Foto – ES Padome

Piena “vidējā temperatūra” 3


ES lauksaimniecības komisārs Fils Hogans gan centās pierādīt, ka piena tirgū situācija ir laba, neskatoties uz dažu dalībvalstu runām par cenas krīzi. Vidējā piena iepirkuma cena novembrī un decembrī bijusi 32 eiro centi par litru, turklāt dažās dalībvalstīs ir palielinājusies pudelēs iepildītā piena cena. Kopš pagājušā gada novembrī iepirkuma cena jau sasniegusi to, kas bija janvārī. No tā viņš secina, ka “piena tirgus darbojas labi.” Vēlāk aizkulisēs gan mūsu ministrs norādīja, ka komisārs operējot “ar vidējo temperatūru slimnīcā”: “Ja kādā lielā valstī Lielbritānijā, Francijā vai Vācijā piena iepirkuma cena ir 38 vai 40 eiro centi par kilogramu, bet Latvijā – 20, tad vidējā sanāks 32. Tas nav korekti!” Tiesa gan, komisārs publiski atzina, ka vissmagākā situācija ir Somijā un Baltijas valstīs, un pieļāva izņēmuma situācijas risinājumus šīm valstīm. Tas nozīmēti vēl papildus finansējumu kompensācijai klāt pie jau saņemtajiem 7,7 miljoniem eiro.

Reklāma
Reklāma

Politiskais cūku mēris

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

77% cūkgaļas tika eksportēti uz Krieviju un to tagad mēģina aizstāt ar citiem tirgiem, piemēram, Filipīnu, Ķīnu, bet tas neejot tik ātri, vakar žurnālistiem teica komisārs Hogans. Tāpēc Dānija Beļģija un Rumānija smagi izjūt cenas krišanos un viņš solīja sēsties pie galda ar šīm valstīm. Uz izskanējušām runām par cūkgaļas importa atjaunošanu uz Krieviju, komisārs norādīja, ka nekādu sarunu Berlīnes “Zaļās nedēļas” laikā par aizlieguma atcelšanu luksus pārtikai un produktiem ar īpašām ģeogrāfisko izcelsmi, neesot bijušas. Viņš atzina, ka kopš pērnā februāra notiek diskusijas ar Krievijas fitosanitāro dienestu par cūku mēri, lai atceltu aizliegumu cūkgaļai.

Berlīnē Krievijas puse apliecinājusi, ka gatava domāt par Eiropas mēroga risinājumiem, taču nekas neesot mainījies. “No Krievijas puses aizliegums būtībā bija politiski motivēts, nevis rūpēs par veselības apdraudējumu,” piebilda komisārs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jānis Dūklavs apliecināja, ka viņš kā prezidējošās valsts ministrs gatavs braukt uz Krieviju risināt šos embargo atcelšanas jautājumus, bet tad noplātīja rokas: “tā kā viņi sākuši šaut [uz Mariupoli], tad viss atkal purvā!”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.