Mobilā versija
-0.5°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
1. jūlijs, 2013
Drukāt

Variācija par tēmu – ķiršu ievārījums

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Ja ķiršu ievārījumam gatavošanas laikā vēl pievieno vaniļas pāksti, kardamonu vai kanēli, iegūstam pavisam burvīgas garšas nianses!

 

Ķirši itin labi sader ar dažādām garšvielām, šokolādi un pat alkoholu, papildinot viens otru un radot neatkārtojamas garšas nianses, tāpēc, gatavojot ievārījumu, var ļaut vaļu fantāzijai – vaniļas pāksts, kardamons, kanēlis… Tie visi ir izmantojami neatkārtojama baudījuma uzburšanai, tikai vienā receptē nevajadzētu likt kopā visas nosauktās garšvielas. Piedāvājam vienu klasisko un trīs neparastākus variantus, kā pagatavot šādu ievārījumu. Turklāt nav nepieciešams pirkt saldos ķiršus, lieti noderēs arī skābie leišu, kurus it bieži ļaujam notiesāt strazdiem, jo īsti nezinām, kur likt! Starp citu, no skābajiem ķiršiem sanāk pat asāks un aromātiskāks ievārījums, nekā no lielajām, saldajām ogām.

 

Ar kardamonu

• 1 kg skābo ķiršu bez kauliņiem,

• 500 g ievārījuma cukura,

• 100 g baltā cukura,

• ½ tējkarotes malta kardamona.

Ķiršiem izņem kauliņus, nosver, pārkaisa ar ievārījuma cukuru un balto cukuru, uzvāra uz vidējas uguns un tad uz mazas uguns ļauj, lai ievārījums mierīgi vārās 15 minūtes. Noņem putas un pievieno maltu kardamonu. Pavāra vēl minūti un sapilda burciņās. Ja šim ievārījumam izmanto saldus ķiršus, papildus balto cukuru nav nepieciešams likt, savukārt, ja ķirši ir ļoti skābi, tas jāpievieno vairāk, citādi ievārījums bērniem garšos tikai ar saldējumu, bet uz pankūkām vai pie putras prasīsies kas saldāks…

 

Klasiskais
kjirshu_ievaarijums_klasika

• 1 kg skābo ķiršu bez kauliņiem,

• 800 – 900 g baltā cukura.

Ķiršiem izņem kauliņus un ogas nosver, lai varētu aprēķināt nepieciešamo cukura daudzumu. Tad apkaisa ar cukuru un patur 3 – 4 stundas, kamēr izdalās sula. Šogad ķirši nav tik sulīgi, jo bija liels karstums, bet, ja izdalās daudz sīrupa, var daļu noliet un izmantot limonādēm, tad ievārījums sanāk biezāks. Sacukurotās ogas liek katliņā ar biezu apakšu un, nepārtraukti maisot, vāra uz straujas uguns, kamēr parādās pirmais burbulis. Tad uz minimālas uguns vāra 40 – 45 minūtes, līdz ievārījuma piles, uzliktas uz šķīvīša, pēc pāris minūtēm sarec. Noņem putas un salej tīrās burkās.

 

 

 

 

Ar vaniļas pāksti

kjirshi• 1 kg skābo ķiršu bez kauliņiem,

• 600 g ievārījuma cukura,

• 1 vaniļas pāksts.

 

Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm un izņem sēkliņas. Ķiršiem iztīra kauliņus, pievieno cukuru, vaniļas pāksti un sēkliņas un vāra 15 minūtes. Izņem vaniļas pāksti un sapilda tīrās burkās. Iznāk stiprs un ļoti aromātisks ievārījums. Tieši vaniļas pāksts dod mazo asumiņu un patīkamo smaržu! Ja tā nav pieejama, var izmantot vaniļas ekstraktu – uz kilogramu aptuveni vienu ēdamkaroti (ekstrakta, nevis koncentrāta!). Ievārījumam nevajadzētu izmantot ķīmiski sintezēto vanilīnu, jo tas dod rūgtu piegaršu.

 

 

 

Ar citronu
ievarijums_ar_citronu2

• 1 kg saldo ķiršu bez kauliņiem,

• 300 g cukura,

• 4 ēdamkarotes citrona sulas,

• miziņa no viena vidēja citrona.

Ķiršus iztīra, ieber katlā un pievieno cukuru, citrona miziņu un sulu. Citrona miziņas nevis sarīvē, bet gan sagriež strēmelītēs, lai vēlāk var izņemt. Katlu ar vāku ieliek uz nakti ledusskapī. No rīta izņem miziņas, sasulojošos ķiršus ielej platā pannā un vāra 45 – 55 minūtes, līdz ievārījums sabiezējis. Tā gatavību var pārbaudīt, ja tējkarote masas, uzlikta uz šķīvja un atdzesēta, ir sarecējusi tā, ka nenopil, pat apgāžot šķīvi otrādi. Šim ievārījumam ir ļoti mazs pievienotā cukura daudzums, tāpēc to ieteicams glabāt ledusskapī un pagrabā likt tikai vēlu rudenī. Ļoti aromātisks, vidēji salds ievārījums ar savādāku garšu. Ja nav vēsas vietas, kur pagaidām to uzglabāt, var sterilizēt – burciņas aizvāko ar metāla vāciņu, pārlej ar ūdeni un karsē katlā aptuveni 20 minūtes, tad apgriež otrādi, lai arī vāciņi nedaudz uzkarst, un lēnām atdzesē. Drīz var dzirdēt, kā vāciņi ar klikšķi pieplok pie burciņām, tad tās var noglabāt pieliekamajā.

 

 

UZZIŅA

• Parasti ievārījumam rēķina kilogramu cukura uz kilogramu attīrītu ogu, saldajām cukuru samazina līdz 800 gramiem. Mūsdienās ir dažādas variācijas, kā pagatavot ievārījumu ar mazāku daudzumu cukura, lai mazāk kaloriju un nav tik salds (vārot 1:1, liekas, vien bērniem tāds nav par saldu!).

• Izmantojot ievārījuma cukuru ar pektīnu, tā vajag divreiz mazāk un vārīt arī nepieciešams vien 15 minūtes, tāpēc rezultāts sanāk aromātiskāks, tajā ir vairāk vērtīgo vielu nekā klasiskajā variantā pēc 45 – 60 minūtem. Personīgā pieredze liecina, ka ievārījumi, kuros izmantots cukuru ar pektīnu, uzglabājas tikpat labi, kā pēc vecmāmiņu receptēm vārītie.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+