Pirmais solis: paskatīties acīs realitātei 4

Šis solis ir vienkāršs un grūts vienlaikus, jo reizēm šķiet, ka labāk ir nezināt, taču tieši tas rada vēl lielāku trauksmi. Cilvēki bieži baidās, ka viņu finansiālā situācija ir sliktāka, nekā viņi cer, kas var radīt stresu un trauksmi. Var būt arī bailes, ka, apzinoties savu finansiālo situāciju, viņi atklās, ka ir zaudējuši kontroli pār savām finansēm.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

“Šī kontroles zaudēšanas sajūta var radīt lielu psiholoģisko slogu un vēlmi izvairīties no realitātes apzināšanās, tad būs jāsāk domāt un veikalā rēķināt, cik daudz un ko var, ko nevar atļauties. Tas rada zināmas neērtības ikdienā, jo var rasties mazvērtības izjūta, kas saistīta ar finansiālo situāciju,” skaidro Dr. Pumpure.

Viņa arī piebilst, ka var rasties satraukums par nespēju nodrošināt savas un savu tuvāko vajadzības vai parādu nastas apzināšanos. Taču šo posmu nav iespējams apiet, jo, tikai apzinoties savu reālo finansiālo situāciju, ir iespējams rasts risinājumus tās uzlabošanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms sākt budžeta plānošanu, kādu mēnesi var sekot līdzi tam, kādi ir faktiskie tēriņi, – daļu atspoguļos bankas konts, taču daļu mēs bieži vien nemanām, tāpēc svarīgi ir arī savākt čekus vai pierakstīt pat vismazākos izdevumus. Tā ir sava veida finanšu dienasgrāmata, ko var veikt rakstiski, “Excel” tabulā vai sev ērtā lietotnē.

“Šī pieeja, savukārt, ļauj saprast, kur ir mūsu “finansiālā asiņošana”, tad pirmais mērķis būtu to iespējami novērst. Mēdz būt, ka tie ir impulsīvi pirkumi, reizēm dažādi lietotņu vai pakalpojumu abonenti, reizēm tas ir kredītu slogs,” norāda “Bigbank” Latvijas filiāles vadītājs Edgars Surgofts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.