Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
18. jūnijs, 2012
Drukāt

Uzkodas Jāņu dienai

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Līgo galdā līdzās tradicionālām vērtībām – sieram, alum un speķa pīrādziņiem – iesakām celt arī neparas­tākas uzkodas. Piemēram, pamēģiniet Jāņu bērnus apmānīt ar viltotajiem siera pīrādziņiem, kuri patiesībā gatavoti no kartupeļu biezeņa. Būs jautri!

 

Siera standziņas

Sastāvdaļas:

• 100 g auksta sviesta,

• 180 gramu kviešu miltu,

• 120 g Krievijas siera,

• 1∕3 tējkarotes kurkumas,

• 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu,

• šķipsniņa sāls.

 

Kā gatavot?

Miltus sajauc ar sāli, kurkumu un ķimenēm. Sviestu sagriež gabaliņos un ieberž miltos. Pievieno uz rupjas rīves sarīvētu sieru un sajauc. Pielej 30 – 40 gramus ūdens un izmīca mīklu. Izrullē un sagriež strēmelītēs. Cep +180 grādos 12 – 14 minūtes. Laba uzkoda pie alus.

 

 

Viltotie siera pīrādziņi
Viltotie_siera_piiraadzinji

Sastāvdaļas:

• 200 g kviešu miltu,

• 200 g auksta sviesta,

• 200 g kartupeļu biezeņa,

• šķipsniņa sāls.

 

Kā gatavot?

Kartupeļus novāra un rūpīgi saspaida (tā, lai nepaliek gabaliņi). Kad pilnīgi atdzisuši, gatavo mīklu: sajauc ar aukstu sviestu un kviešu miltiem, pievieno šķipsniņu sāls. Mīklu rokās nav ieteicams sildīt, to ātri sajauc un noliek atpūsties ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm. Pēc tam izveido mazus pīrādziņus un cep tos pavisam gaiši brūnus (pildījumu nevajag!). Iznāk garšīgi viltotie siera pīrādziņi. Svarīgi tos nesadedzināt brūnus, tad vairs nav mīkstās, patīkamās konsistences, jo kļūst ļoti cieti. Garšo pēc siera, lai gan šis produkts pat blakus nav stāvējis.

 

Rabarberu pīrādziņi

rabarberu_piiraadzinjiMīklai:

• 250 g kviešu balto miltu,

• 200 g rupja maluma kviešu miltu,

• 50 g kliju,

• 100 g sviesta,

• ¼ tējkarotes sāls,

• 250 – 300 g ūdens.

Pildījumam un pasniegšanai:

• 250 g rabarberu,

• 150 g cukura,

• 2 ēdamkarotes sviesta,

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura,

• ¼ tējkarotes malta kanēļa,

• ¼ tējkarotes malta muskatrieksta,

• 200 ml saldā krējuma.

 

Kā gatavot?

Abu veidu miltus sajauc ar klijām un sezama sēklām. Samaisa un pievieno sāli. Aukstu sviestu sagriež gabaliņos un ieberž miltos. Pamazām lej ūdeni un mīca, līdz sanāk vidēji stingra mīkla (bet ne pufīga!), ko noliek uz stundu atpūsties.

Pildījumam nomizo rabarberus, sagriež gabaliņos. Uz pannas izkausē sviestu, pievieno rabarberus un uz lēnas uguns sutina, kamēr tie mīksti, bet vēl neizšķīst, tad pievieno cukuru, vaniļas cukuru, maltu muskatriekstu un kanēli. Kad cukurs izkusis, noslēdz uguni un atdzesē masu.

Ņem mīklas bumbiņu valrieksta lielumā, izrullē apaļu, ieliek pildījumu, malas samitrina ar ūdeni, lai labāk salīp, un ar pīnīti aiztaisa. Var izmantot speciālās pīrāgu formiņas. Cep cepeškrāsnī +200 grādu temperatūrā 20 – 30 minūtes. Garša patīkami saldskāba. Pasniedz ar putukrējumu un svaigām zemenēm.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+