Otrais solis: reālistisku mērķu izvirzīšana 4

“Labu finanšu ieradumu pīlāri ir reālistisku un sasniedzamo mērķu izvirzīšana, rūpīga budžeta plānošana un ievērošana. Svarīga ir arī “drošības spilvena” jeb iekrājumu veidošana neparedzētām situācijām, piemēram, neplānotam auto remontam. Jābūt arī apzinātai pieejai aizdevumiem – aizņemties, iepriekš rūpīgi izvērtējot savu spēju atmaksāt aizdevumu,” skaidro Surgofts.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 294
Lasīt citas ziņas

Finansiāli mērķi var būt ļoti atšķirīgi, tai skaitā arī kredītsloga samazināšana, taču svarīgi, lai izvirzītie mērķi ir reālistiski, īstenojami. Neatkarīgi no tā, vai krājat naudu mājokļa pirmajai iemaksai vai ceļojumam, ļaujiet saviem mērķiem būt par jūsu motivāciju, par spīti veikalu kārdinājumam ar neskaitāmām izpārdošanām un atlaidēm.

Dr. Madara Pumpure stāsta, ka ir svarīgi saprast, vai izvirzītais finansiālais mērķis ir reāli sasniedzams. To var izdarīt, pārskatot savus ienākumus un izdevumus, lai analizētu, kāda ir naudas plūsma un kur tā tiek tērēta. Tas palīdzēs identificēt, kur var samazināt liekos izdevumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Vērtīgi atcerēties, ka ļoti nozīmīgs šajā situācijā ir mūsu kontakts ar realitāti, piemēram, ja redzam, ka nav iespējams samazināt izdevumus, bet ienākumi nepārsniedz izdevumus, tad maza iespēja, ka izdosies veidot iekrājumus, ja nemeklēsim papildu ienākumu avotus,” iesaka ārste.

Arī Surgofts tam piekrīt, norādot, ja, piemēram, personai ir aizņēmumi un viņš vai viņa dzīvo no algas līdz algai, tad reālistiskais mērķis drīzāk būtu tiekšanās samazināt kredītslogu, jo tas, savukārt, atbrīvo līdzekļus uzkrājumiem.

“Mērķis var būt arī, piemēram, noteikt summu, ko drīkst iztērēt noteiktā nedēļā un pie tā turēties. Protams, šai summai arī jābūt sapratīgai, nevajadzētu uzlikt sev neiespējamo misiju iztikt visu nedēļu ar 10 eiro. Šāda pieeja kopumā sāk veidot ieradumu plānot budžetu un mazināt impulsīvos pirkumus,” teica Surgofts.

Svarīgi ir arī novērtēt savus sasniegumus. Ja izdosies nepārtērēt budžetu, tad var apbalvot sevi ar kārumu vai nopirkt kādu citu nelielu, bet sen kārotu lietu. Tas palīdzēs nostiprināt motivāciju.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.