Praktiski
Receptes

3 brīnišķīgas receptes, kā pagatavot stori: izcilas garšas zivs, ja to pareizi gatavo!0

Publicitātes foto

Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Store ir viena no pasaulē senākajām zivīm – tā bijusi sastopama uz zemeslodes jau pirms 250 miljoniem gadu. Nostāstu un mītu savaldzināta, nolēmu pagaršot šo zivi, bet ne to, kas mēdz peldēt lielveikala krātiņā. Latvijā zivaudzētavās audzē Sibīrijas stores, kam sulīga, garšīga gaļa.

Tāda tā ir – mazliet dīvaina, ar garu purnu, ūsām, masīvu ķermeni. Dažādās pasaules malās ir vairāk nekā 20 sugu storu. Pasaulē ar savām storēm vēsturiski slavenākais reģions ir Kaspijas jūras piekraste. Ko nu lašu ikri, ja var baudīt storu ikrus – mēdz lielīties gardēži.

Aizrautīgs makšķernieks Mārtiņš Kalniņš teic, ka store nav parasts ikdienas ēdiens, tā nav tāda zivs, ko ātri izcept uz pannas, sagriežot gabaliņos un apviļājot olā un miltos. Iespaidīgi izskatās vesela cepta store, vienīgi cepeškrāsnij jābūt gana lielai.

Kā sagatavot?

• Storei izņem žaunas, nogriež cietās zvīņveidīgās plātnītes sānos, tad zivi izķidā, zem astes nedaudz iegriež, izliec asti uz augšu un izvelk cīpslu, kas tur atrodas.

• Šai zivij ir bieza āda, tāpēc tās marinēšanai izmanto nevis sauso, bet šķidru marinādi (ūdens konsistencē) ar sāli, pipariem, ķiplokiem. Marinē 3 stundas, pēc tam cep cepeškrāsnī 160 °C bez vāka aptuveni stundu. Īsi pirms cepšanas beigām stori var plānā kārtiņā pārziest ar majonēzi, lai veidojas tīkama garoziņa.

• Store ir samērā trekna, tai ir patīkama garša un aromāts, tāpēc nav vajadzīgas dažādas asas, eksotiskas garšvielas.

• Storu galvas, spuras un astes, kur ir gana daudz labuma, var izmantot zivju zupai vai soļankai.

Grilēta store

Sastāvdaļas:

• 1 kg stores

• 2 ēdamkarotes asās koriandra garšvielas

• 1 ēdamkarote olīveļļas

• 1 tējkarote sāls

Pagatavošana:

Stores gabalus iemasē ar sāli, ieliek bļodā, aplej ar ūdeni un ļauj zivij ievilkties aptuveni 10 minūtes, tad izņem un noskalo. Zivs gabalus ierīvē ar olīveļļu un aso koriandra garšvielu, liek uz pāris stundām ledusskapī marinēties.

Cep cepeškrāsnī 200 °C vai uz uzsildīta grila liek zivi uz restēm. Kad zivs grilējusies kādas 5 minūtes no abām pusēm, gabalus liek karstumizturīgā traukā un cep cepeškrāsnī vēl 15–20 minūtes.

Gatavu stores gabaliņu pasniedz ar laima pusīti. Sulu no tā uzspiež vēl karstai zivij.

Cepeškrāsnī cepta store

Sastāvdaļas:

• store

• 150 g sviesta

• sāls

• garšaugi (dilles)

Pagatavošana:

Izķidātu stori no ārpuses ierīvē ar rupjo sāli, vēderu piepilda ar garšaugu un sviesta maisījumu un iekārto cepešpannā, kurā ieklāts cepampapīrs, uz vēdera tā, lai tas būtu aizvērts ciet un sviests nevarētu tik viegli iztecēt (var vēderu aizšūt ar cepeša adatu, bet tai jābūt smalkai). Stori liek cepeškrāsnī cepties 200 grādos uz 20–25 minūtēm. Ik pēc 5 minūtēm ar konditorejas otu zivi apsmērē ar iztecējušo sviestu, pārsmērējot augšējo spuru un ļaujot sviestam bagātīgi notecēt gar sāniem. Šādā veidā store saglabās sulīgumu.

Pasniedz veselu, iegriežot muguras daļā un novelkot ādu. Store nav asakaina, tāpēc tās dalīšana porcijās ir salīdzinoši viegla.

Stores šašliks

Sastāvdaļas:

• 1 liels stores gabals

• 6 sīpoli

• 2 tomāti

• 6 ēdamkarotes etiķa

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• svaigi malti melnie pipari

• sāls

Pagatavošana:

Saistītie raksti

Marinādei sasmalcina 4 sīpolus, pielej etiķi, pieber sāli un piparus pēc garšas. Stori sagriež 5 cm lielos gabaliņos, liek marinādē. Atstāj uz stundu istabas temperatūrā.

Atlikušos sīpolus sagriež ripiņās, tomātus – šķēlēs.

Stores gabalus sprauž uz iesma pamīšus ar sīpolu un tomātu šķēlēm. Pirms cepšanas apslaka ar olīveļļu.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.