ir it sevišķi ieteicami aktīva dzīvesveida piekritējiem?

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā 55
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim
Lasīt citas ziņas

“Parasti pirms treniņiem ēdu maizi, olas, salātus, sieru, biezpienu un putras. Pēc iespējas dažādoju ēdienkarti, lai katru dienu neēstu vienu un to pašu produktu. Pirms sacensībām vairāk ēdu pastu, ko visbiežāk lietoju kopā ar vistas fileju. Šis ēdiens satur labos ogļhidrātus, kas pārstrādājas lēni un ilgstoši papildina enerģijas rezerves,” par savu ēdienkarti stāsta Laura Ikauniece, Latvijas vieglatlēte.

“Ne tikai profesionāliem sportistiem, bet ikvienam aktīvam cilvēkam vajadzētu izvēlēties produktus ar zemu glikēmisko indeksu (GI), kas nodrošina ilgāku sāta izjūtu,” papildina uztura speciāliste Inga Pūce.

CITI ŠOBRĪD LASA

Inga Pūce iesaka 11 produktu grupas, kas būtu iekļaujamas ikviena sportista ēdienkartē:

– pilngraudu maize;
– pilngraudu pasta (makaroni);
– visu veidu pākšaugi un lēcas;
– griķu, rīsu un miežu putraimi;
– auzu pārslas;
– dārzeņi, kas paaugstina organisma sārmainību, piemēram, gurķi, pētersīļi, dilles, selerija, skābenes, spināti, diedzētas sēklas, burkāni, zaļie pipari, lapu salāti, tomāti, sviesta pupiņas, bietes, redīsi, baklažāni, cukini, jūras kāposti;
– augļi, kas paaugstina organisma sārmainību, piemēram, citroni, laimi, melones, vīnogas, avenes, nektarīni, kivi, papaijas, āboli, bumbieri, banāni, skābie ķirši, ananāsi;
– svaigpiens, sviests, kefīrs, paniņas, jogurts bez piedevām;
– biezpiens, svaigais siers;
– rieksti
– gaļa (putnu, jēra, meža dzīvnieku gaļa, aknas) un zivis (visu veidu zivis, austeres, ikri).

“Oktobris ir Pasaules pastas mēnesis – īstais brīdis atcerēties par šo viegli pagatavojamo un vērtīgo pārtikas produktu. Pilngraudu pasta satur gana daudz vērtīgo uzturvielu. Tajā ir saliktie ogļhidrāti ar zemu GI, minerālvielas (fosfors, kalcijs, magnijs), kas atbild par muskuļu darbību, un mikroelements selēns, kas uzlabo imunitāti. Pilngraudu pastā ir arī šķiedrvielas, kas palīdz izvadīt no organisma toksīnus. Tā satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, E un B vitamīnus, kā arī minerālus un antioksidantus,” saka AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.