Mobilā versija
Brīdinājums +1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
18. jūlijs, 2016
Drukāt

Zinātnieki bruģē ceļu Latvijas tradicionālajiem kūpinājumiem

Foto - LETAFoto - LETA

Līdz 2017. gada 1. septembrim Latvijas ražotāji varēs kūpināt gaļu ar tradicionālām metodēm.

Ieviešot jaunās Eiropas Savienības (ES) normas, daļai kūpināto produktu nebūs iespējams panākt tradicionālā kūpinājuma īpašības, atzīst Zemkopības ministrija, uzsverot, ka zinātnieki bruģē ceļu Latvijas tradicionālajiem kūpinājumiem.

Pastāv iespēja ES dalībvalstij jau uz nenoteiktu laiku saglabāt iepriekšējās normas, ja dalībvalsts spēs zinātniski pamatot, kāpēc tas ir nepieciešams. Pārejas laiks noslēdzas nākamgad rudenī.

No nākamā gada 1.septembra, ja Latvija nepamatos nepieciešamību turpmākai atkāpei, kūpinātās zivīs un kūpinātu zivju produktos, kā arī kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos benzopirēna daudzums nedrīkstēs pārsniegt 2 μg/kg patlaban pieļaujamo 5 μg/kg vietā. Savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa (PAO4) 12 μg/kg – patlaban pieļaujamo 30 μg/kg vietā.

Šādas policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) normas Eiropas Komisija pieņēma 2011.gadā, un to ieviešanai tika noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzās 2014.gada 1.septembrī. Tomēr vēl uz trim gadiem vairākām ES valstīm izdevās panākt jauno normu atlikšanu.

Ja ražošanas procesā ievēro jaunās PAO normas, tas nozīmīgi vājina tradicionālās garšas, smaržas un izskata iezīmes, ko augstu vērtē patērētāji. Šī dilemma skar galvenokārt mājražotājus un mazos uzņēmumus. Tādēļ Zemkopības ministrija uzskata, ka nepieciešams saglabāt pašreiz spēkā esošās PAO normas, lai Latvijā joprojām būtu pieejama tradicionālo nacionālo kūpinājumu produkcija.

Lietojot modernas tehnoloģijas un iekārtas, neesot iespējams radīt tās garšas, smaržas un arī izskata nianses, kas rodas kūpinājumos, kūpināšanas procesā izmantojot malku.

Pastāv iespēja ES dalībvalstij jau uz nenoteiktu laiku saglabāt iepriekšējo PAO normu, ja dalībvalsts spēs zinātniski pamatot, kāpēc tas ir nepieciešams. Tādēļ Latvijas Lauksaimniecības universitāte sadarbībā ar Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociāciju ir uzsākusi realizēt lauksaimniecībā izmantojamo zinātnes projektu “Labas ražošanas prakses principu ievērošanas ietekme uz PAO līmeņa samazināšanu tradicionāli kūpinātā gaļā un gaļas produktos”.

Projekta mērķis ir noteikt Labas ražošanas prakses principu ievērošanas ietekmi uz PAO līmeņa samazināšanu tradicionāli kūpinātā gaļā un gaļas produktos, kā arī ir plānota informācijas vākšana par aktuālo PAO piesārņojumu tradicionāli kūpinātā gaļā, nodrošinot nepieciešamos datus. Tas ļaus Zemkopības ministrijai sagatavoties 2017.gada diskusijām Eiropas Komisijā par beztermiņa nacionālās atkāpes saglabāšanu Latvijai.

Pievienot komentāru

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (3)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kā valsts atbalstīs ģimenes 2017. gadā?Infografiks: 2017.gada valsts budžetā jauniekļautie demogrāfijas pasākumi INFOGRAFIKA ARĪ PIEVIENOTĀ FAILĀ
Draugiem Facebook Twitter Google+