Eksperts nosauc divus veselībai bīstamākos konservu veidus, ko cilvēki bieži gatavo mājās 0
Māris Valdovskis, ZM Pārtikas nekaitīguma, inovatīvo produktu un gēnu inženierijas nodaļas vadītāja vietnieks TV24 raidījumā “Saimnieks.Zeme.Valsts” brīdina, ka mājās gatavoti sēņu konservi un zema skābuma dārzeņu produkti ir īpaši augsta riska pārtikas grupas, kurās viegli attīstās bīstami mikroorganismi.
“Ir divu veidu konservu grupas, kas tiek uzskatītas par ļoti augsta riska produktiem. Viena produktu grupa ir sēņu konservi, kas ir hermētiski noslēgtā traukā, un otra produktu grupa ir dārzeņu sulas, konservi un salāti no tādiem dārzeņiem, kas ir ar zemu skābes daudzumu,” pauž Valdovskis.
Viņš skaidro, ka daudzi mikroorganismi vislabāk attīstās, sākot no 4,6 pH līmeņa. Šī iemesla dēļ dažādi dārzeņi, piemēram, ķirbji, zirnīši, pupiņas un burkāni, veido labvēlīgu vidi mikroorganismiem.
Šīm divām konservu grupām ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, gatavojot tos mājās. Ir dažādi paņēmieni, kā konservos regulēt skābes vidi, piemēram, izmantojot galda etiķi vai skābās sulas.