Uzspridzinātais leģionāru piemiņas krusts Džūkstē.
Uzspridzinātais leģionāru piemiņas krusts Džūkstē.
Arhīva foto

Pirms 30 gadiem naktī uz 5. decembri Latvijā sākas noslēpumaino sprādzienu sērija 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Pasaule visdrīzāk tomēr ir plakana – astrofiziķis izpētījis zemi visaugstākajā precizitātes līmenī
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 73
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem naktī uz 5. decembri Latvijā sākas noslēpumaino sprādzienu sērija, kas turpinājās līdz 1991. gada pavasarim.

Līdz 18. decembrim vien nezināmi teroristi, kuru mērķis, pēc visa spriežot, bija situācijas destabilizācija, lai radītu pamatu PSRS prezidenta pārvaldes ieviešanai Latvijā, sarīkoja deviņus sprādzienus.
CITI ŠOBRĪD LASA

Tajā skaitā Rīgā pie Ļeņina pieminekļa, Kongresu nama, Ministru kabineta ēkas un citur. Pašdarinātus mazjaudīgus spridzekļus detonēja pie ēkām, kurās dzīvoja padomju militāristi, pie PSRS armijas Rīgas garnizona komandantūras, pie Latvijas kompartijas Rīgas Maskavas, Kirova rajonu, kā arī Rīgas rajonu kompartijas komiteju namiem.

13. decembrī plkst. 18.50 dezodoranta baloniņā ievietotu primitīvu spridzekli kāds aktivizēja pat piecus metrus no Latvijas PSR Valsts drošības komitejas ēkas, Stabu ielas pusē.

15. decembrī pa izsistu logu spridzekli iemeta Kuldīgas rajona kara komisariātā. Tomēr aizsākums bija atmodas sākumā iekārtoto leģionāru piemiņas vietu spridzināšana. Atšķirībā no iepriekš nosaukto padomju objektu spridzināšanas, kas notika pārsteidzoši saudzīgi un drīzāk bija “sprādzieni sprādziena pēc”, pret latviešiem svarīgiem objektiem nezināmie teroristi žēlastību nepazina.

Pirmais, ko iznīcināja naktī uz 5. decembri, bija tikai 11. novembrī Tukuma rajona Džūkstē atklātais piemineklis leģionāriem.

Tajā pašā naktī spridzināja piemiņas vietas Jaunpilī, Bauskas rajona Butkas kapsētā un Cēsu rajonā Mores–Jūdažu ceļa malā. Pie Mores sagrautais piemineklis turklāt tika apliets ar sarkanu krāsu, un pie tā atstāta papīra lapiņa ar uzrakstu kroplā latviešu valodā: “Fašismu – nē!”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.