“Balticovo” sanitārtehniķu brigadieris Vladimirs Šebins rāda attīrīšanas sistēmas tvertni, kurā “rehabilitējas” pēc avārijas saglābtās baktērijas. Tuvākajā laikā tiks piegādāti arī jauni baktēriju papildspēki. Foto – Dainis Bušmanis

Vistas dēj nepārtraukti 1


“Mums ir 24 stundu ražošanas cikls un vistas dēj nepārtraukti, tāpēc visu darbību apturēt nevaram. Taču uz vienu dienu pārtraucām olu vārīšanas ceha darbu, un viss uzņēmums dzīvo taupības režīmā, radot pēc iespējas mazāk notekūdeņu,” stāsta uzņēmuma valdes loceklis K. Valdens. Notekūdeņu glabātava nejauko masu var glabāt trīs stundas. Kopumā ik dienu uzņēmums rada 300 – 500 kubikmetrus notekūdeņu, kas ir apmēram piecas vilciena cisternas. Bet vienas smagās mašīnas tvertnes tilpums ir apmēram 30 kubikmetru. Desmit braucieni dienā un ikdienas norma ir izsūknēta un aizvesta uz Iecavas komunālajām attīrīšanas iekārtām.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Lasīt citas ziņas

Kad attīrīšanas iekārtas atsāks strādāt par simt procentiem? V. Šebins teic, ka kopējais baktēriju augšanas cikls ir apmēram mēnesis, bet uzņēmums attīrīšanas sistēmas darbu atsāks nedēļas laikā – tiks atvestas jau izaudzētas baktērijas, kam būs vien jāaprod ar jauno vidi.

Tālāk sāksies baktēriju iemīļotākā nodarbe – notekūdeņu organismu notiesāšana. Izrādās, ka pēc baktēriju darba Verģupē no uzņēmuma pēc attīrīšanas nonāk tīrāks ūdens par to, kas plūst pašā upē. Par nesen notikušo nelaimi pie notekūdeņu izvades krāna gandrīz nekas neliecina – uz betona redzama vien melna viela, kamēr ūdens ir pilnīgi tīrs. Jāatzīst, ka mazā Verģupe ir strauja un piesārņojumu varētu izplatīt visai ātri.

Eiropā olas nemazgā

CITI ŠOBRĪD LASA

“Nav gandrīz nekāda piesārņojuma, jo negadījuma novēršana notika ļoti operatīvi, par ko jāsaka paldies pašam uzņēmumam,” vērtē VVD Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis. “Kaut kas paspēja iztecēt, bet veiktās ūdens analīzes rāda, ka skābekļa daudzums ir pat virs normas. Tā kā “Balticovo” notekūdeņi ir organiski savienojumi, tie “apēd” ūdenī esošo skābekli un dzīvajai radībai vairs nav ko elpot, taču nekas tamlīdzīgs šajā gadījumā nenotika mazo apjomu dēļ.”

Uzņēmuma pārstāvis K. Valdens piebilst, ka, viņaprāt, viss notikums ir mazliet uzpūsts, jo nodarītais posts videi ir minimāls un ātri lokalizēts. Turklāt uzņēmuma notekūdeņi nav ķīmiski, bet gan organiski savienojumi, kas nav toksiski. Valdens arī precizē, ka uzņēmums ūdeni neizmanto olu mazgāšanai, kā ziņots medijos: “Eiropas Savienībā mazgāt olas nav atļauts, kamēr ārpus ES ir tieši otrādi – tās ir obligāti jāmazgā.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.