Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: pexels.com

Kas to būtu domājis? Šos dzērienus dzer pat bērni, bet tajos “slēpjas” alkohols! 3

Nākamreiz, kad nolemsi atteikties no vīna glāzes un izvēlēsies tikumīgo kombučas variantu, iespējams, vēlēsies padomāt divreiz — īpaši, ja plāno sēsties pie stūres vai esi stāvoklī.

Reklāma
Reklāma
Pasauli pāršalc Putina iespējamās ārlaulības meitas paziņojums par tēvu un karu 4
Zintniece atklāj: 5 biežākās pazīmes, ka miris tuvinieks cenšas sazināties ar jums
Mājas
Uzticamas un lētas: eksperti nosaukuši trīs automašīnas, kuras kalpos gadiem ilgi, pat tad, ja tās ir jau lietotas
Lasīt citas ziņas

Fermentētie dzērieni, piemēram, kombuča un kefīrs, patiesībā nav pilnīgi bezalkoholiski, un, ja tos lieto lielos daudzumos, tie pat var novest pie alkohola līmeņa asinīs, kas pārsniedz braukšanai atļauto normu, secināts Austrālijas pētījumā.

Līdzās skābētiem kāpostiem un kimči kuņģa veselībai draudzīgie “mīkstie” dzērieni — kombuča (raudzēta tēja) un kefīrs (raudzēts piena dzēriens) — pēdējos gados kļuvuši ļoti populāri veselīga dzīvesveida piekritēju vidū. Tā kā arvien vairāk jauniešu atsakās no alkohola, daudzi “prātīguma” kustības piekritēji vai cilvēki, kas pilnībā nelieto alkoholu, izvēlas kombuču kā alternatīvu alkoholam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomēr fermentācijas procesā, kas nepieciešams kombučas un kefīra ražošanai, kā blakusprodukts veidojas alkohols. Pētnieki vēlējās noskaidrot, vai šis daudzums nepārsniedz Austrālijas un Jaunzēlandes pārtikas standartu kodeksā noteikto robežu, kad alkoholam jābūt norādītam uz etiķetes. Viņi uzsvēra, ka, ja šajos dzērienos ir vairāk alkohola nekā vairums cilvēku domā, tas var radīt risku grūtniecēm, autovadītājiem, atveseļojošiem alkoholiķiem un nepilngadīgajiem.

Dažos fermentētos dzērienos alkohola ir tikpat, cik pusē vieglā alus glāzes

Lai gan iepriekš tika uzskatīts, ka raudzētos dzērienos esošais alkohola daudzums ir niecīgs, jaunais pētījums atklāja, ka dažās kombučas pudelēs alkohola daudzums ir līdzvērtīgs pusei vieglā alus.

Pētnieki analizēja 239 dzērienu paraugus no pieciem Austrālijas reģioniem: lielākā daļa bija kombuča (132), pēc tam ūdens bāzes kefīrs (43) un piena kefīrs (7). Atlikušie 57 dzērieni tika iekļauti kategorijā “citi”, piemēram, ingvera alus. Dzērienu alkohola saturs tika izmērīts, un rezultāti bija šādi:

22,9% kombučas paraugu saturēja vairāk nekā 1,15% alkohola, 41,9% bija starp 0,5% un 1,15%, un pārējie bija zem 0,5%.

36,7% ūdens bāzes kefīra saturēja vairāk nekā 1,15% alkohola, un tikpat daudz bija starp 0,5% un 1,15%.

Visi piena kefīra paraugi bija zem 0,5% alkohola.

68,6% “citu” dzērienu bija zem 0,5% alkohola.

Salīdzinājumam — vidējais alus satur aptuveni 4,5% alkohola, bet ir arī vieglāki varianti, kas nav daudz stiprāki par dažām kombučām. Dažviet dzērieni, kas pārsniedz 1,15% alkohola, tiek klasificēti kā alkohols, un to tirdzniecībai nepieciešama licence un vecuma pārbaude.

Reklāma
Reklāma

Lielbritānijā, piemēram, dzēriens drīkst tikt saukts par “bezalkoholisku” tikai tad, ja tā alkohola saturs ir zem 0,05%. Dzērieni starp 0,05% un 1,15% tiek uzskatīti par “zema alkohola satura” dzērieniem, bet viss, kas ir augstāks, ir alkohols.

Pētnieki atzīmēja, ka fermentēto dzērienu alkohola saturs var pieaugt, ja tos patērē vēlāk pēc pagatavošanas. Tāpat alkohola daudzums mainījās atkarībā no izmantotajām sastāvdaļām un gāzēšanas procesa.

Kombuča un kefīrs ne vienmēr ir tik veselīgi, kā šķiet

“Ja cilvēki domā, ka viņi pērk bezalkoholisku dzērienu, tad tieši tādam tam arī jābūt,” laikrakstam “The Sydney Morning Herald” sacīja Sidnejas Universitātes dietoloģijas profesore Mārgareta Olmena-Farinelli. “Attiecībā uz vēža risku secinājums ir vienkāršs — nav droša alkohola daudzuma. Tas pats attiecas uz augļa bojājumiem grūtniecības laikā.”

Kombuča, kas ir bagāta ar probiotikām, bieži tiek slavēta kā veselības dzēriens, kas uzlabo gremošanu, dod enerģiju un uzlabo pašsajūtu.

Tomēr ne visas šī raudzētā, dzirkstošā tējas formas ir tik tikumīgas, kā varētu šķist — dažas ir ar augstu cukura saturu, un pārmērīga lietošana var izraisīt vēdera pūšanos un zarnu problēmas, kā iepriekš ziņojis Insider. Tajā pašā laikā pētījumi rāda, ka kombučai piemīt antibakteriālas īpašības, tā var uzlabot aknu un nieru funkcijas, kā arī palīdzēt svara samazināšanā.

Ja tev patīk fermentētie dzērieni, nav nepieciešams no tiem atteikties — vienkārši ir vērts ņemt vērā, ka piektdienas vakarā iedzerta kombučas pudele vai divas var nozīmēt, ka tu neesi pavisam skaidrā prātā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.